Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uberpop var först – snart får regeringen fler företag att lämna landet

- 19/05/2016, 10:32
Tyra Södergren och Hugo Boccara från Moderat Skolungdom Göteborg säger att regeringens företagspolitik är orsaken till Uberpops nedläggning.
1 av 4

Tyra Södergren och Hugo Boccara från Moderat Skolungdom Göteborg säger att regeringens företagspolitik är orsaken till Uberpops nedläggning.

Moderat Skolungdom/Moderat Skolungdom/TT

"Uber har i 625 dagar minskat bidragsberoendet och genererat skattepengar genom att erbjuda arbetstillfällen samt en billig färdtjänst".
2 av 4

"Uber har i 625 dagar minskat bidragsberoendet och genererat skattepengar genom att erbjuda arbetstillfällen samt en billig färdtjänst".

TT

Tyra Södergren.
3 av 4

Tyra Södergren.

Moderat Skolungdom

Hugo Boccara.
4 av 4

Hugo Boccara.

Moderat Skolungdom

Moderat Skolungdom Göteborg: Främst är det unga som använder samåkningstjänsten, samt nyanlända som haft Uber som sin första inkomstkälla som drabbas av avvecklingen.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För en vecka sedan meddelade Uber att de onsdagen den 18 maj tänker avveckla UberPop i Sverige. Tjänsten har sedan Sverigelanseringen för 625 dagar sedan varit en strålande succé, men företaget har under hela sin verksamma tid i landet anklagats för att möjliggöra svarttaxi.

Regeringen har rätt i att skattefusk är något som är och skall förbli strikt förbjudet, men det är inte vad situationen handlar om. Det handlar om att Sverige saknar tydliga regelverk för delningsekonomiska tjänster, däribland samåkning.

Nuvarande lagar måste anpassas efter såväl ekonomisk som teknologisk utveckling om Sverige syftar upprätthålla ett friskt näringsliv.

Att detta inte står i fokus blev tydligt i somras då regeringen tillsatte utredningen som utlöste Ubers beslut att avveckla UberPop. Detta trots att digitaliseringskommissionen säger sig ha som mål att “Sverige ska vara bäst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter”.

Bara veckor tidigare meddelade Sverigebaserade Spotify att de hotar lämna landet om företagens villkor inte förbättras. Regeringen misslyckas gång på gång med ett av sina främsta syften, att skapa goda förutsättningar för skapande av arbetstillfällen.

Fackförbundet Transportarbetareförbundet som är en del av LO har tidigare riktat stark kritik mot Uber och vädjat att fler politiker ska lyfta frågan. Det är tråkigt att Socialdemokraterna arbetar hårdare för att behålla sina röster än för att bygga ett bättre Sverige.

Främst är det unga som använder samåkningstjänsten, samt nyanlända som haft Uber som sin första inkomstkälla som drabbas av avvecklingen.

Uber har i 625 dagar minskat bidragsberoendet och genererat skattepengar genom att erbjuda arbetstillfällen samt en billig färdtjänst för dem som tidigare kanske inte konsumerat beskattade taxiresor alls.

En inte helt otänkbar konsekvens av avvecklandet av UberPop är att resorna med svarttaxi återigen ökar.

Som en skolpolitisk förening som tror på den fria marknaden kan vi aldrig acceptera en verklighet där politiken får lovande företag att lämna Sverige.

En verklighet där regeringen lovar att vi ska vara ledande inom digitaliseringen samtidigt som socialdemokratiska kopplingar till fackrörelser hindrar nytänkande företag från att skapa arbetstillfällen.

En verklighet där regeringen ständigt motarbetar ungas och nyanländas chanser till att bidra till välfärdssystemet genom att arbeta och konsumera.

Vi uppmanar därför regeringen att uppdatera nuvarande regelverk innan fler företag väljer att avveckla sin verksamhet i landet. Politiken som bedrivs idag leder snarare till digitala omöjligheter än möjligheter.

Tyra Södergren
Ordförande Moderat skolungdom Göteborg

Hugo Boccara
Vice ordförande Moderat skolungdom Göteborg

---

Vill du läsa mer om Uberpop? Läs den här artikeln.