Adam Berg (SDU) vill straffa de riksdagsledamöter som skolkar.
1 av 3
Adam Berg (SDU) vill straffa de riksdagsledamöter som skolkar. - Foto: Privat/TT
Adam Berg (SDU).
2 av 3
Adam Berg (SDU). - Foto: Privat
Sveriges riksdag.
3 av 3
Sveriges riksdag. - Foto: TT

Sparka skolkande riksdagsledamöter

SDU: Samma regler ska gälla för politikerna som för folket. Allt annat är helt orimligt!


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det har den senaste tiden uppmärksammats att våra riksdagsledamöter i stor omfattning skolkar från sina uppdrag. Värst av alla partier är Liberalerna, som enligt riksdagsskolket.se har en genomsnittlig frånvaro på 16,8 procent.

Det är dock inte alls ovanligt att enskilda ledamöter har en frånvaro på över 30 procent. Värst av ledamöterna med hela 100 procent frånvaro är Katarina Köhler (S) och Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson, numer partipolitiskt obunden. Dessa storskolkare är tätt följda av Nina Kain (SD) vars frånvaro uppgår till imponerande 96,1 procent.

Men, bara för att de inte orkar gå till jobbet ska ingen inte tro att de inte plockar ut något arvode. Till skillnad från vanliga medborgare kan de nämligen plocka ut fullt arvode på 62400 skattekronor/månad trots sin totala frånvaro. Dessutom tar de ut gratis årskort på SJ, och skickar notan till skattebetalarna.

Nina Kain (SD) har till och med den goda smaken att plocka ut ett gratis årskort på flygresor, vilket kan tyckas svårmotiverat då hennes närvaro på jobbet uppgår till blygsamma 3,9 procent.

Att vara riksdagsledamot innebär att du av folket har valts för att stifta lagar och företräda vårt folk. Ett fint uppdrag som förpliktigar och innebär att man bör föregå med gott exempel. Men att så fullkomligt strunta i sitt uppdrag som vissa av våra ledamöter gör är allt annat än att föregå med just gott exempel.

Hur har det då kunnat bli såhär? Främst handlar det om de enskilda ledamöternas brist på moral. Att likt exempelvis Margareta Larsson, Katarina Köhler och Nina Kain fuskar med ett så förpliktigande uppdrag som det innebär att vara ledamot av Sveriges riksdag kan inte ses som annat än just brist på moral.

Därtill är det ett gigantiskt problem att det inte finns några regler kring närvaron, eller krav på prestation överhuvud taget. En vanlig anställd som har en frånvaro på samma nivå som våra riksdagsledamöter, eller som presterar så lite som vissa av dem gör, skulle få sparken omgående. Men riksdagsledamöterna kan tryggt sitta kvar.

Politikerna har med andra ord blivit en egen klass som lever över folket de är valda att representera. En egen klass som ständigt förser sig själv med förmåner finansierade av skattebetalarna samtidigt som kraven på dem lyser med sin frånvaro.

För att komma till rätta med problemet måste det ställas krav på riksdagsledamöternas närvaro och prestation. Skolkar du från riksdagen bör du belönas med en känga i baken och ett indraget arvode. Samma regler ska gälla för politikerna som för folket. Allt annat är helt orimligt!

Adam Berg,
Vice förbundsordförande, Sverigedemokratisk Ungdom

---

Här är listan på de riksdagsledamöter som skolkar mest.

/
SDU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.