"Jag har länge undrat över vad det är som gör att psykisk ohälsa länge varit så tabu. Och jag tror det är okunskap och rädsla (som oftast går hand i hand)".
1 av 3
"Jag har länge undrat över vad det är som gör att psykisk ohälsa länge varit så tabu. Och jag tror det är okunskap och rädsla (som oftast går hand i hand)". - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
Emilia Lindman.
3 av 3
Emilia Lindman. - Foto: Privat

Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, men ändå är det tabu att prata om

Debattören: I min värld finns det inte att man kan tycka illa om en person som lider av någon form av psykisk ohälsa.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emilia Lindman är 17 år.

Läs Emilias blogg.

Instagram: @emilialindman.

Psykisk ohälsa är så pass vanligt i dagens samhälle att jag anser att tabun angående detta måste brytas, och det fort.

I min värld finns det inte att man kan tycka illa om en person som lider av någon form av psykisk ohälsa eller för huvud taget frysa ute och dumförklara personen i fråga.

Det är ju för sjutton gubbar vi i samhället som skapat detta. Som till exempel skönhetsideal, inte konstigt att folk börjar lida av psykisk ohälsa när alla krav och ideal kommer.

Och varför ska man inte få prata om att man lider av någon form av psykisk ohälsa? Jag tycker inte att man borde skämmas.

Jag till exempel lider av psykisk ohälsa, jag är djupt deprimerad, har självmordstankar och är intagen på barn och ungdomspsykiatri.

Men jag är inte en sämre person för det. Ingen ska behöva känna sig utanför eller bli kränkt för att man har liknade symtom som mig, det är mänskligt.

Det är mänskligt att må dåligt, för allt är inte på topp hela tiden. Och speciellt inte här i Sverige då vem som helst får D-vitaminbrist på vintrarna vilket ökar risken för depression.

Alla mår någon gång dåligt, vissa mer än andra.

Jag har länge undrat över vad det är som gör att psykisk ohälsa länge varit så tabu. Och jag tror det är okunskap och rädsla (som oftast går hand i hand).

Och att folk kopplar ihop psykisk ohälsa med skräckfilmer som målar upp psykiskt sjuka personer som livsfarliga tillsammans med gamla historier om dårhus från förr i tiden.

Tabut kring psykisk ohälsa måste brytas.

Nu.

Inte i morgon. Inte om en månad. Inte om ett år.

Vi måste börja prata om psykisk ohälsa nu. I dag.

Även kunskapen om och attityderna till personer med psykisk ohälsa måste förändras. Människor som lider av psykisk ohälsa möts ofta av okunskap, både i vården och i samhället i övrigt, men främst i samhället.

Jag luskade fram att ungefär tre av fyra personer har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen ifrån sitt egna liv eller av någon i sin närhet. Men ändå tystas allt om psykisk ohälsa ned.

Emilia Lindman

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Pratar vi för lite om psykisk ohälsa?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.