Söndag 18 Apr
Stockholm

Muraren: Jag vill fortsätta vara stark, stolt och trygg i mitt jobb

Björn Nilsson, murare, skriver om villkoren i branschen i samband med strejken i Byggnads.
1 av 3
Björn Nilsson, murare, skriver om villkoren i branschen i samband med strejken i Byggnads. Foto: Privat/TT
Björn Nilsson.
2 av 3
Björn Nilsson. Foto: Privat
Drygt 2000 har varslats, och runt 1655 anställda i Byggnads berörs av strejken.
3 av 3
Drygt 2000 har varslats, och runt 1655 anställda i Byggnads berörs av strejken. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Sanningen är att med låga löner få in fler i byggsvängen och därmed skapa ett lågavlönat B-lag och ett bättre avlönat A-lag, i min värld är detta att ställa arbetare mot arbetare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Björn Nilsson är 49 år, arbetar som murare, och bor i centrala Skåne.

Besök Byggnads Facebooksida.

Jag jobbar som byggnadsarbetare i Skåne och ser dagligen orättvisorna i vår bransch. Man får ofta frågan om hur vi kan acceptera all utländsk och oseriös företagsamhet i vår vardag.

Svaret på den frågan är att det gör vi inte.

Detta är en av anledningarna till varför vi nu har den konflikt mellan oss arbetstagare och BI (Sveriges byggindustrier). Vi vill ha ordning och reda på våra arbetsplatser och jag vill inte bli utkonkurrerad av underentreprenörer som betalar tvivelaktiga löner.

Till hårt arbetande kollegor oavsett vilket land eller etnicitet som man har, så jobbar man i Sverige så jobbar man på lika villkor punkt.

Jag som medlem i byggnads är och har under lång tid varit redo att ta fajten för våra utländska vänner, och det är många med mig som blivit både upprörda och ledsna när BI gjort påhopp på vår organisation genom påstå att vi är rasistiska.

Samtidigt som man utan att skämmas låter killar och tjejer gå för 50 kronor i timman sida vid sida med oss medlemmar i byggnads.

Modern slavhandel är den rätta benämningen på vad vissa företag inom svensk byggindustri sysslar med, och detta är inte okej.

Jag med många kämpar för mångfald och jämlikhet inom byggbranschen. Detta mina damer och herrar påstår BI att även de gör.

Sanningen är att med låga löner få in fler i byggsvängen och därmed skapa ett lågavlönat B-lag och ett bättre avlönat A-lag, i min värld är detta att ställa arbetare mot arbetare.

Något som jag inte kan acceptera och säkerligen många med mig. Enda anledningen till detta som jag ser det är att öka vinsterna på vår bekostnad, för jag kan inte i min vildaste fantasi tro att de stora drakarna sänker sina byggpriser på grund av att de anlitar lite billigare arbetskraft.

I stället ökar dem sina vinster så att aktiespararna kan få sin beskärda del.

BI påstår även att vårt nuvarande ackordssystem är förlegat och vill införa så kallade resultatbaserat ackordssystem. Detta kommer att göra så att vi inte längre kan påverka vårt inflytande på arbetsplatserna.

Sen när har företag gått ut och ärligt presenterat vinsterna på våra objekt? Hur ska vi veta att uppgifterna vi får ta del av stämmer?

Vi är ute och jobbar för vår lön och sitter inte inne på kontoren för att kontrollera offerterna som skickas ut stämmer med BI:s så kallade resultatbaserade Ackord. Ackord för mig innebär bättre ordning och planering på arbetsplatsen det vill säga bättre arbetsmiljö.

När det gäller våra unga lärlingar och även vuxenlärlingar som med förhoppningar om ett jobb i byggbranschen, tycker jag att företagen borde ta ett större ansvar och bereda fler lärlingsplatser på våra byggen.

Och då menar jag inte lågavlönade så kallade B-lagslärlingar utan lärlingar med avtalsenliga löner och med justa villkor.

Till sist mina kamrater nu krokar vi arm och står upp för våra krav, tillsammans kämpar vi mot en trygg tillvaro på våra byggarbetsplatser runt om i landet. Jag vill även tillägga att jag står upp för att våra medelstora och små företag ska kunna konkurrera på lika villkor.

För som det är i dag när de stora drakarna utnyttjar lågavlönade kollegor så kommer det att slå sönder hela branschen. Tack för ordet.

Stolt, stark och trygg är vad jag är och vill fortsätta vara.

Björn Nilsson,
Murare i Skåne

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela