Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kapitalism är slaveri – därför ska vi ha medborgarlön

- 16/05/2016, 10:21
Mikael Holm argumenterar för att Sverige ska införa medborgarlön.
1 av 3

Mikael Holm argumenterar för att Sverige ska införa medborgarlön.

Privat/TT

"En garanterad basinkomst skulle med största säkerhet minska både stress och andra psykiska åkommor".
2 av 3

"En garanterad basinkomst skulle med största säkerhet minska både stress och andra psykiska åkommor".

TT

Mikael Holm.
3 av 3

Mikael Holm.

Privat

Debattören: Anledningen till att införa en basinkomst är inte att förslappa ett helt land.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Samhället är uppbyggt kring en enorm stress och aldrig tidigare har så många människor känt sig deprimerade som nu. Problemet i sig är inte människan som sådan.

Problemet är snarare det system som människan tvingas att leva i, det så kallade samhällssystemet. Medborgarlön eller basinkomst är ett begrepp som det har debatterats otroligt lite om i Sverige under den senaste tiden.

En garanterad basinkomst skulle med största säkerhet minska både stress och andra psykiska åkommor hos människor. Kapitalism går närmast att beskriva som modernt slaveri.

Fördelarna av den kapitalistiska samhällsformen har sedan länge dött ut. Under sjuttonhundratalets industrialism var fullständig marknadsekonomi fördelaktig och hjälpte även mänskligheten framåt, idag är kapitalismen snarare en omodern och hämmande företeelse.

Medan de tekniska utvecklingarna har avlöst varandra under de senaste hundra åren har människans förmåga att utveckla ett humant samhällssystem helt stagnerat.

En utav dem absolut vanligaste frågor som ställs mellan nya kontakter är: Vad jobbar du med? Frågan är i sig helt irrelevant.

Att människor ska erhålla status och andra fördelar genom arbete eller ett lönekuvert är snarare ett hån mot mänskligheten. För det säger egentligen inte mycket om personen förutom dennes förmåga att utföra en viss syssla. Frågan ger inga djupare svar på hur personen faktiskt är som medmänniska.

Medborgarlön innebär inte lösningen på alla samhällets problem. Men det är åtminstone ett startskott för att leda samhällsstrukturerna i en mer human riktning: Att alla människor i en stat får sina grundläggande behov uppfyllda.

Men vadå? Kommer inte alla bara att sluta arbeta om dem får pengar utan att behöva göra någonting? Frågan är den absolut vanligaste kritiken gentemot medborgarlön. Svaret är enkelt: Nej.

Alla människor kommer inte att sluta arbeta och börja leva på medborgarlön bara för att det går. Anledningen till det är också enkel, de få förslag som finns på medborgarlönens storlek rör sig om ungefär åttatusen kronor i månaden. Med andra ord, existensminimum.

Dessutom finns det många människor som faktiskt vill ha ett jobb. Anledningen till att införa en basinkomst är inte för att förslappa ett helt land.

Det är för att skänka trygghet till människor som av olika anledningar inte klarar av att sköta sin egen försörjning. Därutöver innebär medborgarlön i princip ett borttagande av alla andra bidrag.

Den beräkning som riksdagens uträkningsgrupp har utfört visade att en medborgarlön på så mycket som tjugotusen kronor i månaden är mer lönsamt för staten än att fortsätta med alla olika former av bidrag som finns tillgängliga nu.

Viktigt att notera är att en siffra kring tjugotusen kronor i månaden aldrig kommer att bli ett alternativ.

Det svenska socialbidraget är redan en form utav förkläd medborgarlön. Alla som vill leva på socialbidrag i Sverige kan göra det. Enda skillnaden är att för medborgarlönen behövs inga förnedrande utredningar från statens sida gentemot individen, vilket socialbidraget har krav på.

Fördelarna av medborgarlön är många. Dels finns det människor som är egenföretagare i säsongsbaserade branscher och som det är nu måste dessa personer avveckla sina verksamheter och sälja av sina tillgångar innan dem får ekonomisk hjälp av staten.

Även om det så bara rör sig om två till tre månader med försämrad affärsverksamhet på grund utav att exempelvis vintern är sämre.

Därtill kommer människor som har kulturella, ideella eller politiska intressen. Med en basinkomst ges dem större möjlighet att ägna sig åt dessa.

I Finland har frågan debatterats under de senaste åren. Men längst fram i täten är ändå Schweiz som nu har bestämt sig för att folkomrösta om frågan senare i år.

Att Schweiz har tagit det beslutet gör mig innerligt glad. Det inger en känsla av att hoppet kring mänskligheten fortfarande finns där.

I Sverige däremot, som på många vis anses vara ett utav de mest jämlika samhällena i världen är det fortfarande helt tyst. Förhoppningsvis får vi igång en debatt om ämnet även i Sverige inom kort.

Mikael Holm

---

Vill du veta mer om medborgarlön? Läs den här artikeln.

Ska Sverige inför medborgarlön?