Johan Hedin skriver om den senaste tidens rapportering om Turkiska riksförbundets uttalanden, och behovet att kunna dra in ekonomiska bidrag till organisationer.
1 av 2
Johan Hedin skriver om den senaste tidens rapportering om Turkiska riksförbundets uttalanden, och behovet att kunna dra in ekonomiska bidrag till organisationer. - Foto: Privat/Faksimil TV4 Nyheterna
Johan Hedin.
2 av 2
Johan Hedin. - Foto: Privat

Skattebetalarna ska inte betala för hatiska rasistgrupper

Centerpartiet: Vår uppfattning är att det omöjligt kan ligga i skattetalarnas intresse att finansiera organisationer som hetsar med hatisk och våldsbejakande kollektiv mot delar av befolkningen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Johan Hedin är rättspolitisk talesperson för Centerpartiet

När Turkiska riksförbundets vice ordförande talade om ”död åt de armeniska hundarna” och att ”vi kan låta blodet flyta när det behövs” passerades, enligt min mening, gränsen för vad som hör hemma i det demokratiska samtalet med råge.

Att med hatisk, hotfull och våldsbejakande retorik driva opinion för den fråga man själv brinner för kan aldrig accepteras.

Det är en hållning som man konsekvent måste hålla på och som inte under några som helst förhållanden kan ses som förhandlingsbar.

Det är med det som bakgrund Centerpartiet föreslagit att offentliga medel inte ska gå till organisationer som sprider våldsbejakande och antidemokratiska budskap, eller som verkar för rekrytering eller uppmanar till stöd för av EU eller FN terrorlistade organisationer.

Vår uppfattning är att det omöjligt kan ligga i skattetalarnas intresse att finansiera organisationer som hetsar med hatisk och våldsbejakande kollektiv mot delar av befolkningen.

Turkiska Riksförbundet har så sent som i år fått 519 962 kronor i statsbidrag för sin verksamhet av Myndigheten för Ungdoms- och civilsamhällesfrågor. I ljuset av vad som nu skett så förefaller det inte vara ett rimligt och välmotiverat stöd från samhället.

Det förslag som Centerpartiet framfört innebar även att medel som har betalats ut från till exempel kommuner, och gått till verksamheter som i efterhand visar sig till ha spridit våldsbejakande budskap eller uppmanat till stöd för av EU eller FN terrorlistade organisationer, bör gå att kräva tillbaka.

Det hade i varit applicerbart i detta fall, även om det i någon mån kan ses som förmildrande att vice ordföranden Barbaros Leylani avgått som konsekvens av sina smaklösa och möjligen brottsliga uttalanden.

Dessvärre verkar inte förslaget samla en majoritet i riksdagen och det innebär att det hat som Turkiska riksförbundets vice ordförande riktar mot armenier i Sverige, fortfarande delvis finansieras av just armenier i Sverige.

Ekonomiskt stöd från samhället till organisationer och föreningar borde inte vara någonting som är en absolut rättighet.

Utan någonting man kan förtjäna genom att bedriva en seriös och samhällsnyttig verksamhet som inte riktar hat, hot och våldsuppmaningar mot andra.

Det borde betraktas som en grundläggande hygienfaktor för fördelning av gemensamma medel.

Den lagstiftning som i dag finns är alldeles uppenbart inte nog bra för att stoppa att du som privatperson ska tvingas betala för att bli utsatt för hatpropaganda.

Centerpartiet har fått med detta förslag i överenskommelse kring åtgärder mot terrorism som regeringen och Allianspartierna tidigare slöt.

Nu återstår att förverkliga den.

Johan Hedin,
Rättspolitisk talesperson, Centerpartiet

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.