Måndag 26 Sep
Stockholm

Kitty Jutbring: Snälla, sluta banta offentligt

Kitty Jutbring skriver om kroppshets och offentlig bantning.
1 av 3
Kitty Jutbring skriver om kroppshets och offentlig bantning. Foto: TT/TT
"Om jag någon gång vill bli mindre i kroppsvolym av en eller annan anledning så skulle jag aldrig göra det offentligt".
2 av 3
"Om jag någon gång vill bli mindre i kroppsvolym av en eller annan anledning så skulle jag aldrig göra det offentligt". Foto: TT
Kitty Jutbring.
3 av 3
Kitty Jutbring. Foto: TT

Debattören: Om jag nån gång vill bli mindre i kroppsvolym så skulle jag aldrig göra det offentligt. Varken här, på sociala medier eller ens hemma.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Kitty Jutbring bor i Stockholm och är programledare och bloggare.

Det här inlägget publicerades först på hennes blogg.

Notified

Informationen har tagits fram i samarbete med Notified.

Jag skulle somna men märkte att jag inte riktigt får nån ro innan jag får ur mig något jag tänkt på idag:

Alltså, jag fattar inte en grej: varför måste alla som ska banta göra det offentligt? Med ”före-och efterbilder”, tydliga foton av eventuella valkar och kilon och siffror? Är det status att klara det? Betyder det kontroll?

Vet inte alla vid det här laget hur många där ute som mår dåligt över sina kroppar? Som har eller har haft ätstörningsproblematik?

Och vet inte alla hur jäkla triggande det kan vara om någon, kanske tom någon du beundrar och/eller ser upp till, visar upp sin ”kroppsresa”? Hur kan någon ha missat?

Jag har ju reagerat mot detta förr och precis som då förstår jag absolut att det finns människor som vill banta, ”få tillbaks sin kropp”, ”gå ner extrakilona”, ”träna sig i form” eller nåt annat liknande.

Och såklart ska folk få göra det dom själva vill med sina kroppar. (som inte är farligt.) Men det blir svårare och svårare att veta vem som vill vad. Till och med när det gäller en själv.

Hur vet jag vad jag själv egentligen vill? Och varför? Hela samhället säger ju ständigt till oss vad vi bör tänka, tycka och göra om vi inte ser ut som typ Tilde De Paula, Marie Serneholt, någon Hollywoodperson eller liknande.

Det måste ju vara omöjligt för oss som lever i vår verklighet att veta vad som är hönan och ägget.

Men jag gissar ändå och tror att dom flesta faktiskt vill bli smalare för att passa in idealet. Tanken på att bli ”snyggare”, att få komplimanger och uppmärksamhet, kunna köpa vissa kläder i vissa storlekar och så vidare, det går inte att bena ut exakt vad som är ”din egen vilja” mitt i allt det där.

Om jag var ensam på jorden skulle jag nog inte komma på att banta, liksom.

Hur som helst: om jag nån gång vill bli mindre i kroppsvolym av en eller annan anledning så skulle jag aldrig göra det offentligt. Varken här, på sociala medier eller ens hemma (i alla fall inte så länge några barn var vakna.)

Vi alla har viss makt, någon eller några som beundrar och följer oss. En liten unge eller miljontals följare, det spelar ingen roll. Det vi måste fråga oss är vad vi vill göra med den makten och det inflytandet.

Hur vill du påverka?

Kitty Jutbring

---

En annan debatt som varit intressant de senaste dagarna är den om nazisten Vera, 88, läs den här.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.