"En mink som vaggar fram och tillbaka, biter sin egen päls eller till och med dödar sina syskon kan omöjligen påstås ha en god miljö".
1 av 3
"En mink som vaggar fram och tillbaka, biter sin egen päls eller till och med dödar sina syskon kan omöjligen påstås ha en god miljö". - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
Ronja Pyyaho.
3 av 3
Ronja Pyyaho. - Foto: Privat

Politiker, stoppa tortyren av minkarna!

Debattören: Djuren ses inte som individer, deras liv har blivit en detalj och de behandlas likt handelsvaror.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ronja Pyyaho är 23 år och debattör.

8 av 10 vill förbjuda pälsuppfödning, visade en undersökning utförd av Djurens Rätt i april 2015. Trots detta växer minknäringen som mest på 20 år.

En pälsboll på mössan, en krage, en jacka; fler än en miljon minkar dödas varje år i svenska uppfödningar. Djuren ses inte som individer, deras liv har blivit en detalj och de behandlas likt handelsvaror.

Minkar i det fria är aktiva rovdjur som jagar, simmar, klättrar och rör sig över stora områden. De lever solitärt, de undviker synen och lukten av andra minkar och varje minks revir sträcker sig på upp till 6 kilometer i längd.

De är anpassade för att simma, och djur som inte får tillgång till vatten uppvisar beteendestörningar. Forskning visar att minkar utsätts för lika mycket stress om deras simvatten tas ifrån dem som när de inte får föda.

Minken är domesticerad i fåtal led, de har fötts upp bara sedan 1920-talet och har därför många likheter i beteende och behov med den vilda minken.

I pälsindustrin hålls minkarna vanligen i långa rader i skugghus, med tak som skuggar minkarna samt med gallerväggar. De har inte tillgång till simvatten i fångenskap, och trots deras utpräglade revirbehov hålls de vägg i vägg med många andra minkar.

Upprepade gånger har veterinärer rapporterat att minkarna inte får utlopp för sina naturliga behov i pälsuppfödningen, och när länsstyrelsen år 2010 besökte en stor del av Sveriges minkfarmer visade det sig att 85 % av farmerna hade brister i burinredningen.

Till följd av otillfredsställande levnadsförhållanden utvecklar en stor del av minkarna stereotyper som pendling där de står still med bakbenen men vaggar framkroppen och frambenen sidledes, och pälsbitning.

Självstympning och kannibalism där minkhonor dödar och äter sina ungar eller syskon som dödar varandra är också vanligt förekommande.

Likt ett föråldrat gammalt mantra påstår vi att Sverige har världens bästa djurskyddslagar och menar att djuren i Sverige mår bra.

World Animal Protection rapporterar att Sverige inte alls har världens bästa djurskydd. Vidare kan djur i fångenskap omöjligen få utlopp för sina naturliga behov.

Minkar är det enda djuret som föds upp för sin päls i Sverige. Tidigare fanns även rävfarmar och chinchillauppfödning.

Men till följd av strängare regler blev det ekonomiskt ohållbart för pälsfarmarna att fortsätta sin verksamhet och rävfarmning fasades därför ut 2001 och den sista chinchillafarmen stängde 2014.

Lagen säger följande

4 § Djur skall hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett

sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet

att bete sig naturligt - Djurskyddslag (1988:534)

En mink som vaggar fram och tillbaka, biter sin egen päls eller till och med dödar sina syskon kan omöjligen påstås ha en god miljö.

Ändå fortgår den kollektiva förnekelsen och vi vågar inte sluta blunda för den misär minkarna utsätts för.

England, Slovenien, Kroatien, Nordirland och Österrike har redan förbjudit hållning av djur för deras päls. Nu är det hög tid att även Sverige inför ett förbud.

Politikerna kan inte än en gång lägga energi på att rättfärdiga djurplågeri genom att kräva blygsamma förbättringar för minkarnas djurskydd - pälsindustrin måste förbjudas omgående.

Djur är inte handelsvaror som får utnyttjas för människans nöjes skull. Varje konsument har makten att inte bidra till efterfrågan på pälsvaror.

Välj att bära ditt eget skinn och låt djuren behålla sitt.

Ronja Pyyaho

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska pälsindustrin förbjudas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.