Johan Hedin skriver om den senaste tidens rapportering om Turkiska riksförbundets uttalanden, och behovet att kunna dra in ekonomiska bidrag till organisationer.
1 av 2
Johan Hedin skriver om den senaste tidens rapportering om Turkiska riksförbundets uttalanden, och behovet att kunna dra in ekonomiska bidrag till organisationer. - Foto: Privat/Faksimil TV4 Nyheterna
Johan Hedin.
2 av 2
Johan Hedin. - Foto: Privat

Skattebetalarna ska inte betala för hatiska rasistgrupper

Centerpartiet: Vår uppfattning är att det omöjligt kan ligga i skattetalarnas intresse att finansiera organisationer som hetsar med hatisk och våldsbejakande kollektiv mot delar av befolkningen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Johan Hedin är rättspolitisk talesperson för Centerpartiet

När Turkiska riksförbundets vice ordförande talade om ”död åt de armeniska hundarna” och att ”vi kan låta blodet flyta när det behövs” passerades, enligt min mening, gränsen för vad som hör hemma i det demokratiska samtalet med råge.

Att med hatisk, hotfull och våldsbejakande retorik driva opinion för den fråga man själv brinner för kan aldrig accepteras.

Det är en hållning som man konsekvent måste hålla på och som inte under några som helst förhållanden kan ses som förhandlingsbar.

Det är med det som bakgrund Centerpartiet föreslagit att offentliga medel inte ska gå till organisationer som sprider våldsbejakande och antidemokratiska budskap, eller som verkar för rekrytering eller uppmanar till stöd för av EU eller FN terrorlistade organisationer.

Vår uppfattning är att det omöjligt kan ligga i skattetalarnas intresse att finansiera organisationer som hetsar med hatisk och våldsbejakande kollektiv mot delar av befolkningen.

Turkiska Riksförbundet har så sent som i år fått 519 962 kronor i statsbidrag för sin verksamhet av Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågor. I ljuset av vad som nu skett så förefaller det inte vara ett rimligt och välmotiverat stöd från samhället.

Det förslag som Centerpartiet framfört innebar även att medel som har betalats ut från till exempel kommuner, och gått till verksamheter som i efterhand visar sig till ha spridit våldsbejakande budskap eller uppmanat till stöd för av EU eller FN terrorlistade organisationer, bör gå att kräva tillbaka.

Det hade i varit applicerbart i detta fall, även om det i någon mån kan ses som förmildrande att vice ordföranden Barbaros Leylani avgått som konsekvens av sina smaklösa och möjligen brottsliga uttalanden.

Dessvärre verkar inte förslaget samla en majoritet i riksdagen och det innebär att det hat som Turkiska riksförbundets vice ordförande riktar mot armenier i Sverige, fortfarande delvis finansieras av just armenier i Sverige.

Ekonomiskt stöd från samhället till organisationer och föreningar borde inte vara någonting som är en absolut rättighet.

Utan någonting man kan förtjäna genom att bedriva en seriös och samhällsnyttig verksamhet som inte riktar hat, hot och våldsuppmaningar mot andra.

Det borde betraktas som en grundläggande hygienfaktor för fördelning av gemensamma medel.

Den lagstiftning som i dag finns är alldeles uppenbart inte nog bra för att stoppa att du som privatperson ska tvingas betala för att bli utsatt för hatpropaganda.

Centerpartiet har fått med detta förslag i överenskommelse kring åtgärder mot terrorism som regeringen och Allianspartierna tidigare slöt.

Nu återstår att förverkliga den.

Johan Hedin,
Rättspolitisk talesperson, Centerpartiet

/
/
/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.