Svenska Snustillverkarföreningen tycker de nya snuslagarna är dåliga.
1 av 3
Svenska Snustillverkarföreningen tycker de nya snuslagarna är dåliga. - Foto: Pavel Maira/TT
Patrik Strömer.
2 av 3
Patrik Strömer. - Foto: Pavel Maira
"De enda som är vinnare på detta myndighetshaveri är den globala cigarettindustrin".
3 av 3
"De enda som är vinnare på detta myndighetshaveri är den globala cigarettindustrin". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Snuset är en tvåhundraårig svensk tradition – regeringen spottar på den

Svenska snustillverkarföreningen: Varför ska vi som snusar lita på Gabriel Wikström? Sverige kan inte ha en sådan minister. Gabriel Wikström är mannen som hotar det svenska snusets 200-åriga tradition.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Skulle franska regeringen föreslå samma etiketter på all champagne? Den italienska regeringen vilja ha nya varningstexter på pasta? Nej, så klart. Så korkad är väl ingen. Utom möjligtvis i Sverige.

Snus är en unik svensk tradition som funnit i över 200 år. Snus är inte bara världens minst skadliga sätt att konsumera tobak, utan också något som mer än en miljon svenskar brukar. Vad gör då den svenska regeringen med folkhälsominister Gabriel Wikström i spetsen?

Jo, i stället för att värna det svenska undantaget i EU, så ser han till att alla snusdosor som tillverkas efter den 20 maj i år måste ha nya varningstexter.

Han ger alltså företagen tre veckors framförhållning! En industri som hanterar hundratusentals färska livsmedelsklassade produkter varje dag. Och så skyller han på EU!

Det är naturligtvis helt oseriöst agerat. En politiker som vill ta ansvar ser till att inhemska företag hinner göra nödvändiga förändringar och medger rimliga övergångslösningar.

Varför ska stora lager med gamla etiketter kastas bort? Vad händer med de företag som inte får nya etiketter i tid? Då kanske produktionen ligger nere en tid och snuset hinner ta slut i butikerna.

Gabriel Wikström är uppenbart skadlig för Sverige. Och inte bara för näringslivet. Tack vare att vi har snus, så drabbas svenska män i minst utsträckning i hela EU av skadliga sjukdomar orsakade av rökning. Ändå utmålar regeringen snus som ett hot mot folkhälsan, när alla seriösa bedömare inser att Sverige har mycket att tacka snuset för.

Den politiska hanteringen har varit undermålig. Tidigare lät Gabriel Wikström meddela att förslagen inte rörde snus, men nu gör de plötsligt det! Och då avslöjar han sig.

Tidigare försäkringar om att snus inte ska omfattas av den nya lagen som träder ikraft den 20 maj, visar sig alltså vara falska. Än så länge har regeringen avstått från att lägga fram förslag som förbjuder smakmärkning.

Men varför ska vi som snusar lita på Gabriel Wikström? Sverige kan inte ha en sådan minister. EU är inget hot mot snus. Gabriel Wikström är mannen som hotar det svenska snusets 200-åriga tradition.

De enda som är vinnare på detta myndighetshaveri är den globala cigarettindustrin.

Patrik Strömer,
Generalsekreterare, Svenska Snustillverkarföreningen
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.