Johanna Kajson undrar hur skillnaderna med och utan filter kommer påverka oss.
1 av 5
Johanna Kajson undrar hur skillnaderna med och utan filter kommer påverka oss. - Foto: Privat/Privat
Johanna Kajson med filter.
2 av 5
Johanna Kajson med filter. - Foto: Privat
Johanna Kajson utan filter.
3 av 5
Johanna Kajson utan filter. - Foto: Privat
Johanna Kajson med filter.
4 av 5
Johanna Kajson med filter. - Foto: Privat
Johanna Kajson utan filter.
5 av 5
Johanna Kajson utan filter. - Foto: Privat

Snapchats snyggfilter gör oss glada – men vad händer sen?

Debattören: För stunden känner man sig snyggare och tyvärr är det något som ofta boostar självförtroende och även självkänslan för stunden. Men sen då?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Johanna Kajson är VD för Kajson Event AB och Great Weddings.

Den här artikeln har tidigare publicerats på hennes blogg.

Det här inlägget publicerades först här.

Instagram har haft lite olika filter länge men senaste året har en enorm trend av "snyggfilter" ökat och nu senast är Snapchats enormt "fördelaktiga" filter som slätar ut, lyser upp och tindrar till den mest gråa människa.

Har ni sett det? Man ser ut som en perfekt porslinsdocka med det, och ja. Man känner sig skitsnygg när man testar det.


Meeen, är det där jag? Som fyllde 30 i måndags? Wow, älskar den här spegeln!

Men, jag blir ändå lite fundersam på vad alla dessa snygghetsfilter gör med oss? Förutom att det återigen gör att vi visar upp en ännu mer overklighets "perfekt skimrande vardag" i sociala medier alltså så klurar jag på vad det gör med en själv att alltid förbättra, fixa till och hålla på innan man lägger ut en bild.

För stunden känner man sig säkert så mycket snyggare och tyvärr är det något som ofta boostar självförtroende och även självkänslan lite för stunden. Men sen då?

När du går förbi badrumsspegeln, eller någon annan fotar dig och lägger ut på Instagram? Känns det som att den verkliga bilden är oschysst och fel då eftersom att man fått för sig att man inte ser ut sådär egentligen?

Blir man nere och ledsen när man ser lite tröttare ut i spegeln eller de mörka ringarna under ögonen syns? Rynkorna du inte trodde att du hade dyker upp?


Samma bild utan filtret, jag tycker ju egentligen om mig själv på den här bilden med men när man jämför så är jag helt plötsligt ofräsch, alla prickar och rynkor syns och jag tindrar liksom inte lika mycket.

Mer "Jaha, det är såå jag ser ut? Okej, det känns väl mer rimligt för en soon to be 30-åring".

Det är så svårt det där, att klura på tycker jag. Men jag vill känna mig vacker inifrån och ut och försöka sudda bort att mitt utseende har med mitt välmående, att jag duger eller blir omtyckt att göra så mycket jag bara kan.

Så här ser jag ut i dag när jag är helt osminkad medan C ligger i min famn och sover (man ser hans huvud sticka upp på bilderna, ser lite kul ut om man inte hade vetat att det är C...)Och här ovan är samma bild med filtret, jag är alltså helt osminkad med filter på den nedersta bilden också, som dag och natt eller hur?

Vad tycker du?

Johanna Kajson

---

Vill du ha tips om hur du syns mer på Instagram? Läs det här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du Snapchats nya filter?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.