Sofie Eklund skriver om djurförsök.
1 av 3
Sofie Eklund skriver om djurförsök. - Foto: Privat/Jens Meyer
"Förflytta aporna till ett reservat och stoppa alla planer på att importera fler primater".
2 av 3
"Förflytta aporna till ett reservat och stoppa alla planer på att importera fler primater". - Foto: Jens Meyer
Sofie Eklund.
3 av 3
Sofie Eklund. - Foto: Privat

Djurförsök är plågsamma, vetenskapligt inkorrekta och oacceptabla

Debattören: Jag var väldigt stolt när jag fick min examen för två år sedan, men nu känns det skamfyllt att förknippas med ett institut som har så lite respekt för djurens liv och för vetenskapens framgång.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sofie Eklund är sjuksköterska, tvåbarnsmamma och djurrättsaktivist.

Hon driver den svenska veganska YouTube-kanalen Swedish Cowgirl.

När jag började studera på Karolinska Institutet år 2011 var jag glad att få utbilda mig till sjuksköterska på ett av världens ledande medicinska universitet.

Jag trodde att ett institut som Karolinska, som till och med vunnit ett Nobelpris, säkerligen skulle ligga i framkant inom ny teknologi och modern vetenskap. Därför kände jag mig lurad när jag fick veta att Karolinska är det enda universitetet i Sverige som fortfarande använder sig av uråldriga experiment på primater.

Tjugofyra makaker transporterades nyligen från USA till Karolinskas laboratorier för att utsättas för upprepade experiment.

Dessa känsliga, sociala djur kommer att hållas i en karg, steril labbmiljö och bli nekade möjligheten att klättra, söka efter föda, umgås och leka, såsom de naturligt skulle bete sig ute i det vilda.

De kommer att lida oerhört – både fysiskt och mentalt – i flera år, för ett slutresultat som inte ens är garanterat.

En omfattande analys som nyligen publicerats i en ledande medicinsk tidskrift innefattade slutsatsen att ”om forskning på djur fortsätter att vara oförmögen att på ett rimligt sätt förutse vad som kan väntas vid användning på människor så verkar allmänhetens pågående stöd och finansiering av prekliniska experiment på djur felplacerad”.

Som student fick jag ingen information om djurförsöksfrågan och dissektion eller andra test som innefattar djur ingick inte i min utbildning. Världen vi lever i är så framåtsträvande vad gäller forskning och vetenskap att jag aldrig skulle kunna tänka mig att Karolinska fortfarande håller fast vid den här kvarlevan från det förflutna.

Det är en chockerande insikt att ett institut som säger sig vara engagerat i att förbättra människans hälsa använder sig av uråldriga metoder för att försöka finna botemedel.

Nyskapande organisationer använder in vitro-modeller för att utveckla vaccin och avancerade datasimulationer för att forska och få insikt i sjukdomar.

Dessa moderna metoder är mycket bättre lämpade för människan då de mer exakt replikerar människokroppens system – något som en stressad, livrädd apa aldrig skulle kunna göra.

Moderna forskningsmetoder är också mer etiskt korrekta. Ickemänskliga djur är individer som har lika mycket rätt till att leva på planeten som vi har.

Vi har ingen auktoritet till att slita bort dem från deras hem och familjer, infektera dem med virus och injicera dem med giftiga ämnen för att sedan döda och dissekera dem så att vi kan få nya mediciner. Vi borde sikta på framsteg i stället för att sitta fast i gamla, plågsamma hjulspår.

Jag var väldigt stolt när jag fick min examen för två år sedan, men nu känns det skamfyllt att förknippas med ett institut som har så lite respekt för djurens liv och för vetenskapens framgång.

Därför vill jag uppmana Karolinska institutet till att göra det enda rätta – förflytta aporna till ett reservat och stoppa alla planer på att importera fler primater.

Du kan hjälpa mig att sätta stopp för dessa urgamla och smärtfyllda experiment genom att skicka ett mail till Karolinska i dag.

Sofie Eklund

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.