Djurens rätt ger tre tips på hur du kan äta mer veganskt.
1 av 3
Djurens rätt ger tre tips på hur du kan äta mer veganskt. - Foto: Privat/TT
Camilla Björkbom.
2 av 3
Camilla Björkbom. - Foto: Kim Evert Olofsson
"Utvecklingen av veganska produkters popularitet och tillgänglighet har gått rekordsnabbt tack vare att det är många som vill skära ner på animalier, och därmed har bidragit till att skapa en efterfrågan".
3 av 3
"Utvecklingen av veganska produkters popularitet och tillgänglighet har gått rekordsnabbt tack vare att det är många som vill skära ner på animalier, och därmed har bidragit till att skapa en efterfrågan". - Foto: TT

Hjälp både dig själv och djuren – 3 tips för att äta mer veganskt

Djurens rätt: Bryr du dig om djuren är det enklaste och mest effektiva du kan göra att helt enkelt sluta äta dem.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tiderna har förändrats. Från att den vanliga frågan varit ”varför är du vegan/vegetarian?” börjar en vanlig många istället fråga sig själva ”varför äter jag egentligen så mycket kött?”

Att inte äta kött och andra animalier är det bästa sättet att hjälpa djuren, klimatet och din egen hälsa. Den som vill äta mer veganskt möts av en uppsjö av produkter, allt ifrån olika sorters växtmjölk, till olika typer av vegokött, färdigrätter samt bakverk och glass, gjort utan vare sig ägg eller komjölk.

Utvecklingen av veganska produkters popularitet och tillgänglighet har gått rekordsnabbt tack vare att det är många som vill skära ner på animalier, och därmed har bidragit till att skapa en efterfrågan.

Butikerna är inte sena att haka på och tar fram fler och fler djur, miljö- och hälsovänliga livsmedel som inte kompromissar med vare sig smak eller kvalitet.

Fördelarna med vego är många och nackdelarna med animaliska produkter blir allt mer välkända. Dels så är det många som vet att det kanske inte är sådär mysigt på bondgården som det ser ut i reklamen och dels så är det numera välkänt att animalieproduktionen har en stor inverkan på klimatet och vår planet.

De negativa konsekvenserna för människors hälsa är också dokumenterade och Världshälsoorganisationen WHO har larmat om processat kötts koppling till cancer.

Allt detta medan forskning visar att veganer och vegetarianer i mindre utsträckning drabbas av bland annat övervikt och diabetes typ två och hjärt- och kärlsjukdomar.

Den veganska maten är dessutom hälsosam, näringsriktig, variationsrik och smakar gott.

Genom att välja vego minskar vi som enskilda personer efterfrågan på omkring 15 kycklingar, grisar, kor och uppskattningsvis 2000 fiskar varje år.

Siffran inkluderar även de fiskar som använts som djurfoder till grisar, kycklingar och odlade fiskar. Bryr du dig om djuren är det enklaste och mest effektiva du kan göra att helt enkelt sluta äta dem.

Trots allt detta kan steget från tanke till handling ibland vara långt. Inte minst eftersom vi är så vana vid att sträcka oss efter komjölken eller köttbiten i butiken.

Vi människor är vanedjur som ogärna bryter våra invanda rutiner. Samtidigt skulle vi säkert vilja leva mer i enlighet med våra värderingar om att inte orsaka lidande för djur och att ta hand om planeten så att det finns något att lämna över till nästa generation.

Så hur gör vi för att komma igång?

Här kommer tre tips för att börja äta mer veganskt:

1. Ta det steg för steg. Börja med att byta ut komjölken och yoghurten mot en växtbaserad mjölk och yoghurt. Det finns många märken i butikshyllorna så prova dig fram!

2. Gör en kylskåpsinventering och se vilka andra produkter du kan byta ut hemma. Gör en lista över de nya produkterna du vill köpa. Har du de nya växtbaserade produkterna hemma blir det lätt att äta veganskt när du lagar mat. Ett hjälpmedel för att hitta rätt i hyllan är till exempel appen Djurvänligt.

3. Bestäm dig för att skippa kött och andra animalier helt en dag i veckan, eller bestäm dig för att testa en vegansk månad. Just nu har Djurens Rätt kampanjen #vegomaj i syfte att inspirera till nya matvanor.

Sist men inte minst: vi sätter oss ner och äter mellan tre till fem gånger om dagen. Varenda ett av de tillfällena är en ny möjlighet att göra skillnad för djuren.

Om vi kan äta gott och hälsosamt och samtidigt rädda livet på många hundra djurindivider varje år, varför skulle vi då inte göra det?

Camilla Björkbom,
förbundsordförande för Djurens Rätt

---

Tyckte du det här var intressant? Läs då även denna artikel.

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.