Ludwig Andréasson skriver att skolans historieböcker måste bli bättre på att nämna historiska kvinnor.
1 av 4
Ludwig Andréasson skriver att skolans historieböcker måste bli bättre på att nämna historiska kvinnor. - Foto: Privat/TT/TT
"Allt från Birger Jarl och Gustav Vasa till Carl XVI Gustaf men var var drottning Kristina och drottning Margareta?".
2 av 4
"Allt från Birger Jarl och Gustav Vasa till Carl XVI Gustaf men var var drottning Kristina och drottning Margareta?". - Foto: TT
"När jag läser i min historiebok så ser jag bara krig. Vart är Rosa Parks och hennes kamp? Vart är historien om hur kvinnorna fick rösträtten i Sverige? "
3 av 4
"När jag läser i min historiebok så ser jag bara krig. Vart är Rosa Parks och hennes kamp? Vart är historien om hur kvinnorna fick rösträtten i Sverige? " - Foto: TT
Ludwig Andréasson.
4 av 4
Ludwig Andréasson. - Foto: Privat

Varför nämner inte skolans historielektioner alla starka kvinnor?

Debattören: I de nuvarande historieböckerna försummas kvinnorna på grund av den nuvarande könsnormen i urvalet till historieböckerna, vilket leder till att männen får en större roll i historian.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ludwig Andreasson är 17 år och bor i Tjörn.

Han läser samhällsprogrammet gymnasiet och älskar att spela fotboll och äta orientalisk mat.

Att vi tar efter av våra föräldrar stämmer, precis som våra föräldrar har tagit efter sina föräldrar som i sin tur har tagit del av vår gemensamma historia.

Här har ni det alla forskare och filosofer i världen, jag har hittat den heliga graal, lösningen på problemen, varför kvinnor inte får samma makt att kunna förändra sina egna liv och samhället de lever i.

Varför det inte finns 50 procent kvinnliga styrelsemedlemmar i bolagen och varför världens kvinnor inte har samma rätt till sitt egna liv som män har. Allt beror på att vår gemensamma historia saknar något.

Nämligen modern till allt liv, kvinnorna.

Enligt Dagens nyheters granskning av högstadiets historieböcker nämns cirka 169 personer men det är endast 13 procent kvinnor.

Detta är något som gör mig otroligt sorgsen, för tanken att Sverige är ett av de länder som är en stor förebild för andra länder inte har kommit längre än så här.

Argumentet som säger att det inte fanns några kvinnor är så dåligt att man blir helt förstummad. Under mina historielektioner i skolan har jag lärt mig mycket. En sak jag har lärt mig är att när vi ska arbeta med historien så använder vi oss av olika perspektiv eller “glasögon” för att se på historien.

Det är här problemet ligger enligt min mening. Om man kollar på en av mina historieböcker “Alla tiders historia maxi” så är den skriven av män som lever i ett patriarkaliskt samhälle som är uppbyggt på en urgammal patriarkalisk struktur och som leder till att de får ett manligt perspektiv på historien.

Boken ges sedan ut till dem unga i skolan och den onda spiralen är skapad.

I lågstadiet fick jag lära mig om Sveriges alla kungar. Allt från Birger Jarl och Gustav Vasa till Carl XVI Gustaf men var var drottning Kristina och drottning Margareta?

I högstadiet fick vi lära oss om frihetskämpar som Martin Luther King, Nelson Mandela och Gandhi. Men vart var Rosa Parks och Fredrika Bremer?

Det är ju inte så att någon kan säga att dessa kvinnor ovanför inte har gjort något. Kvinnor finns, problemet är att förlagen väljer att inte ha med dem.

I de nuvarande historieböckerna försummas kvinnorna på grund av den nuvarande könsnormen i urvalet till historieböckerna, vilket leder till att männen får en större roll i historian.

Och den onda spiralen har borrat sig djupt ner i samhället.

I historia lär vi oss om statschefer genom tiderna som har härjat, krigat och dikterat. Är detta bara ett sammanträffande att allt elände i historian uppkommer när en man eller män kommer in i bilden?

Jag tror att lösning till många av våra samhällsproblem som vi har idag som rasism och ojämställdhet kan lösas om vi går tillbaka i tiden.

Men när jag läser i min historiebok så ser jag bara krig. Vart är Mrs. Parks och hennes kamp? Vart är historien om hur kvinnorna fick rösträtten i Sverige?

Med en text om Rosa Parks kan man även få uppgifter, få fördjupningsuppgifter och samtala om hur hon hade det då och hur man kan lösa problematiken idag som också är ett av målen i Historia 1b nämligen mål 2b.

Kvinnor finns i historien men inte i historieböckerna vilket är bisarrt och högst kränkande mot dem alla kvinnor som har lämnats kvar ute i kylan.

En gammal tysk filosof sa en gång “Av historien lär vi oss att vi inget lär av historien”. Min fasta övertygelse säger att detta är fel och är något man måste göra om och göra rätt för snart har spiralen kluvit vårt hem, jorden i två delar, det maskulina och feminina.

Det handlar inte om att vi ska ta bort, det handlar om att vi är skyldiga denna generation och nästa att visa dem rätta färgerna av vår gemensamma historia. Detta är både lösningen på dagens, gårdagens och morgondagens problem.

Ludwig Andréasson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.