Matilda Lindblom skriver om hetsen inför att unga måste dricka alkohol på fester, men Matilda har valt att dricka först efter sin 18-årsdag.
1 av 3
Matilda Lindblom skriver om hetsen inför att unga måste dricka alkohol på fester, men Matilda har valt att dricka först efter sin 18-årsdag. - Foto: Privat/TT
Matilda Lindblom.
2 av 3
Matilda Lindblom. - Foto: Privat
"Och varför ska jag börja supa nu när det är 55 dagar kvar? För de är helt okej med att jag kommer dricka efter jag blivit 18. Jag kommer dricka på studenten, men inte en dag innan min 18-årsdag!"
3 av 3
"Och varför ska jag börja supa nu när det är 55 dagar kvar? För de är helt okej med att jag kommer dricka efter jag blivit 18. Jag kommer dricka på studenten, men inte en dag innan min 18-årsdag!" - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sluta hacka på oss som väljer att inte dricka

Debattören: Det är mitt val om jag vill dricka alkohol eller inte, jag har precis lika roligt som alla andra även fast jag inte dricker. Men det är precis som att bara för att jag inte dricker har jag inte rätt att gå på fest.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Matilda Lindblom är 17 år och bor utanför Hedemora. Hon studerar sista året på estetiska programmet - inriktning dans, Martin-Koch gymnasiet.

På sin fritid håller hon på med hästar, umgås med vänner, min familj och pojkvännen.

Det går att följa Matilda på hennes blogg.

Jag är så förbannat trött på att ständigt få försvara mig hela jävla tiden. Skulle jag inte tala om för er eller om ni inte tittar jäkligt noga, så skulle ni antagligen inte ens veta att dessa är alkoholfria.

Alkoholfria cider som finns att köpa på Systembolaget för att slippa bli så fruktansvärt trakasserad för att man inte dricker.

De otroligt få gånger som jag blivit bjuden på fest är detta vad jag druckit och lika så på skolavslutningar och helt ärligt, om jag inte säger att de är alkoholfritt så är det ingen som vet det, för att det ser så otroligt likt ut.

Jag vill inte dricka alkohol förrän jag blir 18 år, det är ett val jag gjort och kommit överens om med mina föräldrar och som belöning betalar de mitt körkort – en ganska schysst deal!

Men då får man ju ständigt höra... "Dina föräldrar behöver inte veta", eller "De kan ju betala ändå, det skulle mina göra".

Och sen har man mage att kalla mig bortskämd. Jag och mina föräldrar har en deal och jag vill verkligen inte svika dem, för vad har jag kvar då?

Och varför ska jag börja supa nu när det är 55 dagar kvar? För de är helt okej med att jag kommer dricka efter jag blivit 18. Jag kommer dricka på studenten, men inte en dag innan min 18-årsdag!

Men då blir det ju i stället att man aldrig blir bjuden, just för att man inte dricker alkohol! Och jag är så trött på det, så förbannat trött.

Det är mitt val om jag vill dricka alkohol eller inte, jag har precis lika roligt som alla andra även fast jag inte dricker. Men det är precis som att bara för att jag inte dricker har jag inte rätt att gå på fest.

Man blir så less.

Matilda Lindblom

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.