"Jag själv är en av dem som drabbades hårt av kronisk borrelia".
1 av 3
"Jag själv är en av dem som drabbades hårt av kronisk borrelia". - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
Benny Sellberg.
3 av 3
Benny Sellberg. - Foto: Privat

Vården struntar i kronisk borrelia – fler måste få den behandling jag fick

Publicerades: 27 Apr 2016, 09:33

Debattören: Det är många som drabbats av fästinginfektioner som får symtomdiagnoser och sen snurrar runt utan att få korrekt behandling.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Benny Sellberg jobbar som behandlingsassistent. Han är även debattör och aktiv i Vänsterpartiet.

Vi har nu sett ett flertal artiklar i media som bekräftar det vi som drabbats av borrelia sagt under lång tid.

Detta med fästinginfektioner är vanligare än vad man tidigare trott, vi som påtalat våra i tester konstaterade infektioner har av Svensk vård och vissa läkare misskrediterats i media och blivit misstrodde a det grövsta.

Men nu går även Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet ut i media och säger att han "har noterat att vissa läkare betraktar fästingbitna med oklara symptom som inbillningssjuka".

— Jag tror att en hel del av de här patienterna har helt rätt, men vården har inte kunskap eller kapacitet att ställa rätt diagnos.”

Det är oerhört många som har drabbats av fästinginfektioner som får symtomdiagnoser och sen snurrar runt utan att få korrekt behandling för sin infektion.

Vi har via mörkfältsmikroskopiering och mer omfattande tester i utlandet kunnat se att många med fibromyalgi, ME, MS, RA och andra autoimmuna sjukdomar har borrelia och co infections.

Enligt Scandtick så drabbas över 40 000 st årligen av borrelia i Sverige. Cirka 10 000 får en korrekt diagnos av Svensk vård.

Man kan se att många faller bort på grund av att testerna inte är tillförlitliga, eller för att vården inte ens bemödar sig testa för borrelia och andra fästinginfektioner.

Man har inte insett allvaret och vilka oerhörda problem dessa infektioner ställer till med för den drabbade och i slutändan även i kostnader och enorma vårdresurser för samhället.

Skulle man bli bättre på att diagnostisera och behandla dessa patienter så skulle mycket vara vunnet.

Det finns specialister i världen som kan mer om dessa infektioner, som behandlar infektioner efter hur länge man gått med infektionen, efter hur svår infektionen/infektionerna är.

Tyvärr är motståndet från Svensk läkarkår stort och när man inte vill lära av andra så missar chansen att ligga i framkant och lära sig mer om dessa infektioner.

Jag själv är en av dem som drabbades hårt av kronisk borrelia. Jag hade svåra smärtor, yrsel, problem med blåsmuskeln, oerhörd trötthet, inflammerade tarmar, dåliga levervärden, andningsuppehåll och så vidare.

Jag var så dålig att jag tog mig knappt fram med kryckor, kunde inte hålla i ett mjölkpaket och sluddrade i talet.

Nu efter lite längre behandling med antibiotika i olika kombinationer så är jag efter flera års sjukdom tillbaks i arbete, tränar flera dagar i veckan och kan njuta av livet igen.

Denna behandling skulle kunna göra många fler friska, men de nekas det av svensk vård.

Jag skulle gärna vilja lämna denna fråga för att påminnas om hur sjuk jag var i borrelia är jobbigt. Men jag kan inte sitta tyst när jag ser hur många som drabbas och som nekas den vård som skulle kunna göra dem friska.

Det måste till en förändring nu, vi vill se att fler specialister lyfter denna fråga och ser till att förändringar görs.

Det är dags att vården tar kronisk borrelia och andra fästinginfektioner på allvar.

Benny Sellberg

/
/
/
Relaterat
Behövs det bättre behandling av borrelia?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.