Björn Nilsson, murare, skriver om villkoren i branschen i samband med strejken i Byggnads.
1 av 3
Björn Nilsson, murare, skriver om villkoren i branschen i samband med strejken i Byggnads. - Foto: Privat/TT
Björn Nilsson.
2 av 3
Björn Nilsson. - Foto: Privat
Drygt 2000 har varslats, och runt 1655 anställda i Byggnads berörs av strejken.
3 av 3
Drygt 2000 har varslats, och runt 1655 anställda i Byggnads berörs av strejken. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Muraren: Jag vill fortsätta vara stark, stolt och trygg i mitt jobb

Debattören: Sanningen är att med låga löner få in fler i byggsvängen och därmed skapa ett lågavlönat B-lag och ett bättre avlönat A-lag, i min värld är detta att ställa arbetare mot arbetare.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Björn Nilsson är 49 år, arbetar som murare, och bor i centrala Skåne.

Besök Byggnads Facebooksida.

Jag jobbar som byggnadsarbetare i Skåne och ser dagligen orättvisorna i vår bransch. Man får ofta frågan om hur vi kan acceptera all utländsk och oseriös företagsamhet i vår vardag.

Svaret på den frågan är att det gör vi inte.

Detta är en av anledningarna till varför vi nu har den konflikt mellan oss arbetstagare och BI (Sveriges byggindustrier). Vi vill ha ordning och reda på våra arbetsplatser och jag vill inte bli utkonkurrerad av underentreprenörer som betalar tvivelaktiga löner.

Till hårt arbetande kollegor oavsett vilket land eller etnicitet som man har, så jobbar man i Sverige så jobbar man på lika villkor punkt.

Jag som medlem i byggnads är och har under lång tid varit redo att ta fajten för våra utländska vänner, och det är många med mig som blivit både upprörda och ledsna när BI gjort påhopp på vår organisation genom påstå att vi är rasistiska.

Samtidigt som man utan att skämmas låter killar och tjejer gå för 50 kronor i timman sida vid sida med oss medlemmar i byggnads.

Modern slavhandel är den rätta benämningen på vad vissa företag inom svensk byggindustri sysslar med, och detta är inte okej.

Jag med många kämpar för mångfald och jämlikhet inom byggbranschen. Detta mina damer och herrar påstår BI att även de gör.

Sanningen är att med låga löner få in fler i byggsvängen och därmed skapa ett lågavlönat B-lag och ett bättre avlönat A-lag, i min värld är detta att ställa arbetare mot arbetare.

Något som jag inte kan acceptera och säkerligen många med mig. Enda anledningen till detta som jag ser det är att öka vinsterna på vår bekostnad, för jag kan inte i min vildaste fantasi tro att de stora drakarna sänker sina byggpriser på grund av att de anlitar lite billigare arbetskraft.

I stället ökar dem sina vinster så att aktiespararna kan få sin beskärda del.

BI påstår även att vårt nuvarande ackordssystem är förlegat och vill införa så kallade resultatbaserat ackordssystem. Detta kommer att göra så att vi inte längre kan påverka vårt inflytande på arbetsplatserna.

Sen när har företag gått ut och ärligt presenterat vinsterna på våra objekt? Hur ska vi veta att uppgifterna vi får ta del av stämmer?

Vi är ute och jobbar för vår lön och sitter inte inne på kontoren för att kontrollera offerterna som skickas ut stämmer med BI:s så kallade resultatbaserade Ackord. Ackord för mig innebär bättre ordning och planering på arbetsplatsen det vill säga bättre arbetsmiljö.

När det gäller våra unga lärlingar och även vuxenlärlingar som med förhoppningar om ett jobb i byggbranschen, tycker jag att företagen borde ta ett större ansvar och bereda fler lärlingsplatser på våra byggen.

Och då menar jag inte lågavlönade så kallade B-lagslärlingar utan lärlingar med avtalsenliga löner och med justa villkor.

Till sist mina kamrater nu krokar vi arm och står upp för våra krav, tillsammans kämpar vi mot en trygg tillvaro på våra byggarbetsplatser runt om i landet. Jag vill även tillägga att jag står upp för att våra medelstora och små företag ska kunna konkurrera på lika villkor.

För som det är i dag när de stora drakarna utnyttjar lågavlönade kollegor så kommer det att slå sönder hela branschen. Tack för ordet.

Stolt, stark och trygg är vad jag är och vill fortsätta vara.

Björn Nilsson,
Murare i Skåne

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.