Söndag 25 Sep
Stockholm

Ordningsvakter måste sluta tro att de kan bete sig hur som helst

Norea Danielsson Mitka skriver om övervåld bland säkerhetsvakter.
1 av 3
Norea Danielsson Mitka skriver om övervåld bland säkerhetsvakter. Foto: Privat/TT
"Du får inte använda ditt jobb till din fördel när det kan skada andra och du får absolut inte använda övervåld av något slag mot någon bara för att du tror dig ha den makten".
2 av 3
"Du får inte använda ditt jobb till din fördel när det kan skada andra och du får absolut inte använda övervåld av något slag mot någon bara för att du tror dig ha den makten". Foto: TT
Norea Danielsson Mitka.
3 av 3
Norea Danielsson Mitka. Foto: Privat

Debattören: Innan jag hinner fatta vad som händer tar han tag i mig, knuffar ut mig från lokalen och säger att jag inte heller får komma in igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Norea Danielsson Mitka fyller 19 år om mindre än en månad.

Hon studerar sam-beteendevetenskap på Lundellska skolan i Uppsala.

De senaste åren har videos med övervåld bland poliser, väktare och Securitas cirkulerat runt bland sociala medier och att de använder våld till deras fördel är ingen nyhet.

I helgen var jag med om en av alla dessa händelser där, i detta fall vakter, använder deras makt på ett negativt sätt. Som tur är var detta en av de mindre fallen men det behöver inte betyda att de ska uppmärksammas mindre. Det är dags att samhället öppnar upp ögonen och ser vad som föregår.

Som många andra nittonåringar är det min tur att ta studenten i år och detta firas på många olika sätt, bland annat genom att ha en skiva på olika nattklubbar.

Min klass hade bokat upp Flustret i Uppsala över kvällen där vi först skulle äta middag tillsammans för att sedan fira med alla resterande studenter från andra skolor som ville vara med.

När dörrarna för allmänheten öppnade vid nio tiden ringer min pojkvän mig för att berätta att han står utanför med en biljett men inte får komma in. Jag undrar självklart varför och går ner och pratar med vakten. Han svarar att min pojkvän, som var nykter, är alldeles för full för att komma in på skivan.

Jag förklarar lugnt för honom att han är nykter och att dom gärna får ta fram en alkoholmätare för att vi ska kunna bevisa det. Istället för att göra som vilken annan professionell människa i världen skulle göra, börjar han skrika på mig att jag inte ska ifrågasätta hans jobb.

Jag svarar att det inte var meningen att han skulle uppfattat det så och att han inte behövde höja rösten. Innan jag hinner fatta vad som händer tar han tag i mig, knuffar ut mig från lokalen och säger att jag inte heller får komma in igen.

Jag ber att få prata med chefen och efter mycket om och men får jag äntligen tala med deras chef som nonchalant säger att jag kan få gå in igen och att dom gjorde mig en stor tjänst.

Min pojkvän däremot var tvungen att gå och köpa en kaffe som han skulle dricka framför vakten för att nyktra till. Medan han gick för att handla såg jag hur vakten nekade fler personer från att komma in där alla behövde gå och köpa kaffe.

När en lite äldre kille vinglar fram i kön och får frågan av vakten hur mycket han hade druckit innan så svarar han att han "bara druckit fem öl med sin bror".

Vakten skrattar lite och släpper in honom och hans bror i lokalen. Varför får vissa gå in men inte andra?

Man måste få ifrågasätta personalens beteende när de inte bara skriker, utan knuffar på deras gäster utan anledning.

För mig spelar det ingen roll vart någonstans du arbetar, du ska alltid vara professionell mot dina gäster, annars ska du inte vara i servicebranschen.

Du kan vara VD på ett företag, jobba på McDonalds eller vara läkare, det spelar ingen roll. Du får inte använda ditt jobb till din fördel när det kan skada andra och du får absolut inte använda övervåld av något slag mot någon bara för att du tror dig ha den makten.

Det är inte första gången det här händer mig eller någon utav mina vänner. Det här är bara en av många exempel som gjorde att jag till slut fick nog.

Bemöt andra som du själv vill bli bemött, annars har du ingen rätt att klaga.

Norea Danielsson Mitka

Har du råkat ut för övervåld?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.