Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snälla ungdomsmottagningar, sluta döma oss som har mycket sex

Frida Kjell Valkola skriver om bemötandet hon fått av personalen på ungdomsmottagningen då hon hämtat preventivmedel.
1 av 3

Frida Kjell Valkola skriver om bemötandet hon fått av personalen på ungdomsmottagningen då hon hämtat preventivmedel.

Tobias Walka/TT

"Subventionerade p-piller, gratis kondomer, gravtest och dagen efter piller. Undersökningar, kuratorer och någon att prata med. Visst låter det fint?".
2 av 3

"Subventionerade p-piller, gratis kondomer, gravtest och dagen efter piller. Undersökningar, kuratorer och någon att prata med. Visst låter det fint?".

TT

Frida Kjell Valkola.
3 av 3

Frida Kjell Valkola.

Tobias Walka

Debatt | 20/05/2016 10:54

Debattören: Jag vet att jag borde använt kondom, men nu gjorde jag inte det, kan jag få mitt dagen efter-piller nu? Utan en predikan, tack.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag hatar hur mycket jag hatar ungdomsmottagningen, speciellt med tanke på hur mycket jag älskar idén.

Subventionerade p-piller, gratis kondomer, gravtest och dagen efter piller. Undersökningar, kuratorer och någon att prata med. Visst låter det fint?

Jag är en slampa som har besökt ungdomsmottagningen för i princip alla ovanstående punkter, men ändå går jag alltid därifrån med ångest.

Barnmorskorna håller alltid förhör om allt från hur ofta en har sex till hur många en har haft sex med. Detta är det absolut inget fel på, det är deras jobb.

Men hur kommer det sig att det alltid följs av en moralpredikan samt en rad fördomsfulla, dömande och kränkande kommentarer?

En förväntas gå till ungdomsmottagningen från det att en fyllt 13 tills en är 24-25 år gammal, varför behandlar barnmorskorna hela detta åldersspannet som 12-åringar?

Jag vet att jag borde använt kondom, men nu gjorde jag inte det, kan jag få mitt "dagen efter piller" nu? Utan en predikan denna gången också, tack.

"Varför är detta problematiskt?", tänker säkert du. Varför sväljer jag inte bara orden och går vidare med mitt liv?

För att jag är en av dem som nu sammanlagt har gått sju år hos ungdomsmottagningen. Sju år av dömande barnmorskor.

Jag klarar inte längre av det, och det skall inte behöva vara så här.

Jag har gått till cirka alla ungdomsmottagningar som finns i Göteborg men får fortfarande samma respons. Därför blir jag mer ledsen, dels för att jag vet att det finns några barnmorskor som jobbar på ungdomsmottagningar där ute som säkert är fantastiska men ni är tyvärr få.

Men också för alla som inte ens har valmöjligheten att testa flera mottagningar utan kanske bor på en mindre ort med bara en mottagning.

Varför är ni så efter?

Ni bara antar att jag är hetero, ni anklagar mig för att ha legat med för många människor, ni säger att jag inte tar ansvar, ni säger att jag borde prata med någon och människan ni hänvisar till är minst lika dömande!

Jag orkar inte mer.

I dag har jag lön och pengar och behöver därför inte gå dit längre. Men andra kvinnor? Som inte har råd med gravtest, piller eller kondomer. De tvingas fortfarande dit precis som jag brukade.

Ni män där ute får gärna kommentera, har ni samma upplevelser?

Frida Kjell Valkola

---

Vill du läsa mer av Frida? Läs den här artikeln.

Har du blivit dåligt bemött på ungdomsmottagningen?