Republikanska föreningen skriver om varför kungen missbrukar sin position.
1 av 3
Republikanska föreningen skriver om varför kungen missbrukar sin position. - Foto: Privat/TT
"Många människor kanske ofta håller med kungen i de frågor han lyfter, men det är inte det saken gäller. Problemet är att han använder sitt offentliga ämbeten till opinionsbildning".
2 av 3
"Många människor kanske ofta håller med kungen i de frågor han lyfter, men det är inte det saken gäller. Problemet är att han använder sitt offentliga ämbeten till opinionsbildning". - Foto: TT
Magnus Simonsson.
3 av 3
Magnus Simonsson. - Foto: Privat

Grattis på födelsedagen Kungen – därför vill vi avskaffa din titel

Republikanska föreningen: Kungen har en offentlig roll som företrädare för Sverige, en position som han inte har erövrat genom kompetens eller erhållit i demokratiska val.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

I dag fyller Carl Gustaf Bernadotte 70 år. De senaste dagarna har tidningar, radio och tv sammanfattat hans livsgärning och firat honom i underdåniga reportage.

Under hela sitt liv, först som tronföljare och sedan som Sveriges statschef, har hans liv och leverne bevakats av journalistkåren.

Det har i regel varit inställsamma och smickrande beskrivningar, även om det på senare år har förekommit en del kritisk granskning.

Generellt har han dock inte blivit granskad på samma sätt som andra personer på maktpositioner, som politiker eller företagsledare.

Carl Gustaf Bernadotte har en offentlig roll som företrädare för Sverige, en position som han inte har erövrat genom kompetens eller erhållit i demokratiska val.

Han har begränsad formell makt på papperet, men stort informellt inflytande i verkligheten. När han uttalar sig som den offentliga person han är får det genomslag i media och opinion.

Hans åsikter väger med andra ord tungt och han har återkommande varit framträdande i opinionsbildningen genom att sprida sina egna åsikter.

Det är djupt olyckligt med en statschef som saknar demokratiskt mandat och som dessutom utnyttjar sitt ämbete till att bedriva politik. Kungen håller inte så tyst i politiska frågor som han borde.

Debatten blossar också med jämna mellanrum upp när kungen har gjort ett politiskt utspel. Här är ett axplock av kungens mest kända uttalanden:

● "Jobbet är för tungt för en flicka." (Om kvinnlig tronföljd, 1977)

● "Jag gillar inte att inviga kärnkraftverk, men gör det om jag får order." (1978)

● "Om inte Gro Harlem Brundtland kan ta hand om sälproblemen, så undrar jag, hur ska hon då kunna ta hand om det norska folket?" (Om norsk säljakt, 1989)

● "Det är viktigt att se framtiden an i ljusa färger. Att vara pessimistisk hjälper ingen, varken dig själv eller andra. Men det gäller att ha kraft att ta tag i sitt eget liv. Det kommer inga stekta sparvar flygande om du inte själv bemödar dig om att göra ditt bästa." (2002)

● "Ett mer öppet land än något man kan tänka sig." (Om diktaturen Brunei, 2004)

● "Sultanen har en kolossal närhet till folket." (Om monarken av Brunei, 2004)

● "De äter mycket, det är bara så. Och man måste ju snart, som jag ser det, börja beskatta en stam för jag menar..." (Om vargjakt, 2008)

● "Tack och lov kommer inte alla till Sverige sen utan de försvinner sen i Europa på olika platser." (Om flyktingströmmar, 2015)

Ibland har kungens åsikter fått stort utrymme, möjligtvis större än han avsett. Kungen väckte exempelvis stor upprördhet i vårt västra grannland när han fördömde den norska säljakten.

Många människor kanske ofta håller med kungen i de frågor han lyfter, men det är inte det saken gäller. Problemet är att han använder sitt offentliga ämbeten till opinionsbildning.

Monarkin är mer politisk än vad många verkar tro och måste ersättas av en republik där alla offentliga ämbeten tillsätts på demokratisk väg.

Då kan pensionären Carl Gustaf Bernadotte, precis som alla andra medborgare i Sverige, få tycka och säga vad han vill.

Magnus Simonsson,
generalsekreterare för Republikanska föreningen

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska Sverige vara en monarki?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.