Vegetariskt ska vara det normala – gör kött till specialkost i skolan

- 25/05/2016, 14:40
Richard Kristoffersson vill att köttfritt ska vara normen.
1 av 3

Richard Kristoffersson vill att köttfritt ska vara normen.

Privat/SVENSKA DAGBLADET

Richard Kristoffersson.
2 av 3

Richard Kristoffersson.

Privat

"Varför blir det ett sånt hysteriskt skrikande när någon föreslår vettiga lösningar?".
3 av 3

"Varför blir det ett sånt hysteriskt skrikande när någon föreslår vettiga lösningar?".

SVENSKA DAGBLADET

Debattören: Ingen behöver äta kött, men en planet att bo på behöver alla.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Initiativ som köttfria dagar i kommuner eller att ha vegetariskt som standardmeny och kött som specialkost i skolorna verkar göra folk så sanslöst upprörda.

Hur kan så bra idéer skapa sånt motstånd?

Vår konsumtion av kött är sedan länge känt som en av de största bidragande faktorerna till klimathotet. Det är större än hela transportsektorns utsläpp! Att få människor att äta mindre kött är helt enkelt rätt steg på vägen, allt annat är bara dumt.

Inför vegetariskt mat som huvudmål i skolmatsalen, eller för den delen överallt i statligt eller kommunalt styrda organisationer. Kött får gärna finnas som en alternativ specialkost för de som inte förstår fördelarna.

Detta är en form av nudging, enkla knuffar i rätt riktning. Det används flitigt som styrmedel för att få människor att göra bättre val, utan att ta bort den fria viljan.

Ett exempel på det är Österrike, där det sedan länge är standard att alla invånare är organdonatorer per automatik. De som inte vill donera sina organ efter döden får aktivt välja bort det. Den här metoden har lett till att 99% av alla medborgare donerar sina organ. (Nudging, det nya svarta inom miljöpolicy. Fores Studie 2015:3 (Alltså en bok från tankesmedjan Fores)

Om vi tillämpade samma metod på kosten i skolan här i Sverige så skulle det givetvis leda till att de allra flesta skulle äta vegetariskt i skolan.

Vad är det värsta som kan hända?

Färre skulle drabbas av cancer. Färre skulle drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Det skulle leda till minskad antibiotikaanvändning och kraftigt minskade utsläpp av växthusgaser.

Dessutom skulle våra barn se vegetarisk mat som den självklara huvudkosten när de växer upp. Då kommer de inte tycka att det är så himla jobbigt att sluta äta kött, som vissa av oss vuxna verkar tycka att det är.

Varför blir det ett sånt hysteriskt skrikande när någon föreslår vettiga lösningar?

Kan en inte tycka att det är aningen märkligt att kritisera dessa idéer när det främsta syftet är att se till att vi mår bättre och dessutom får en chans till en bra framtid?

Det finns inte längre någon tvekan att klimatkrisen redan gjort sig påmind. De senaste sju månaderna har rapporterats vara de varmaste månaderna över hela världen sen mätningar började göras. (Amerikanska rymdstyrelsen NASA).

Det ekonomiska ekorrhjulet som vi lever i snurrar bara runt allt snabbare. Att ställa om det så att vi kan sluta förstöra planeten borde egentligen vara högsta prioritet.

Men om vi kan plocka bort en stor del av våra utsläpp av växthusgaser bara genom att byta ut något på tallriken, så är det väl en väldigt enkelt genomförd bra bit på vägen?

Ingen behöver äta kött, men en planet att bo på behöver alla.

Richard Kristoffersson