Seda Görgulu skriver om att straffen för sexuellt våld inte motsvarar brottets grad i Sverige.
1 av 2
Seda Görgulu skriver om att straffen för sexuellt våld inte motsvarar brottets grad i Sverige. - Foto: Privat
Seda Görgulu.
2 av 2
Seda Görgulu. - Foto: Privat

Sluta dalta med våldtäktsmän – det finns inga ursäkter

Debattören: Det är dags att vakna, och inse att vårt korrupta rättssystem förvärrar situationen för våldtäktsoffer i vårt nutida samhälle. Genom att höja straffet för sexuella övergrepp ger vi rättvisan en chans.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Seda Görgulu är bosatt i Göteborg, och studerar ekonomi första året på Hvitfeldtska gymnasiet.

Under den senaste tiden har våldtäkter varit ett aktuellt ämne inom media och har diskuterats vilt. Våldtäktsmän som utnyttjar Sveriges rättssystem är en bidragande faktor till debatten.

De som begår dessa sexuella övergrepp skyller oftast på att den utsatta hade en urringning som var provocerande, och därmed får det ett lindrigare straff. Ett exempel på en händelse i media som uppmärksammats är en våldtäkt där två killar förgrep sig på en kvinna i 25-års åldern.

Denna våldtäkt bedömdes inte som en gruppvåldtäkt av hovrätten eftersom de två männen våldtog kvinnan i tur och ordning, och därmed sänktes straffet. Vart tog etiken och moralen vägen?

Vad sänder detta för signaler om människans värde till allmänheten?

Mot bakgrund av detta borde Sverige höja straffet för våldtäkt. Straffet för en våldtäkt ligger på två till sex års fängelsetid säger lagen. Stöld och sexuellt tvång har likadana påföljder.

En våldtäkt är ett integritetskränkande brott och ger både fysiska och psykiska problem för offret. Det är absurt att ett så kränkande brott som en våldtäkt har likadan straffskala som en stöld.

Stölder sker dagligen. Det är normalt och det är något vi inte reagerar starkt på. Sexuella övergrepp sker också dagligen.

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) skedde det 20 300 sexualbrott under 2014 – 6 700 betecknades som våldtäkt. Dessa siffror visar att våldtäkter är den nya typen av brott som börjar normaliseras i samhället.

Det sker hela tiden, ändå väljer Sveriges rättssystem att låta våldtäktsmännen komma lindrigt undan.

Bakom siffrorna gömmer sig de drabbade offren, de som dagligen bär på en fysisk men också psykisk smärta. Skillnaden är att den psykiska smärtan lämnar kvar oläkta sår resten av livet.

Hanna Wallberg redogör för synen på straffet för våldtäkt i sin debattartikel den 26 juli 2014 på Nyheter24. Hon beskriver det: "En våldtäkt är aldrig kortvarig – den är livslång. Det borde synas även i straffet".

Straffet ska spegla skadan som orsakas för den utsatta. Hur skulle du, som utsatt, känna dig om gärningsmannen släpps fri efter några ynka år? Offer kan inte känna en trygghet när dessa våldtäktsmän vandrar runt i din stad, mataffär och arbetsplats.

Många påstår att rättssystemet är till för att ge våldtäktsmännen en andra chans, och få dem att integrera i samhället igen. Det finns en chans att lägre straffgräns ger möjlighet till detta.

Tyvärr så håller inte detta antagande. Statistik visar att två av tre som avtjänat sitt straff på en anstalt återfaller i brott inom en tre års period efter att de blivit frisläppta. Man ser således ett tydligt mönster som visar att ett lindrigt straff inte är effektfullt.

Våldtäktsmän kommer fortfarande begå brott. Det är sällan få som tar detta som en andra chans, och i stället utnyttjar de systemet ännu en gång.

Sverige, det är dags att vakna nu. Det är dags att vakna och inse att vårt korrupta rättssystem förvärrar situationen för våldtäktsoffer i vårt nutida samhälle.

Det är dags att vakna och förstå att vi, genom att höja straffet för sexuella övergrepp, ger rättvisan en chans. När ska vi, som nation, sluta sympatisera med våldtäktsmän?

Seda Görgulu

/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.