Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barnmorska: Vi slutar aldrig kämpa för din bebis – men våra arbetsvillkor är usla

- 05/05/2016, 14:37 -
I dag är det Internationella barnmorskedagen. Barnmorskan Therese Sandin skriver om sin situation.
1 av 3

I dag är det Internationella barnmorskedagen. Barnmorskan Therese Sandin skriver om sin situation.

Privat/Svenska Dagbladet

"Vi är fortfarande lika (om än mer) enade och ser fram emot att ta emot våra politiker när de ska bli föräldrar".
2 av 3

"Vi är fortfarande lika (om än mer) enade och ser fram emot att ta emot våra politiker när de ska bli föräldrar".

Svenska Dagbladet

Therese Sandin.
3 av 3

Therese Sandin.

Privat

Debattören: Vi är proffs och kommer att fortsätta ge alla lika god vård. Även om det innebär att vi inte får äta på 10 timmar.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För snart sex år sedan tog jag min barnmorskeexamen och lite lätt livrädd gav jag mig ut i korridorerna med det skrämmande ansvar det innebär att jobba med att välkomna nya liv till världen.

Det var kärlek från första stund. Jag älskade mitt nya yrke. Jag har fått lära känna fantastiska kollegor som i de allra stressigaste situationer bitit ihop och lärt mig nya saker och funnits där för mig i alla möjliga och omöjliga situationer.

När smekmånaden som ny barnmorska var över kom första smällen. Barnmorskor sa upp sig i protest, kollegor och idoler lämnade förlossningsavdelningen för att arbetsförhållanden var ohållbara. Vi hann inte äta, dricka eller kissa under arbetspassen och vi bollade flera patienter samtidigt.


Sedan kom Barnmorskeupproret där arbetsvillkoren lyftes och diskussioner med politiker pågick. De gjorde studiebesök på förlossningen. Vad genererade det egentligen i? En enad barnmorskekår som fortsatte jobba i motvind.

För två år sedan öppnade BB Sophia och vi kunde andas ut. Ett lugnare tempo tillät oss att fokusera på våra patienter igen. Om 11 dagar finns inte BB Sophia längre. Och Södra BB, där man kunde erbjuda kontinuerligt stöd som enligt forskning ger bäst utfall för alla, är nu historia.

Med andra ord är det med blandade känslor vi idag tar emot gratulationer på internationella barnmorskedagen.


Men vi ger aldrig upp. Vi är fortfarande lika (om än mer) enade och ser fram emot att ta emot våra politiker när de ska bli föräldrar.

För vi är proffs och kommer att ge er lika god vård som vi erbjuder precis alla. Även om det innebär att vi inte får äta på 10 timmar.

Therese Sandin,
Barnmorska och komiker