Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Maffian är de enda som blir glada av förbud mot mentolcigg

- 08/04/2016, 15:40
Rebecca Weidmo Uvell tycker det är en dålig idé att förbjuda mentolcigg.
1 av 3

Rebecca Weidmo Uvell tycker det är en dålig idé att förbjuda mentolcigg.

Privat/TT

Rebecca Weidmo Uvell.
2 av 3

Rebecca Weidmo Uvell.

Privat

"Gissningsvis har de socialistliberala krafterna i landet effektivt från i onsdags också öppnat den svarta marknaden ännu mer".
3 av 3

"Gissningsvis har de socialistliberala krafterna i landet effektivt från i onsdags också öppnat den svarta marknaden ännu mer".

TT

Debattören: Nästa gång de ”liberala” partierna i riksdagen försöker prata om individens frihet, kom då ihåg det här beslutet, och hur mycket det alltså är tomt prat.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vad är väl roligare som svensk politiker än att få att detaljstyra vuxna människors liv? Särskilt när det finns så stora jobbiga frågor att lösa, som bostadskris, flyktingkris, skolkris och så vidare.

Då är det mycket skojigare att ägna värdefull energi på de små frågorna. Som till exempel att bestämma över myndiga vuxnas livsval. Då kan man för en dag glömma bort att man måste styra landet.

Det visade riksdagen i onsdags när en enig riksdag röstade för förslaget vårt lands sämsta regering i historien lagt om att redan i maj förbjuda vuxna människor från att köpa mentolcigaretter i Sverige.

EU:s tobaksdirektiv är innebär förbud senast 2022, det vill säga om sex år. Men då får man ju inte bestämma om människor redan nu utan måste vänta.

Noterade ni ordet enig?

För även landets påstått liberala partier tryckte glatt på den gröna knappen i plenisalen när Gabriel Wikström bad om stöd för att få banka pekpinnar i huvudet på medborgarna.

Att före detta Folkpartiet inte är vad de numera heter vet alla, att få bestämma över andra är lite av en folksport i det partiet sedan gammalt.

Men att Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna röstade för att mentolcigaretter förbjuds redan från 20 maj i år är oväntat.

Som borgerlig förstår jag faktiskt ingenting här.

Hur motiverar liberala partier, som i massa andra frågor argumenterar för individens frihet, att de fullständigt köper socialistiska argument? Det är lätt att känna att det faktiskt inte finns något riktigt liberalt alternativ i det här landet. Det är bara olika varianter av socialism.

Nästa gång de ”liberala” partierna i riksdagen försöker prata om individens frihet, kom då ihåg det här beslutet, och hur mycket det alltså är tomt prat.

Men det är EU är ursprungsboven i det här dramat, för det är deras direktiv det handlar om. Och EU är både problemet och lösningen.

För tack vare internet och globaliseringen kan svenskar helt lagligt köpa cigaretter online, tullfritt om företaget ligger i EU. Och de allra flesta länderna har alltså inte redan nu förbjudit mentolcigaretter.

Gissningsvis har de socialistliberala krafterna i landet effektivt från i onsdags också öppnat den svarta marknaden ännu mer. För de vuxna som då och då vill röka en cigarett efter maten, och då en mentolcigarett, kommer i allt högre utsträckning nu att söka upp de handlare som säljer produkten trots förbud. Under disk.

Så medan moralistiska politiker somnar gott med känslan av att äntligen fått uträttat något mycket viktigt och hjälpt människor att leva sina liv lite mer som de vill jublar den organiserade brottsligheten över en ny marknadsmöjlighet.

Rebecca Weidmo Uvell