Lördag 13 Aug
Stockholm

Bostadsbristen är akut – det är dags att vi inför marknadshyror

Tre moderata politiker skriver om varför det är viktigt att vi inför fri hyressättning.
1 av 3
Tre moderata politiker skriver om varför det är viktigt att vi inför fri hyressättning. Foto: TT7TT
Stockholm.
2 av 3
Stockholm. Foto: TT
Stockholm.
3 av 3
Stockholm. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Moderater: Det är hög tid att vi går mot en fri hyressättning. Det behövs både om Sverige ska kunna behålla framgångsrika företag och om vår ungdomsgeneration ska kunna flytta hemifrån.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Från höger till vänster kan vi enas om att en av Sveriges största utmaningar är den akuta bostadskris vi befinner sig oss i.

Tyvärr står många politiker fortfarande handfallna inför de reformer som behövs för att få till en flexibel bostadsmarknad med fler tillgängliga bostäder.

Förra veckan publicerade Spotify ett öppet brev där de vädjar till svenska politiker att möta bland annat bostadskrisen, annars tvingas de lämna Sverige. Vi stämmer in i Spotifys vädjan.

Bristen är stor på bostäder i allmänhet och på hyresrätter i synnerhet. Hyresrätten är en oerhört viktig bostadsform som behövs på bostadsmarknaden men i nästan alla Sveriges kommuner råder det stor brist på hyresrätter.

I Stockholm är kötiden i snitt 10-15 år för att få ett hyreskontrakt via bostadsförmedlingen. Det slår mot rörligheten, mot unga och mot alla de utan kontakter eller eget kapital.

När bristen på hyresrätter är så stor som i dag, framför allt i storstäderna, spelar inte hyresrätten den roll den borde göra på bostadsmarknaden.

Som ung utan eget kapital, nyanländ utan kontakter eller som nyinflyttad till Sverige för drömjobbet på Spotify finns inget annat val än att gå till andrahands- eller svarta marknaden.

Vi som bor i Stockholm har blivit vana och lärt oss från tidig ålder att utan kontakter eller kapital är du chanslös på bostadsmarknaden. Men det behöver inte vara så.

Det är inte normalt att behöva vänta i ett decennium för att få en lägenhet. I andra länder i Europa, som Belgien och Malta, kan man få en lägenhet på dagen. Det finns ett uppenbart samband mellan en fungerande marknad och utbudet av lägenheter.

Med politisk vilja går det att förändra. Vi frågar oss, precis som Spotify, om den viljan verkligen finns? Det fundamentala problemet är att hyresmarknaden i dag är sönderreglerad, och pudelns kärna att kostnaden för att bygga och förvalta inte tillåts vara det som styr priset.

Det är inte konstigt att det inte byggs fler hyresrätter när det inte är lönsamt. Hur omoraliskt det än må vara är det inte heller konstigt att det finns otaligt många hyreslägenheter på svarta marknaden men bara några få hos bostadsförmedlingen till de som väntat åratal i kö.

Bostadsmarknaden är inget undantag från ekonomins grundlagar om utbud och efterfrågan. Därför är fri hyressättning ett oundvikligt steg och vi någonsin vill ha en fungerande bostadsmarknad i Sverige.

Effekten av en fri hyressättning skulle förvisso bli att några få familjer, i Stockholms finaste kvarter, skulle få högre hyra. Men framförallt skulle effekten bli att det skulle investeras mer i byggandet av nya hyresrätter och att flyttkedjor skulle sättas igång så att fler lägenheter blev tillgängliga på marknaden.

Det är nödvändigt för att hyresrätten ska kunna spela den viktiga roll den borde göra på bostadsmarknaden. För de som snabbt måste flytta till Sverige för ett attraktivt jobb eller för den utan kapital eller kontakter.

Vi kan inte längre låta de få familjer som dragit lotteriets högsta vinst och bor i lyxlägenheter till subventionerad hyra diktera villkoren och därigenom hindra unga utan eget kapital att få sin första bostad.

Det är hög tid att vi går mot en fri hyressättning. Det behövs både om Sverige ska kunna behålla framgångsrika företag och om vår ungdomsgeneration ska kunna flytta hemifrån.

Nu behövs modiga politiker som tar unga bostadslösas parti, i stället för att försvara de som bor i subventionerade lägenheter på Östermalm.

Sofia Fölster,
Distriktsordförande MUF Stockholm och riksdagsledamot (M)

Delmon Haffo,
Första vice distriktsordförande MUF Stockholm

Magdalena Schröder,

Andra vice distriktsordförande MUF Stockholm

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.