Patrik Svensson skriver varför E-sport inte ska betraktas som löjligt.
1 av 3
Patrik Svensson skriver varför E-sport inte ska betraktas som löjligt. - Foto: Privat/TT
"Precis som i vilken annan sport som helst krävs det tid, fokus, uppoffringar och hårt arbete för att bli framgångsrik inom e-sport".
2 av 3
"Precis som i vilken annan sport som helst krävs det tid, fokus, uppoffringar och hårt arbete för att bli framgångsrik inom e-sport". - Foto: TT
Patrik Svensson.
3 av 3
Patrik Svensson. - Foto: Privat

Tycker du att e-sport inte är en riktig sport – då borde du läsa det här

Debattören: Experter har i flera år påstått att det krävs 10 000 timmar för att bli riktigt bra inom en aktivitet och e-sport är definitivt inget undantag.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Patrik Svensson är 17 år gammal och studerar teknik på Kistas Gymnasium.

Han spelar fotboll i Örgryte IS och är en stor Frölundasupporter. Den tid som blir över, spenderas framför datorn.

Under en lång tid har e-sport alltid funnits i skymundan av de "riktiga" sporterna. Men under de senaste åren har e-sporten sakta börjat träda fram ur skuggan och börjat konkurrera med de större sporterna på allvar.

Trots e-sportens framsteg, finns det fortfarande personer med en kritisk inställning gentemot sporten. De anser att det är löjligt att spela datorspel som yrke.

Jag tycker inte att e-sport borde uppfattas som löjligt, eftersom bland annat de professionella spelarna har löner som är mycket högre än hos vanliga yrken.

E-sport förtjänar att betraktas jämlikt med andra sporter. Precis som i vilken annan sport som helst krävs det tid, fokus, uppoffringar och hårt arbete för att bli framgångsrik inom e-sport.

Experter har i flera år påstått att det krävs 10 000 timmar för att bli riktigt bra inom en aktivitet och e-sport är definitivt inget undantag.

E-sport är en växande bransch som når nya milstolpar för varje dag som passerar. I artikeln "Resistance is futile: eSports is massive and growing", finns mängder av häpnadsväckande statistik om e-sportens framgång.

Visste du att ungefär 205 miljoner människor tittade på e-sport under 2014? Eller att de största e-sport-evenemangen har sex gånger fler tittare än Stanley Cup och dubbelt fler än NBA-finalerna?

Vinstsummorna inom e-sport ligger på rekordhöga nivåer, till exempel får vinnarna av Dota 2-turneringen "The International 5" mer pengar än vinnarna av Stanley Cup och NBA.

E-sport är framtiden. Fler personer har börjat inse möjligheterna med e-sport, och branschen lockar ständigt nya investerare.

Ovanstående artikel nämner också att streamingtjänsten Twitch såldes till amerikanska Amazon (världens största nätbutik) för den otroliga summan 970 miljoner dollar.

Men e-sport expanderar också lokalt, i artikeln "MTG invests in world’s largest eSports company ESL" går det att läsa om att det svenska företaget MTG har köpt in sig i Electronic Sports League (ESL) för 78 miljoner euro.

Det finns dock en grupp människor, främst från de äldre generationerna, som anser att e-sport är löjligt, oseriöst och därför inte borde tas på allvar.

De påstår att eftersom det inte är en fysisk aktivitet, borde det inte heller vara en sport. De brukar också ha en förmåga att förknippa e-sportare med stereotypen av en överviktig person som sitter fast i sin stol, äter chips och dricker energidryck.

Jag menar att e-sport inte borde anses vara löjligt, eftersom det cirkulerar otroligt mycket pengar i branschen. E-sport matchar kriterierna enligt definitionen av sport, precis som andra icke-fysiska aktiviteter som schack och frågesport.

Stereotypen av en e-sportare är bara en myt, faktum är att om man granskar de professionella spelarna märker man att nästintill alla är vältränade och har en god hälsa, vilket ökar deras prestationsförmåga.

Tiden tickar. E-sporten växer sig större för varje sekund som passerar. Allt mer pengar investeras. Allt fler personer blir nyfikna och intresserade.

Trots den stora skaran människor som har en kritisk inställning gentemot e-sporten kommer det snart vara oundvikligt att inse faktumet. Att framtiden har kommit. E-sporten är här, och den är här för att stanna.

Patrik Svensson

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
IT
Är E-sport framtiden?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.