Fredag 28 Jan
Stockholm

Vården struntar i kronisk borrelia – fler måste få den behandling jag fick

"Jag själv är en av dem som drabbades hårt av kronisk borrelia".
1 av 3
"Jag själv är en av dem som drabbades hårt av kronisk borrelia". Foto: Privat/TT
2 av 3
Benny Sellberg.
3 av 3
Benny Sellberg. Foto: Privat

Debattören: Det är många som drabbats av fästinginfektioner som får symtomdiagnoser och sen snurrar runt utan att få korrekt behandling.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Benny Sellberg jobbar som behandlingsassistent. Han är även debattör och aktiv i Vänsterpartiet.

Vi har nu sett ett flertal artiklar i media som bekräftar det vi som drabbats av borrelia sagt under lång tid.

Detta med fästinginfektioner är vanligare än vad man tidigare trott, vi som påtalat våra i tester konstaterade infektioner har av Svensk vård och vissa läkare misskrediterats i media och blivit misstrodde a det grövsta.

Men nu går även Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet ut i media och säger att han "har noterat att vissa läkare betraktar fästingbitna med oklara symptom som inbillningssjuka".

— Jag tror att en hel del av de här patienterna har helt rätt, men vården har inte kunskap eller kapacitet att ställa rätt diagnos.”

Det är oerhört många som har drabbats av fästinginfektioner som får symtomdiagnoser och sen snurrar runt utan att få korrekt behandling för sin infektion.

Vi har via mörkfältsmikroskopiering och mer omfattande tester i utlandet kunnat se att många med fibromyalgi, ME, MS, RA och andra autoimmuna sjukdomar har borrelia och co infections.

Enligt Scandtick så drabbas över 40 000 st årligen av borrelia i Sverige. Cirka 10 000 får en korrekt diagnos av Svensk vård.

Man kan se att många faller bort på grund av att testerna inte är tillförlitliga, eller för att vården inte ens bemödar sig testa för borrelia och andra fästinginfektioner.

Man har inte insett allvaret och vilka oerhörda problem dessa infektioner ställer till med för den drabbade och i slutändan även i kostnader och enorma vårdresurser för samhället.

Skulle man bli bättre på att diagnostisera och behandla dessa patienter så skulle mycket vara vunnet.

Det finns specialister i världen som kan mer om dessa infektioner, som behandlar infektioner efter hur länge man gått med infektionen, efter hur svår infektionen/infektionerna är.

Tyvärr är motståndet från Svensk läkarkår stort och när man inte vill lära av andra så missar chansen att ligga i framkant och lära sig mer om dessa infektioner.

Jag själv är en av dem som drabbades hårt av kronisk borrelia. Jag hade svåra smärtor, yrsel, problem med blåsmuskeln, oerhörd trötthet, inflammerade tarmar, dåliga levervärden, andningsuppehåll och så vidare.

Jag var så dålig att jag tog mig knappt fram med kryckor, kunde inte hålla i ett mjölkpaket och sluddrade i talet.

Nu efter lite längre behandling med antibiotika i olika kombinationer så är jag efter flera års sjukdom tillbaks i arbete, tränar flera dagar i veckan och kan njuta av livet igen.

Denna behandling skulle kunna göra många fler friska, men de nekas det av svensk vård.

Jag skulle gärna vilja lämna denna fråga för att påminnas om hur sjuk jag var i borrelia är jobbigt. Men jag kan inte sitta tyst när jag ser hur många som drabbas och som nekas den vård som skulle kunna göra dem friska.

Det måste till en förändring nu, vi vill se att fler specialister lyfter denna fråga och ser till att förändringar görs.

Det är dags att vården tar kronisk borrelia och andra fästinginfektioner på allvar.

Benny Sellberg

Behövs det bättre behandling av borrelia?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela