Torsdag 11 Aug
Stockholm

Vänstern måste sluta sabba för Spotify och andra företag

Cecilia Johnsson och Saga Bowallius från LUF Storstockholm skriver om vänsterns aggressiva agerande i företagarfrågor.
1 av 4
Cecilia Johnsson och Saga Bowallius från LUF Storstockholm skriver om vänsterns aggressiva agerande i företagarfrågor. Foto: TT/Privat
Cecilia Johnsson.
2 av 4
Cecilia Johnsson. Foto: Privat
Saga Bowallius.
3 av 4
Saga Bowallius. Foto: Privat
"Förra veckan, efter att Findus köpts upp av Nomad Foods, varslades samtliga av de 450 personer som jobbar på deras fabrik i Bjuv."
4 av 4
"Förra veckan, efter att Findus köpts upp av Nomad Foods, varslades samtliga av de 450 personer som jobbar på deras fabrik i Bjuv.". Foto: Björn Lindgren/TT

Debattörerna: Det finns mycket att göra för politiken inom företagandet: man bör sänka skatten, minska byråkratin och bejaka innovation. Vad man inte bör göra är att – när man misslyckats med politiken – skylla på företagarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Cecilia Johnsson är ordförande för LUF Storstockholm.

Saga Bowallius är vice ordförande för LUF Storstockholm.

Förra veckan, efter att Findus köpts upp av Nomad Foods, varslades samtliga av de 450 personer som jobbar på deras fabrik i Bjuv.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) menar i Aftonbladet att det är “skamligt” att lägga ner en “välfungerande, lönsam verksamhet”. Hon meddelar även att näringsminister Mikael Damberg (S) har kallat de nya ägarna till ett möte på regeringskansliet för att diskutera nedläggningen.

Självklart har även Jonas Sjöstedt (V) en åsikt. Han menar att nedläggningen är “en aggressiv, fientlig nedläggning”.

Vi menar i stället att det är vänsterblockets företagarpolitik som är aggressiv och fientlig. Den politik som regeringen och vänsterpartiet står för försvårar för företag på en hel rad olika sätt.

Exempelvis varnade Spotify tidigare i veckan för att de kan tvingas flytta utomlands på grund av politikens agerande inom bland annat bostads- och skattefrågor. Detta skulle kunna göra att Sverige går miste om tusentals jobb under de kommande åren.

Politikens roll måste vara att arbeta proaktivt och skapa bra förutsättningar för företagande så att nya idéer kan gå från föreställning till verklighet.

Politiker kan inte i åratal jobba med att försvåra och komplicera för nya företag att starta, för att sedan erbjuda ett möte på regeringskansliet och vädja till dem att inte stänga ner.

Findusfabrikens nya ägare har all rätt i världen att som ägare av sin verksamhet flytta produktionen till Tyskland.

Företaget bedömer att detta skulle vara mer ekonomiskt fördelaktigt, och det är därför inte bara acceptabelt – utan även rimligt – att flytta produktionen.

Även om det självklart är väldigt tråkigt att 450 personer mister sina jobb, är det svårt att se att politikernas inblandning skulle leda till någon lösning.

Istället verkar S-ministrarnas och V-ledarens intervention mer som ett röstfiske och ett utnyttjade av en utsatt situation. Om vänsterpartierna verkligen brydde sig om jobben bör de istället erbjuda Spotify ett möte för att diskutera hur man på bästa sätt hjälper denna framtidsbransch att stanna och utvecklas i landet.

Det finns mycket att göra för politiken inom företagandet: man bör sänka skatten, minska byråkratin och bejaka innovation. Vad man inte bör göra är att – när man misslyckats med politiken – skylla på företagarna.

Det är dags för vänstern att inse att det är de som är aggressiva och fientliga mot företagen – inte tvärt om.

Cecilia Johnsson,
Ordförande LUF Storstockholm

Saga Bowallius,
Vice ordförande LUF Storstockholm

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.