Lördag 26 Nov
Stockholm

Snapchats snyggfilter gör oss glada – men vad händer sen?

Johanna Kajson undrar hur skillnaderna med och utan filter kommer påverka oss.
1 av 6
Johanna Kajson undrar hur skillnaderna med och utan filter kommer påverka oss. Foto: Privat/Privat
Johanna Kajson med filter.
2 av 6
Johanna Kajson med filter. Foto: Privat
Johanna Kajson utan filter.
3 av 6
Johanna Kajson utan filter. Foto: Privat
Johanna Kajson med filter.
4 av 6
Johanna Kajson med filter. Foto: Privat
Johanna Kajson utan filter.
5 av 6
Johanna Kajson utan filter. Foto: Privat
"Blir man nere och ledsen när man ser lite tröttare ut i spegeln eller de mörka ringarna under ögonen syns? Rynkorna du inte trodde att du hade dyker upp?".
6 av 6
"Blir man nere och ledsen när man ser lite tröttare ut i spegeln eller de mörka ringarna under ögonen syns? Rynkorna du inte trodde att du hade dyker upp?". Foto: Google

Debattören: För stunden känner man sig snyggare och tyvärr är det något som ofta boostar självförtroende och även självkänslan för stunden. Men sen då?

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Johanna Kajson är VD för Kajson Event AB och Great Weddings.

Den här artikeln har tidigare publicerats på hennes blogg.

Det här inlägget publicerades först här.

Instagram har haft lite olika filter länge men senaste året har en enorm trend av "snyggfilter" ökat och nu senast är Snapchats enormt "fördelaktiga" filter som slätar ut, lyser upp och tindrar till den mest gråa människa.

Har ni sett det? Man ser ut som en perfekt porslinsdocka med det, och ja. Man känner sig skitsnygg när man testar det.


Meeen, är det där jag? Som fyllde 30 i måndags? Wow, älskar den här spegeln!

Men, jag blir ändå lite fundersam på vad alla dessa snygghetsfilter gör med oss? Förutom att det återigen gör att vi visar upp en ännu mer overklighets "perfekt skimrande vardag" i sociala medier alltså så klurar jag på vad det gör med en själv att alltid förbättra, fixa till och hålla på innan man lägger ut en bild.

För stunden känner man sig säkert så mycket snyggare och tyvärr är det något som ofta boostar självförtroende och även självkänslan lite för stunden. Men sen då?

När du går förbi badrumsspegeln, eller någon annan fotar dig och lägger ut på Instagram? Känns det som att den verkliga bilden är oschysst och fel då eftersom att man fått för sig att man inte ser ut sådär egentligen?

Blir man nere och ledsen när man ser lite tröttare ut i spegeln eller de mörka ringarna under ögonen syns? Rynkorna du inte trodde att du hade dyker upp?


Samma bild utan filtret, jag tycker ju egentligen om mig själv på den här bilden med men när man jämför så är jag helt plötsligt ofräsch, alla prickar och rynkor syns och jag tindrar liksom inte lika mycket.

Mer "Jaha, det är såå jag ser ut? Okej, det känns väl mer rimligt för en soon to be 30-åring".

Det är så svårt det där, att klura på tycker jag. Men jag vill känna mig vacker inifrån och ut och försöka sudda bort att mitt utseende har med mitt välmående, att jag duger eller blir omtyckt att göra så mycket jag bara kan.

Så här ser jag ut i dag när jag är helt osminkad medan C ligger i min famn och sover (man ser hans huvud sticka upp på bilderna, ser lite kul ut om man inte hade vetat att det är C...)Och här ovan är samma bild med filtret, jag är alltså helt osminkad med filter på den nedersta bilden också, som dag och natt eller hur?

Vad tycker du?

Johanna Kajson

---

Vill du ha tips om hur du syns mer på Instagram? Läs det här.

Gillar du Snapchats nya filter?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.