1 av 6
- Foto: TT/Faksimil
2 av 6
- Foto: Privat/Privat/Privat
3 av 6
- Foto: Privat
4 av 6
- Foto: Privat
5 av 6
- Foto: Privat
6 av 6
- Foto: SVENSKA DAGBLADET

Ingen ska behöva ha en lärare som säger rasistiska saker och använder n-ordet

Debattörerna: Skolan ska vara en motkraft mot idéer som inte grundar sig på respekten för alla människors lika värde. Då kan vi inte ha en skola som gör tvärtom.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En lärare på den kommunala skolan Kärrtorps gymnasium i Stockholm blir tagen på film när han under lektionstid häver ur sig rasism och afrofobi. Filmen sprids just nu som en löpeld genom sociala medier. Detta är en händelse som vittnar om vad rasifierade elever och lärare får utstå i sin skolmiljö och i samhället i stort.

Ingen ska behöva känna sig otrygg i skolan. Trots det så ser vi att verkligheten för många elever är att de möter kränkningar och trakasserier i skolan. För hur mycket rasism ska elever behöva ta under en skoldag?

Inte nog att du har läxor och prov att plugga till, du ska också handskas med rasistiska lärare. Skolan ska ha som ansvar att arbeta mot den strukturella diskrimineringen och rasismen som hittas såväl i skolans värld som utanför.

Vi menar att det aldrig kan vara acceptabelt att en lärare som har i sitt uppdrag att främja uttrycker sig rasistiskt. Rasism i skolan och i nära anslutning bidrar också till otrygghet och begränsning av unga människors liv, det kan till exempel handla om generaliseringar och stereotyper, sämre behandling, kränkningar och våld. Det är mönster som måste belysas och brytas, skolan behöver aktivt förebygga maktstrukturer och förhindra kränkningar.

Filmen från Kärrtorps gymnasium är bara ett exempel på när rasistiska händelser utspelar sig under skoltid. Vi är många unga som kan vittna om eller upplevt det själva på våra skolor.

I en rapport från Expo som beskriver var i samhället utsattheten är som störst för hatbrott och diskriminering lyfts tyvärr skolan fram som en plats där rasism och fördomar reproduceras. Enligt rapporten färgas den svenska skolan av okunskap, stereotyper och generaliseringar av minoritetsgrupper.

Så kan vi inte ha det.

Skolan måste vara en trygg plats. Det är nedslående att skolan upplevs som en plats där rasism och fördomar reproduceras när skolan borde vara en plats där rasism och fördomar reduceras.

Att respekten för mänskliga rättigheter är låg i skolan där den borde vara som starkast. I Stockholms stad där tar Feministiskt initiativ ställning för detta. Vi har sedan maktskiftet verkat för att Stockholms ska stärka arbetet med mänskliga rättigheter.

Vi har bland annat inrättat ett råd för mänskliga rättigheter och kompetensutveckling för skolpersonal inom normkritik och mänskliga rättigheter.

Skolan ska vara en motkraft mot idéer som inte grundar sig på respekten för alla människors lika värde. Då kan vi inte ha en skola som gör tvärtom. Feministiskt initiativ och Unga Feminister är tydliga, det är dags att #kärrtorpa och det är dags för en antirasistisk skola!

Lisa Palm,
Kommunfullmäktigeledamot i Stockholms stad, Feministiskt initiativ

Destina Sönmez,
Unga Feministers politikutskott

Hanna Motazdi,
Fd elev på Kärrtorps gymnasium

/
/
FI
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.