Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ge inte allt kvällsansvar till partnern för att du är hemma på dagen

Malin Stensson skriver om jämställdhet hos föräldrar.
1 av 3

Malin Stensson skriver om jämställdhet hos föräldrar.

Privat/TT

"Vi är precis lika trötta på kvällarna båda två och vill träna och komma ut lika mycket som den andra".
2 av 3

"Vi är precis lika trötta på kvällarna båda två och vill träna och komma ut lika mycket som den andra".

TT

Malin Stensson.
3 av 3

Malin Stensson.

Privat

Debatt | 20/05/2016 12:31

Debattören: På kvällarna ska man hjälpas åt, men varken den ena eller andra ska behöva ta hela lasset för att man "sluppit" under dagen.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Häromdagen var jag galet trött efter en dag hemma med barnen. Ni vet, så trött att man inte vet vart man ska ta vägen riktigt, haha. Så trött var jag.

En stund innan Fredrick kommer hem från jobbet samma dag så sitter jag i telefon med en kompis som har barn något äldre än Elise.

Jag beklagar mig över min trötthet och skämtar om hur jag ska låta blöjorna vara obytta och sträcka över båda barnen till Fredrick när han kommer hem.

– "Ja, men så brukade jag faktiskt göra – man måste ju få egentid! Du har ju varit hemma med barnen hela dagen och det är skönt med avlastning! Det måste vara jämställt".

En sekund bara: Ni som är hemma med barn, eller har varit – tycker ni det är rätt eller fel att lämna över barnen innan ens partner ens fått av sig skorna efter en lång arbetsdag?

Ja, att vara hemma med barn är påfrestande på många sätt, men att jobba brukar inte heller vara en dans på rosor. Skulle jag jämföra mig och Fredrick så rör vi på oss minst lika mycket på dagarna och använder huvudet lika mycket (eller lite, höhö) båda två.

Vi är precis lika trötta på kvällarna båda två och vill träna och komma ut lika mycket som den andra.

Det är inte första gången jag hör det här resonemanget och jag kan inte låta bli att tycka att det är ett orättvist tänk. Varför ska den som jobbar få jobba dubbelt?

Förstå mig rätt, jag tycker absolut att kvällarna ska vara till för att hjälpas åt, men varken den ena eller den andra ska behöva ta hela lasset för att man "sluppit" under dagen. Det är ju löjligt.

Hade du som är hemma velat att din partner lämpade över allt på dig när du kom hem?

Vi måste tänka på varandra lite mer och ställa oss i varandras skor. Vi måste kunna ge utan att få och vi måste hjälpa varandra – vänner som främlingar.

Orättvisor är dock något av det ocharmigaste jag vet – så har din partner ett jobb som godistestare, ja, då kanske det är hans/hennes tur att ta barnen när han/hon kommer hem i alla fall.

Sen är det väl självklart att man hjälps åt när den ena är sjuk, inte mår bra, är tröttare än vanligt och så vidare. Men det ser jag som en självklarhet och hoppas att ni också kan göra det.

Ta hand om era nära och kära så hoppas jag att de tar hand om dig.

Malin Stensson

---

Vill du läsa mer om barn och föräldrar? Läs om en pappas roliga sms-konversation till den oroliga mamman.