Måndag 18 Okt
Stockholm

Tvångskvoteringar kan aldrig vara lösningen

Anders Königsson och Simon Sjögren, från Borgelig Framtid, skriver om kvoteringar.
1 av 3
Anders Königsson och Simon Sjögren, från Borgelig Framtid, skriver om kvoteringar. Foto: Privat
Anders Königsson.
2 av 3
Anders Königsson. Foto: Privat
Simon Sjögren.
3 av 3
Simon Sjögren. Foto: Privat

Debattörerna: Vi anser att kompetens ska avgöra vilka som sitter i bolagsstyrelser, inte kön. I slutändan är det ändå huruvida bolaget lyckas genera vinst eller inte som avgör om det rätt personer som styr det.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Anders Königsson är partiordförande för Borgerlig Framtid.

Simon Sjögren är medlem i Borgerlig Framtid.

Under den senaste tiden har regeringen hotat med tvångslagstiftning med kvotering i börsintroducerade bolagsstyrelser om dessa inte snarast anpassar sig till regeringens världsbild. Det visar tydligt regeringens önskan att få det svenska näringslivet att dansa efter statens piska.

Men det handlar inte bara om det utan lika mycket om regeringens syn på människan och vilka politiska frågor som verkligen är viktiga att driva i ett samhälle.

Det är uppenbart att regeringen anser att det är politikers sak att detaljstyra stora delar av människors liv och som ett led i detta bland annat begränsa den fria företagsamheten.

Vår och Borgerlig Framtids syn på politiken är helt annorlunda. Vi anser att politiken bör sätta de breda ramarna för hur samhället ska styras och fokusera på det som verkligen är viktigt.

Vidare ska politiker skapa verktyg som människor, föreningar och företag sedan kan bruka för att bygga sina egna liv och verksamheter. Men det är inte regeringens roll att diktera hur dessa verktyg ska användas.

Resultatet av regeringens politik är att den fria människans kreativitet kvävs och resultatet skadar inte bara individen, den skadar samhället.

För en regering som talar om mångfald finns det inte mycket till mångfald då den enda världsbilden den tycks tolerera är dess egen.

Vi anser att kompetens ska avgöra vilka som sitter i bolagsstyrelser, inte kön. I slutändan är det ändå huruvida bolaget lyckas genera vinst eller inte som avgör om det rätt personer som styr det.

Jämställdhet är en ytterst viktig politisk fråga, men det handlar om att fokusera på rätt saker inom den. Med den samhällsutveckling vi nu ser, där sexuellt våld och sexuella trakasserier gång på gång sker runt om i landet, har det mest basala inom jämställdhetsfrågan sorgligt nog blivit aktuellt.

Att tjejer och kvinnor både ska kunna känna sig och vara lika trygga som killar eller män. Många gör inte det och det är fullkomligt oacceptabelt. Regeringen borde därför lägga ner all sin energi på detta, istället för att försöka tvångsstyra börsbolagen.

Det är nämligen sådana politiska beslut som leder till verklig jämställdhet och därmed gör skillnad i vanliga människors liv.

Om regeringen nu ändå fortsätter att blunda för denna så viktiga fråga kommer i alla fall vi i Borgerlig Framtid att driva den, för vi vill ha jämställdhet på riktigt.

Anders Königsson,
Partiordförande Borgerlig Framtid

Simon Sjögren,
Medlem i Borgerlig Framtid

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela