Cigaretter. Tobak.
1 av 3
Alexandra Najmadin skriver om rökning under graviditeten. - Foto: Privat/TT
Alexandra Najmadin.
2 av 3
Alexandra Najmadin. - Foto: Privat
Tobak.
3 av 3
"Varenda gång hon tänder en cigaretter hatar hon sig själv". - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Jag rökte under graviditeten – det gör mig inte till en dålig mamma

Debattören: Ingen mamma i hela världen är perfekt. Ingen person i hela världen är perfekt. Mamman som röker är långt ifrån perfekt men det är du också.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Läs Alexandra Najmadins blogg: www.finest.se/QueenPsykos

Jag såg ett inlägg på en grupp om det känsligaste och mest provocerande ämnet. Rökning under graviditeten.

Mammor som röker kommer alltid att stämplas som känslokalla, själviska och dåliga mammor. ”För mamman som röker skiter fullständigt i om hennes barn dör. Hon älskar sina cigaretter mer. Hon är en äcklig mamma som utsätter medvetet sitt barn för fara. Hon vägrar ta in fakta om hur farligt det är. Alla kan om de vill".

Men mamman som röker väljer att fortsätta röka med gott samvete, tror du. Du blir frustrerad över hennes ignoranta sätt. Över hennes själviska attityd. Varför inser hon inte fucking allvaret, tänker du.

”Jag försöker bara vägleda henne rätt. Banka vett i huvudet på henne. Hon är fucking dum i huvudet och bör inte ha barn om hon inte kan sluta! Kan hon inte ens sluta röka för sina barns skull, så borde hon vara barnlös”. Du blir frustrerad.

Du vräker ur dig hemska ord om vilken hemsk mamma hon är som stolt står upp för faktumet att hon rökte genom alla sina graviditeter. Du har en bestämd attityd av mammor som röker. Fördomar. Om att dessa gravida mammor skadar med vilja sina barn i magen.

”Dessa mammor är dåliga mammor. De misshandlar ju sina barn i magen och kan säkert misshandla sina barn utanför magen. Kan de röka med bebis i magen kan de säkert ignorant blåsa cigarett rök i ansiktet rakt i ansiktet på sitt lilla barn när barnet säger jag älskar dig".

"Hon är säkert en sån billig jävla mamma som bryr sig om ingen annan än sig själv. Hon kommer säkert ha sex framför sitt barn med en okänd man och ses ute oftare helt dyngrak och påtänd än nykter. Hon köper säkert cigaretter för alla pengar och bryr sig inte ett skit om att köpa saker till barnet!”.

Precis som du har en attityd som du håller fast vid har hon en attityd som hon håller fast vid. Hon försöker försvara sig själv. Hur kan hon ens fucking försvara sig själv? Tänker du.

Vet du varför hon gör det? För att hon mår riktigt jävla dåligt. Oavsett om hon berättar om hennes skuldkänslor att hon röker som gravid så kommer hon ändå att bli attackerad. Tror du på fullaste allvar att hon aldrig har försökt att sluta?

Varenda gång hon tänder en cigaretter hatar hon sig själv. Hon hatar sig själv. Hon känner sig redan så misslyckad som det är. För att hon inte handlar perfekt i varenda val hon tar.

För att hon är för svag för att sluta och blir inte starkare av påhopp. Att nämna någons roll som mamma skapar mer ångest. Hon kommer bli ledsen och tända en ny cigarett.

Hon kan vara världens bästa mamma. Hennes rökning kan vara det enda som inte gör henne perfekt. För vem fan är perfekt? Ingen är perfekt.

Du gör så mycket fel som till exempel mammor som röker aldrig skulle drömma om att göra kanske. Du dömer.

Du hackar på människor som redan ligger ner och du sparkar hårt med din nedlåtande och frustrerade ord. "Hon borde vara barnlös". Hon kanske inhalerar gift men dina ord är giftigare och hemskare. För du attackerar en person som har självskadebeteende. Tror du att hon röker för att hon är självisk?

Jag röker för att vara en bättre mamma. Det låter helt fucking sjukt eller hur? Jag håller med. Jag röker för att jag har den hemskaste panikångesten du kan tänka dig.

Om jag är ute tror jag att alla skrattar åt mig, viskar om mig, snackar skit om mig, vill mig illa, tänker att jag är ful, att jag går konstigt, att jag ska falla ihop och dö av hjärtklappningar pga oroliga tankar.

På köpet har jag adhd. Jag vägrar ta ut min ilska på min son. Jag vill aldrig skrika på honom för att jag har abstinens efter cigaretter.

Jag vill aldrig vara elak mot honom, få honom att känna sig oälskad och falla djupare i mörka tankar där jag hyperventilerar utav panikångest och adhd. Jag röker för att det hjälper mig att ta mig igenom vardagen.

Jag är medveten om vilket äckligt val det är jag gör. Jag hatar mig själv av hela mitt hjärta för att jag började att röka. Jag hatar mig själv för att jag inte kan sluta röka som gravid.

Jag oroar mig varenda sekund även om det inte verkar som det. Jag röker för att jag har varit med om ett helvete i mitt liv. Min bup-läkare sa till mig när jag var 15 att rökning hjälper emot panikångest trots att det är farligt.

Dum läkare eller hur? Hur fan kan man andas bättre med en cigarett i munnen när man redan har hjärtklappningar? Det hjälper mig att återfå kontrollen.

Jag röker och det gör mig till en sämre mamma. Men vet ni vad? Jag är den underbara mamman som säger jag älskar dig till min son minst 50 gånger om dagen.

Jag är den underbara mamman som kramar, pussar ihjäl honom och berömmer honom för hur smart, underbar, speciell och söt han är varenda dag minst 50 gånger om dagen.

Jag är den underbara mamman som aldrig tröttnar på att berömma honom för hur fint han sjunger minst 50 gånger om dagen. Jag är den underbara mamman som ger honom hela världen, som torkar hans bajs, kiss, och tårar. Jag är den underbara mamman som gör allt för att se honom lycklig.

Jag är den underbara mamman som hellre skulle dö än att någonsin höja handen mot honom. Jag är den underbara mamman som oroar mig varenda sekund han är på dagis (trots att förskolan är hur bra som helst).

Jag är den underbara mamman som hellre vill ha honom hemma än att riskera att någonting ska hända honom när jag inte är där, eller överbelasta personalen när jag ändå är hemma och pluggar upp fyra kurser på distans som gravid.

Jag är den underbara mamman som kollar till honom så många gånger per natt och gör allt för att se honom må bra.

Jag kommer aldrig bli en perfekt mamma för att jag rökte under min graviditet med honom och med bebisen som jag redan älskat så mycket i magen.

Men ingen mamma i hela världen är perfekt. Ingen person i hela världen är perfekt. Mamman som röker är långt ifrån perfekt men det är du också.

Jag förstår att ni tappar det för det man inte själv skulle göra kommer man aldrig kunna att förstå. Jag förstår att ni bryr er och vill väl.

Men för att bryta en rökares attityd måste ni först bryta er attityd angående rökning. Motivera! Peppa! För med ilska och läskig fakta kommer man ingen vart förutom att rökaren får mer ångest.

Det finns en historia bakom varenda människa som ni inte kan se. Den gravida mamman som röker ute kanske precis förlorat någon hon älskar, hon kanske blev sexuellt utnyttjad som barn, våldtagen för två veckor sedan.

Hon mår inte bra, men hon kan bli eller vara den bästa och mest kärleksfulla mamman du någonsin kan tänka dig.

Så snälla sluta döm och attackera så hårt. We all Go through battles. So be kind. Försök förstå det du inte kan förstå. Open your mind på samma sätt som du ber rökaren att göra. Motivera istället för att attackera.

Alexandra Najmadin

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.