Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Turkiets förtryck måste få ett stopp – ställ Erdogan inför rätta

Yekbun Alp skriver om situationen i Turkiet.
1 av 3

Yekbun Alp skriver om situationen i Turkiet.

Privat/Ap

Yekbun Alp.
2 av 3

Yekbun Alp.

Privat

Erdogan.
3 av 3

Erdogan.

Ap

Debatt | 22/05/2016 12:56

Debattören: Ställ Erdogan ansvarig för krigsbrott och massaker på civila i Haag tribunalen.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I fredags gick de tre stora partierna i Turkeit AKP, MHP och CHP ihop med stöd av militärledningen och landets president Recep Tayyip Erdogan för att häva den parlamentariska immuniteten för HDP:s folkvalda, och så blev det.

Den slutgiltiga domen för HDP:s ledamöter damp ner som en missil i det turkiska parlamentet. Immuniteten hävs, vilket innebär att 46 av dess 59 parlamentariker kommer att fängslas, inklusive dess språkrör Selahattin Demirtas och Figen Yuksekdag. De övriga 13 i partiet är icke-kurder och riskerar därför inte samma öde som sina kamrater.

Projektet som Erdogan stått för handlar i grund och botten om att förgöra den kurdiska kampen som bland mycket annat också har som mål att demokratisera Turkiet samt skapa fred i landet.

Den medvetna kurden som kräver sina grundläggande fri- och mänskliga rättigheter skall utrotas. Kurden ska helt enkelt lyda och göra som sultanen Erdogan befaller.

Allt sedan år 1990, när det första legala pro-kurdiska partiet HEP startades har man stängt ner samtliga därefter som vägrat låta sig piskas till lydnad av den turkiska statsapparaten.

När HEP stängdes ned startades partiet DEP, men även den stängdes ned och samma sak skulle komma att hända med HADEP, DEHAP, DTP, BDP och nu även HDP.

Kurder har i flera decennier försökt föra en dialog via den politiska arenan i Turkiet men fått kalla handen och i samtliga fall stängts ned, bannats och fått sina representanter fängslade, till och med mördade.

När kurder för en väpnad kamp så stämplas de som terrorister. Om de väljer att agera på den "fredliga och demokratiska" plattformen på den politiska arenan så stämplas de ändå som terrorister.

Allt detta och mer där till får fortsätta på grund av omvärldens ständiga tystnad.

Under tidens lopp har olika anledningar legat som orsak till varför exempelvis EU tittat åt andra hållet, handelsrelationen sinsemellan är en utav dem, men i dag handlar det mer om flyktingfrågan där man länge trodde att man hade pli på sin "noga dresserade" pitbull.

Tvärtom är det numera Turkiet som använder EU till sin egen fördel och kan helt ostört fortsätta fängsla oppositionen från de olika leden, i flera fall även likvidera.

Som ett steg i rätt riktning kan man göra något åt detta beteende som turkiska staten använt sig av i ett helt sekel.

Jag och hundratals akademiker, advokater, MR-aktivister, MR-organisationer, intellektuella, journalister och miljoner kurder kan ge er ett ess i rockärmen: ställ Erdogan ansvarig för krigsbrott och massaker på civila i Haag tribunalen så får ni tillbaka ert övertag, och vi kurder får ett stycke harmoni i vår vardag.

Ett andra steg är sanktioner mot Turkiet.

Ping @ Margot Wallström.

Yekbun Alp

Håller du med?