Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Läkaren: Nej, vaccin ger inte barn eksem eller autism

- 07/04/2016, 09:52
Ahmed Al-Wandi skriver om vaccin.
1 av 3

Ahmed Al-Wandi skriver om vaccin.

Privat/TT

"Sedan man började vaccinera folk mot bland annat polio, mässlingen, och påssjuka, så har man mer eller mindre lyckats eliminera dessa sjukdomar".
2 av 3

"Sedan man började vaccinera folk mot bland annat polio, mässlingen, och påssjuka, så har man mer eller mindre lyckats eliminera dessa sjukdomar".

TT

Ahmed Al-Wandi.
3 av 3

Ahmed Al-Wandi.

Privat

Läkaren Ahmed Al-Wandi svarar Janina Nylunds artikel där hon hävdar att vaccin gjorde hennes barn sjukt.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den här artikeln är ett svar på en annan artikel: Janina, 24: Vaccinet gjorde min dotter sjuk

I kväll står styrketräning på schemat. Du och din kamrat bestämmer er för att träna upp armarna genom att lyfta en hantel.

Efter träningen har din kompis fått träningsvärk, medan du inte känner av något alls. När kamratens träningsvärk försvunnit efter ett par dagar tränar ni ånyo armarna, men skillnaden är att ni orkar lyfta en tyngre hantel än sist.

Det är så här det brukar vara när man styrketränar. Vissa får ont efter en träning, andra inte. Men det är sällan man dragit sönder en muskel, utan det rör sig om ofarlig träningsvärk, och när den givit med sig blir man successivt starkare.

Detta var nog ingen uppenbarelse för någon. Men det alla kanske inte vet är att vaccin verkar på samma sätt på immunförsvaret, som en hantel gör på din arm.

Oftast fungerar det som så att när man åker på en infektion så krävs det en stor ansträngning av kroppen för att bli av med den. Det upplever vi som till exempel feber (för att bränna ihjäl inkräktarna).

Efterhand kommer immunförsvaret in i bilden, och utvecklar en taktik för att bli av med den specifika inkräktaren. Kommer sedan inkräktaren tillbaka så känner immunförsvaret igen denne. Taktiken är då klar, och det blir enkelt att eliminera inkräktaren, vilket gör att vi slipper bli sjuka.

Detta utnyttjar man med vaccin. Man tillför i ofarlig form en del av en inkräktare för att immunförsvaret ska lära känna igen denne. Försöker sedan inkräktaren infektera oss i full styrka så är immunförsvaret redo, och vi slipper bli sjuka.

Efter att man fått vaccinet känner vissa ingenting, medan andra får mildare biverkningar, vilket kan liknas vid träningsvärk. Det är ytterst ovanligt att man får svårare biverkningar. När biverkningarna sedan försvinner så är immunförsvaret starkare och bättre rustat än förut.

Sedan man började vaccinera folk mot bland annat polio, mässlingen, och påssjuka, så har man mer eller mindre lyckats eliminera dessa sjukdomar, vilket är ett bevis för att vaccin fungerar.

Efter det första träningspasset får din kompis för sig att ni ska ta en proteindryck för att optimera träningseffekten.

Denne häller i en skopa proteinpulver, och sedan två liter vatten. Du höjer på ögonbrynen och säger att man inte kommer att få sig så mycket protein om man späder ut det så mycket. Men kamraten skakar på huvudet, ”Amatör! Proteinet får starkare effekt ju mer man späder ut det”, varpå denne fyller på med 20 liter vatten till.

Det låter förmodligen helt absurt, men det är så här man resonerar inom homeopati. Man tar en substans med (redan från början) tveksam effekt, och sedan späder man ut den så mycket så att i princip inget av substansen finns kvar, och tror att den ska vara mer potent än innan.

Nu kanske ni som läser detta tänker: ”Men du är ju läkare, det ingår ju praktiskt taget i yrkesbeskrivningen att inte tro på homeopati eller annan alternativmedicin, även om det faktiskt skulle fungera bättre än vanliga läkemedel”.

Men det handlar faktiskt inte om att jag inte tror att dessa preparat når upp upp till ett läkemedels nivå, utan om att tillverkarna inte tror på det.

För att ett läkemedel ska få kallas just ett läkemedel är man först tvungen att testa det på en frisk population och se att de inte får några biverkningar.

Sedan måste man testa det på en grupp där man tror att preparatet ska ha effekt. Lyckas man påvisa effekt utan större biverkningar, så får ett preparat sedan kallas för läkemedel.

Detta har inte tillverkarna för homeopatiska preparat lyckats påvisa, och därför tillhör de kategorin alternativmedicin, i stället för läkemedel.

Med detta som bakgrund kan vi nu bemöta det Janina beskrivit hände hennes dotter Joline efter att hon vaccinerats enligt barnvaccinationsprogrammet.

Det första Joline drabbades av var atopiskt eksem, som i folkmun benämns böjveckseksem eller barneksem. Det drabbar cirka 20 procent av alla barn, och är således inget ovanligt.

Det går ofta hand i hand med allergier, vilket hon också drabbades av. Joline fick en homeopatisk kräm, och sedan försvann eksemen. Man hade förmodligen lika gärna kunnat ge henne en glass, eller ingenting alls, för atopiska eksem försvinner oftast spontant av sig självt.

Sedan beskrivs det att Joline blev sjuk en hel del under sina tre första levnadsår. Det är inte heller ovanligt att små barn blir sjuka ofta.

Man brukar säga att när man skolar in barn på dagis kommer de till en början spendera mer tid hemma än på dagis på grund av alla infektioner de åker på. Om det berodde på vaccinet kan man ju fundera på varför storasyster (som jag antar också vaccinerats) inte blev sjuk så ofta.

På 90-talet publicerades en studie av en läkare som heter Wakefield som hävdade att vaccin kunde orsaka autism. Men när man grävde litegrann i det såg man att det fanns flera felaktigheter, och det slutade med att Wakefield förlorade sin licens och tidsskriften drog tillbaka publikationen.

Man utförde sedan upprepade studier med 500 000 respektive drygt en miljon deltagare vardera och kunde då visa att det inte finns något samband mellan vaccin och autism.

I Jolines fall låter det (med reservation för feltolkning) som att hon spenderade mer tid med sin mamma än andra barn. Då är det inte konstigt att det tog längre tid innan hon blev bekväm med att umgås med andra barn.

Sammanfattningsvis kan man säga att Jolines besvär är vanligt förekommande och hade med största sannolikhet uppkommit även utan vaccination, och de hade försvunnit av sig själva även utan homeopati.

Ahmed Al-Wandi