Tisdag 5 Jul
Stockholm

Våldtäkter, bränder, fylla – stoppa studentkryssningarna

Markus Mattila skriver om skandalerna kring studentkryssningarna.
1 av 3
Markus Mattila skriver om skandalerna kring studentkryssningarna. Foto: Privat/TT
Markus Mattila.
2 av 3
Markus Mattila. Foto: Privat
"Säg upp avtalen med Fun Cruises".
3 av 3
"Säg upp avtalen med Fun Cruises". Foto: TT NYHETSBYRÅN

Debattören: När ska TallinkSilja sätta ner foten och markera att det här inte är okej?

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Markus Mattila är 26 år.

Han är socialdemokrat, feminist, och opinionsbildare.

Markus Mattila finns på Twitter.

Jag är en som gillar att åka på kryssning, det är ett trevligt avbrott i vardagen att äta gott, dansa och umgås med vänner på en 24-timmars kryssning.

Men dessa studentkryssningar med åldersgränser så lågt som 18 år handlar bara om att supa ner sig så mycket det bara går och så snabbt som möjligt och riskerar att svärta ner hela branschen.

Vi har fått se nattsvarta rubriker om gruppvåldtäkter, ungdomar som tagits av fartyget i rullstolar på grund av fylla och bränder ombord. När ska TallinkSilja sätta ner foten och markera mot arrangören Fun Cruises att det räcker nu?

Dessutom måste TallinkSilja se sitt ansvar i det hela, man upplåter sitt fartyg till en extern aktör som anordnar partykryssningar och även om det är Fun Cruises som arrangerar själva kryssningarna så är det inte bra publicitet för rederiet att se sitt fartyg m/s Galaxy i lågor på framsidan av en kvällstidning.

Branschen försöker att få bort den här fyllestämpeln som funnits sedan början av 60-talet och man har till viss del lyckats men så kommer det händelser som dessa om snabbt återetablerar den vanliga klyschan att man bara åker på kryssning för att supa och slåss.

Jag vet redan vad responsen kommer bli på detta, att jag är moralist och att jag inte vill att gymnasieelever ska ha roligt sista perioden av sin skoltid, men jag är ledsen, studentkryssningar är inte som är hugget i sten.

Det är rederiet (TallinkSilja i det här fallet) som väljer vem/vilka som får abonnera deras fartyg. Så TallinkSilja, om ni läser detta lyd mitt råd:

Säg upp avtalen med Fun Cruises, det kommer bara fortsätta att svärta ner ert varumärke om ni fortsätter att tillåta dem att annordna studentkryssningar. Gör detta för passagerarnas säkerhet. För säkerheten bör väl rimligtvis alltid gå först när det gäller sjöfart?

Markus Mattila,
Sjöfartsentusiast och Socialdemokrat

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.