Therèse Molander skriver om sexismen i krogbranschen. Personerna på bilden till höger har inget med texten att göra.
1 av 3
Therèse Molander skriver om sexismen i krogbranschen. Personerna på bilden till höger har inget med texten att göra. - Foto: Privat/TT
Therèse Molander.
2 av 3
Therèse Molander. - Foto: Privat
"Hot om stryk och våldtäkt är vanligt förekommande". Personerna på bilden har inget med texten att göra.
3 av 3
"Hot om stryk och våldtäkt är vanligt förekommande". Personerna på bilden har inget med texten att göra. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Våldtäktsskämt och hot – det är verkligheten i krogbranschen

Krögare: Hot om stryk och våldtäkt är vanligt förekommande och maskerat som en ”skämtsam” jargong och att ”man måste ha lite skinn på näsan” .


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är dags för krögarna att ta ansvar för jargongen i köket

För ett par dagar sedan publicerades en bild på en bong (lapp med matbeställning) i en grupp för kockar på Facebook.

På bongen fanns en beställning på ”2 veganhoror” och beställningen skulle uppfattas som att två veganer beställt specialkost. Bilden ”läcktes” till media och kökschefen som publicerade bilden fick be om ursäkt offentligt och deklarera att språket i hans kök nu skulle ändras.

Bongen är ett tydligt exempel på den jargong och kränkande kultur som råder i många restaurangkök där såväl gäster som kollegor blir kallade för horor, fittor, kukar och andra kränkande ord.

Hot om stryk och våldtäkt är vanligt förekommande och maskerat som en ”skämtsam” jargong och att ”man måste ha lite skinn på näsan” om man ska klara av att jobba i kök.

Denna typ av beteende skulle inte accepteras på andra arbetsplatser och är en av anledningarna till att vi kämpar med kompetensförsörjningen och att behålla personal i branschen. Därför är det nu dags att krögarna tar sitt ansvar som arbetsgivare och markerar.

Med hjälp av policys som tydligt förbjuder denna typ av jargong och beteende kan personalen uppmärksammas på att det är ett beteende som inte är okej på arbetsplatsen.

Nedskrivna och tydligt kommunicerade policys ger även en grund för att utfärda varningar till personal som bryter mot dessa och vid upprepade brott mot policyn kan uppsägning vara en påföljd.

De som säger att facket inte skulle gå med på det bör ta ett extra snack med facket: de vill också ha en arbetsmiljö utan kränkningar. Och om du som kock inte kan tänka dig att arbeta på en restaurang där det inte är okej att kränka både kollegor och gäster, ja, då är det faktiskt dig det är fel på.

Det är dags att inse att vi lever i år 2016 och att man ska behandla varandra respektfullt. Till syvende och sist är det krögaren som har ansvaret för arbetsmiljön och om kockarna inte tänker ta sitt ansvar och behandla varandra bra, då är det dags att vi som arbetsgivare ryter till ordentligt.

Therèse Molander,
Krögare

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.