Johanna Jansson skriver om skolavslutningar.
1 av 3
Johanna Jansson skriver om skolavslutningar. - Foto: Privat/JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
"För alla är vi människor och i det mångkulturella kan vi finna likheter som förenar. Det är jag övertygad om".
2 av 3
"För alla är vi människor och i det mångkulturella kan vi finna likheter som förenar. Det är jag övertygad om". - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Johanna Jansson.
3 av 3
Johanna Jansson. - Foto: Privat

Skolavslutning i religiösa lokaler är bra – både i kyrkor och moskéer

Debattören: Sverige är muslimskt, judiskt, hinduiskt och buddistiskt. Sverige är frikyrkligt, ateistiskt och New Age. Självklart ska inte grundskolan vurma mer för en specifik religion än någon annan.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Johanna Jansson är mamma till två och gift med sitt livs kärlek.

Hon är kommunikatör med intresse för samhällsdebatt.

Bloggar påjohannaskronikor.spotlife.se

Notified

Informationen har tagits fram i samarbete med Notified.

De flesta medier rapporterar att riksdagen beslutat att skolor åter får fira sina avslutningar i svenska kyrkan. Dock verkar skribenterna ha missat att den nya lagen inte enbart gäller kyrkor, utan även andra religiösa lokaler. En skrivelse, som öppnar dörren för helt nya kulturutbyten.

Jag minns min barndoms skolavslutningar. Alltid någon av de närbelägna kyrkorna. Det var pampigt, högtidligt och allvarsamt. Till och med klassens allra bråkigaste bråkstake satt stilla och sjöng med. Den blomstertid nu kommer i juni och Det strålar en stjärna i december.

Jag minns inte exakt när jag uppmärksammade debatten första gången. Men jag minns att jag tyckte det var konstigt. Konstigt och ganska löjligt.

Varför ska vi förändra våra traditioner för att någon, med annan kulturell uppväxt, flyttat hit? Varför ska vi ändra på oss? Det är väl för fan de nyanländas plikt att anpassa sig efter oss?

Men så fick jag barn. Och någonting hände inom mig. Plötsligt var det som nyss känts främmande fullständigt glasklart.

För Sverige är inte enhetligt kristet. Sverige är muslimskt, judiskt, hinduiskt och buddistiskt. Sverige är frikyrkligt, ateistiskt och New Age. Och självklart ska inte grundskolan, vars undervisning alla barn är tvungna att delta i, vurma mer för en specifik religion än någon annan.

Riksdagens nyklubbade lag ger grundskolans barn, och vuxna, möjligheten att lära känna varandras religioner lite bättre. Möjligheten att se varandras kulturer på ett helt annat sätt än enbart genom textböckernas stela pärmar.

För en religiös lokal kan vara en moské eller en synagoga lika mycket som en kyrka. Och kanske kan avslutningar i andra miljöer än de invanda knyta band av förståelse och tolerans, som kickar den där lismande vardagsrasismen ända ut i rymden.

Jag hoppas att grundskolorna runt om i landet sträcker ut sina händer. Och jag hoppas att religiösa lokaler av alla de slag griper tag och bjuder in både elever och personal till samtal och reflektion över osynliga gränser. Gränser som inte behöver finnas.

För alla är vi människor och i det mångkulturella kan vi finna likheter som förenar. Det är jag övertygad om.

Johanna Jansson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.