Tisdag 5 Jul
Stockholm

Staten sponsrar homofobi och rasism – så borde det inte vara

Öppna moderater vill att sponsringen av hatpredikanter ska upphöra.
1 av 3
Öppna moderater vill att sponsringen av hatpredikanter ska upphöra. Foto: TT/Faksimil Instagram
Salman al-Ouda.
2 av 3
Salman al-Ouda. Foto: Instagram
"Det borde inte vara så svårt att få ordning på detta med enkla regler, så att skattebetalarnas pengar inte går till att sponsra hat".
3 av 3
"Det borde inte vara så svårt att få ordning på detta med enkla regler, så att skattebetalarnas pengar inte går till att sponsra hat". Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Öppna moderater: Organisationer som uppmuntrar diskriminering, motarbetar hbtq-personer, motverkar demokrati eller sprider rasism eller antisemitism vill vi inte vara med och subventionera.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Kontroversen runt att ett antal föreningar i Malmö bjudit in en ökänd islamist att tala på en konferens sätter återigen fingret på en fråga som Öppna Moderater länge drivit. Det måste bli ett slut på att våra skattepengar går till att sponsra diskriminering, hat och förtryck.

Den ideella sektorn i Sverige är i hög grad beroende av statlig och kommunal finansiering. Detta oavsett om det handlar om trossamfund, kultur- eller idrottsföreningar. Det handlar om miljarder varje år.

Borde vi då inte ha lite fler krav på vilka vi betalar ut dessa pengar till? Ska vi verkligen finansiera med dina och mina skattepengar organisationer som är homofoba, transfoba, rasistiska eller sådana med en tveksam demokratisyn?

Föreningarna bakom inbjudan till den högst kontroversiella Salman al-Ouda till Malmö är inga undantag. Vi som skattebetalare har bidragit till att möjliggöra detta.

I ett land med yttrandefrihet måste även hbtq-kritiska åsikter kunna framföras, det är givet. Yttrandefriheten måste värnas mer än det mesta. Men det är orimligt att det offentliga finansierar allt.

Verksamheter som finansieras av skattemedel bör rimligen följa några enkla regler om allas lika värde och stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter och demokrati.

Organisationer som uppmuntrar diskriminering, motarbetar hbtq-personer, motverkar demokrati eller sprider rasism eller antisemitism vill vi inte vara med och subventionera.

Det borde inte vara så svårt att få ordning på detta med enkla regler, så att skattebetalarnas pengar inte går till att sponsra hat.

Fredrik Saweståhl,
Förbundsordförande, Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Jenny Edberg,
Vice förbundsordförande, Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Edith Escobar,
Vice förbundsordförande, Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.