"Vill man ge kritik och feedback så finns det bra sätt att ge det på".
1 av 3
"Vill man ge kritik och feedback så finns det bra sätt att ge det på". - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
Wafa Wafai.
3 av 3
Wafa Wafai. - Foto: Privat

Hatet vi tjejer utsätter varandra för är fruktansvärt

Debattören: Tjejhat. Brutalt, rått och rent ut sagt äckligt. Jag vet om att tjejer som hatar andra tjejer är osäkra på sig själva. Det är nästan alltid så.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Wafa Wafai är 23 år.

Hon driver en blogg där hon skriver om mode, skönhet och om livet som tjej.

Jag har stört mig på detta hur länge som helst. Jag ser det nästan varje dag och råkar ut för det flera gånger i veckan.

Tjejhat. Brutalt, rått och rent ut sagt äckligt. Jag vet om att tjejer som hatar andra tjejer är osäkra på sig själva. Det är nästan alltid så.

Jag var till exempel så sjukt elak mot en tjej när jag var liten. Jag var det för att jag var osäker på mig själv. Jag bar glasögon och tyckte inte om mig själv helt enkelt.

Jag tyckte det var konstigt att en sjuåring bar glasögon och det gjorde andra barn också. Så jag skiftade fokus från mig själv och började hacka på henne istället.

I min lilla hjärna resonerade jag då att alla skulle glömma mina glasögon och fokusera på att reta henne. Det var så otroligt fegt och fult gjort.

Om du läser detta så ber jag om ursäkt från djupet av mitt hjärta verkligen. Jag tänker ofta på den perioden.

Hur fel det var. I dag när jag är vuxen skulle jag aldrig någonsin kunna utsätta någon för något liknande. Jag känner att jag vuxit och vet vad som är rätt och fel.

Men det måste många tjejer ha missat i dag. Att kunna skilja på vad som är rätt och fel.

Jag vill förklara i en förenklad version nedanför.

Detta gör dig till en tjej som hatar:

● Du hånar och förminskar andra tjejers framgång. Exempel: ”Att blogga är inget riktigt jobb, hon gör det säkert bara för att hon är en sådan där tjej som älskar uppmärksamhet” eller ”Hur svårt kan det vara att bli make up artist? Det faller sig naturligt för en tjej att kunna sminka sig”.

● Skitsnack är en del av din vardag. Du längtar tills du slutar jobbet så att du kan ringa dina tjejkompisar och kackla om den nya tjejen på jobbet som bar för mycket smink och ”trodde hon var något” enligt din lilla hjärna.

● Du förlöjligar problem som många tjejer upplever. Exempel: ”Jaja hur illa kan din mensvärk vara, ta bara en ipren så går det över, det gör det alltid för mig” eller ”Jag fattar inte att du ska göra en sådan stor sak av det. Typiskt tjejer att förstora upp allt, det är därför jag bara umgås med killar”.

● Du är falsk. Du hälsar och småpratar med tjejen som du egentligen hatar sönder av ingen vettig anledning.

Ja du pratar om allt möjligt. Vad hon ska hitta på under sommaren, vad eran favoriträtt är, allt mellan himmel och jord. Så fort tjejen sedan går vidare tänker du saker som ”Fan vad jag inte tål henne” och ”Hon tror ju att hon är något”.

● Du klarar inte av att en annan tjej lyckats bättre än dig. Du ser henne som ett hot och ifrågasätter allt som har med vägen till hennes framgång att göra. Du har också väldigt svårt att vara den som kan minst i en tjejgrupp.

Om du vore en snäll (och stark) tjej hade du sett det som en chans att lära sig något nytt av dem andra och växa, men since you’re a girl who hates, lämnar du gärna scenen och skyller på att dem tjejerna är ytliga och besserwissers.

– Du tycker att du kan mer om allt för att du är äldre än en annan tjej. Du förminskar gärna och du älskar att använda meningar som ”Du säger så för att du är ung nu, du kommer ändra dig om några år” och ”Men lilla gumman du är ung, ta det från någon som är äldre och kan mer om relationer än du”.

Favoriten jag fått höra ”De här äldre killarna är patetiska, de vill ha yngre tjejer för att de är lättmanipulerade istället för att vara med en riktig kvinna”.

Detta gör dig till en snäll (och stark) tjej:

● Du har inga problem med att andra tjejer tillsammans med dig tar plats och gör sig hörda. Du känner dig varken hotad eller störd av detta.

● Du berömmer ett bra beteende och du älskar att få andra tjejer att må bra kring sig själva och sitt utseende.

● Du talar alltid gott om andra tjejer och om du tänker något som inte är snällt om någon, då håller du helt enkelt tyst om det.

● Du förstår vikten av att försöka vara så fördomsfri som möjligt och försöker alltid se det bästa i en kanske inte så lätt situation.

● Du älskar dig själv, ser till att du mår bra och strävar jämt och ständigt efter att bli en bättre människa.

● Du vet vad det handlar om när du utsätts för tjejhat. Det är antingen avundsjuka, självhat eller något annat den andra personen har problem med. Inget annat.

Vill man ge kritik och feedback så finns det bra sätt att ge det på. Jag skickar en stor kram till alla snälla och starka tjejer där ute. Vi är bäst!


Wafa Wafai

/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.