Torsdag 30 Jun
Stockholm

Snuset är en tvåhundraårig svensk tradition – regeringen spottar på den

Svenska Snustillverkarföreningen tycker de nya snuslagarna är dåliga.
1 av 3
Svenska Snustillverkarföreningen tycker de nya snuslagarna är dåliga. Foto: Pavel Maira/TT
Patrik Strömer.
2 av 3
Patrik Strömer. Foto: Pavel Maira
"De enda som är vinnare på detta myndighetshaveri är den globala cigarettindustrin".
3 av 3
"De enda som är vinnare på detta myndighetshaveri är den globala cigarettindustrin". Foto: TT NYHETSBYRÅN

Svenska snustillverkarföreningen: Varför ska vi som snusar lita på Gabriel Wikström? Sverige kan inte ha en sådan minister. Gabriel Wikström är mannen som hotar det svenska snusets 200-åriga tradition.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Skulle franska regeringen föreslå samma etiketter på all champagne? Den italienska regeringen vilja ha nya varningstexter på pasta? Nej, så klart. Så korkad är väl ingen. Utom möjligtvis i Sverige.

Snus är en unik svensk tradition som funnit i över 200 år. Snus är inte bara världens minst skadliga sätt att konsumera tobak, utan också något som mer än en miljon svenskar brukar. Vad gör då den svenska regeringen med folkhälsominister Gabriel Wikström i spetsen?

Jo, i stället för att värna det svenska undantaget i EU, så ser han till att alla snusdosor som tillverkas efter den 20 maj i år måste ha nya varningstexter.

Han ger alltså företagen tre veckors framförhållning! En industri som hanterar hundratusentals färska livsmedelsklassade produkter varje dag. Och så skyller han på EU!

Det är naturligtvis helt oseriöst agerat. En politiker som vill ta ansvar ser till att inhemska företag hinner göra nödvändiga förändringar och medger rimliga övergångslösningar.

Varför ska stora lager med gamla etiketter kastas bort? Vad händer med de företag som inte får nya etiketter i tid? Då kanske produktionen ligger nere en tid och snuset hinner ta slut i butikerna.

Gabriel Wikström är uppenbart skadlig för Sverige. Och inte bara för näringslivet. Tack vare att vi har snus, så drabbas svenska män i minst utsträckning i hela EU av skadliga sjukdomar orsakade av rökning. Ändå utmålar regeringen snus som ett hot mot folkhälsan, när alla seriösa bedömare inser att Sverige har mycket att tacka snuset för.

Den politiska hanteringen har varit undermålig. Tidigare lät Gabriel Wikström meddela att förslagen inte rörde snus, men nu gör de plötsligt det! Och då avslöjar han sig.

Tidigare försäkringar om att snus inte ska omfattas av den nya lagen som träder ikraft den 20 maj, visar sig alltså vara falska. Än så länge har regeringen avstått från att lägga fram förslag som förbjuder smakmärkning.

Men varför ska vi som snusar lita på Gabriel Wikström? Sverige kan inte ha en sådan minister. EU är inget hot mot snus. Gabriel Wikström är mannen som hotar det svenska snusets 200-åriga tradition.

De enda som är vinnare på detta myndighetshaveri är den globala cigarettindustrin.

Patrik Strömer,
Generalsekreterare, Svenska Snustillverkarföreningen
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.