Ulf Rådberg kritiserar Marcus Birro och säger att han inte står för sina värderingar.
1 av 3
Ulf Rådberg kritiserar Marcus Birro och säger att han inte står för sina värderingar. - Foto: Privat/TT
"Är man författare och journalist ska man aldrig tillåta sig att bortse ifrån ens egna värderingar".
2 av 3
"Är man författare och journalist ska man aldrig tillåta sig att bortse ifrån ens egna värderingar". - Foto: TT
Ulf Rådberg.
3 av 3
Ulf Rådberg. - Foto: Privat

Sluta gnälla Birro – stå för dina värderingar

Debattören: Ens skrifter bör vara ett slags fingeravtryck av ens personlighet och därmed ens värderingar. Detta gäller journalist som författare.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ulf Rådberg är 19 år och student.

Läs mer om honom på hans blogg: enlångmanpåresa.se.

I dag avslöjar Aftonbladet hur Marcus Birro förhandlat med den Sverigedemokratiskt influerade tidningen "Samtiden" om ett anställningskontrakt.

I ett mejl mellan Birro och den dåvarande chefredaktören Jan Sjunnesson erbjuder sig Birro en anställning för 37 000 kr i månaden.

På Birros hemsida kan man i dag läsa hans svar på avslöjandet. Han medger att han varit i förhandlingar med tidningen men poängterar att förhandlingar inte är samma sak som ett samarbete.

Han säger att hans värdegrund segrade i striden med de ekonomiska fördelarna ett anställningskontrakt skulle ge. "Alltså lät jag mina värderingar segra över mina mammon. Strikt ekonomiskt borde jag tagit jobbet".

Avslutningsvis i frågasätter han om avslöjandet är värt ytterligare en "hetsjakt" som han uttrycker det.

Jag finner denna respons problematisk och anser det vara värt, inte en "hetsjakt", men kritik och ett ifrågasättande av Birros agerande som en professionell yrkesman.

Hade han förklarat att han delar "Samtidens" värderingar och därför sökt en anställning hos dem, hade det inte befogat en kritik av hans yrkesroll, det hade bara resulterat i ett avslöjande av hans politiska läggning.

Men när han förhandlar om ett kontrakt och sedan avsäger sig tidningens värderingar blir jag irriterad. Denna inkonsekvens hos en journalist får mig att ifrågasätta inte bara hans yrkesroll utan hela journalistyrket.

Själv verkar han inte finna det särskilt allvarligt. "En förhandling är en sak. En överenskommelse och ett samarbete är något helt annat. Åtminstone i min värld" skriver han på sin hemsida.

Journalistisk handlar om det fria ordet, det är ett manifesterande av demokrati och individuell frihet. En journalist är en slags auktoritet och bär ett stort ansvar för sina litterära handlingar, både inför andra och inför sig själv.

Samma sak gäller författandet. Det skrivna ordet bör vara en spegling av individens frihet att uttrycka sig. Friheten att sätta ord på det man finner är rätt och viktigt för en.

Ens skrifter bör vara ett slags fingeravtryck av ens personlighet och därmed ens värderingar. Detta gäller journalist som författare.

Om man söker ett arbete med detta, ska den främsta drivkraften vara att söka och uttrycka sanningen – ens personliga sanning. Andra drivkrafter får inte inskränka denna vilja och rättighet att uttrycka sig.

Enklare uttryckt, man ska skriva om och för det man tror på, ingenting annat. Så fort denna drivkraft förskjuts till andra intressen, inskränks det yttersta syftet med det skrivna ordet: individens yttersta frihet att få uttrycka sin egen vilja.

Mot denna bakgrund kritiserar jag Birro. Är man författare och journalist ska man aldrig tillåta sig att bortse ifrån ens egna värderingar.

Jag förstår att man i praktiken måste överleva och inkassera en lön varje månad, men ens arbetsmöjligheter ska aldrig sträcka sig bortom ens ideologiska referensram.

Man ska alltså därför aldrig inleda förhandlingar med en tidskrift vars ideologiska värdegrund man inte delar. Punkt slut.

Ulf Rådberg

---

Vill du läsa mer av Ulf? Läs den här artikeln.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.