Läkaren: Regeringen ska inte ge religiös bluffmedicin gräddfil

- 26/05/2016, 12:53 -
1 av 3

All rights reserved! Please contact Eva Quirbach, info@quirbachphotography.com for more information. / Eva Quirbach/TT

2 av 3

All rights reserved! Please contact Eva Quirbach, info@quirbachphotography.com for more information. / Eva Quirbach

"Förhoppningsvis blir regeringens beslut ett icke-beslut".
3 av 3

"Förhoppningsvis blir regeringens beslut ett icke-beslut".

TT

Läkare: Religiös medicin ska inte ges specialbehandling med egen lagstiftning.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Inom kort löper den tillfälliga dispensen ut för de antroposofiska medicinerna och i Järna väntar man spänt på hur sjukvårdsminister Gabriel Wikström kommer göra.

På SVT Opinion publicerades 20/5 en debattartikel som försvarar det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken och deras märkliga mediciner. Artikeln Sveriges enda komplementära sjukhus riskerar att försvinna är skriven av journalisten Maria Torshall, chefredaktör för tidningen Hälsa.

Att chefredaktören engagerar sig för de ovetenskapliga antroposofiska medicinerna är kanske inte så märkligt. Tidningen Hälsa innehåller varje månad ovetenskapliga hälsopåståenden, både i artiklar och annonser. Och löser man tidningens senaste korsord kan man vinna antroposofisk kosmetika från Weleda, läkemedelsbolaget som Rudolf Steiner grundade.

Antroposofiska läkemedel är del av en religiös lära, och har sin grund i Rudolf Steiners ”andevetenskap”, där antroposofisk medicin rör sig med begrepp som reinkarnation och karma, eterkropp och astralkropp, luciferiska och ahrimanska krafter, med påverkan från både andevärlden och planeterna.

De antroposofiska homeopatiska preparaten skall fylla även en andlig funktion, och skiljer sig därvidlag från klassiska homeopatiska medel även om de har den absurt stora utspädningen gemensamt.

Inget hindrar de antroposofiska läkemedelsbolagen från att i dag registrera de flesta av sina läkemedel enligt gällande svenska regler, som homeopatiska läkemedel eller växtbaserade dito.

Weleda har redan gjort det med några få produkter, till exempel tuggtabletten Vitadoron där smultronblad och vinblad sägs hjälpa mot både förstoppning och eksem.

Existerande lagstiftning erbjuder nämligen stora möjligheter att registrera ofarliga naturläkemedel även om de inte har någon vetenskapligt bevisad effekt. Men det antroposoferna vill är att via speciallagstiftning få en gräddfil där alla deras i Tyskland tillåtna medel med automatik skulle bli godkända i Sverige utan att behöva visa mer dokumentation eller betala gällande registreringsavgifter.

Maria Torshall och Vidarkliniken hävdar att det antroposofiska sjuhuset står och faller med sitt välfyllda medicinskåp, som inte bara innehåller växtpreparat utan också medel baserade på bland annat myror, paddor, spindlar, koögon, skunkolja, ormgift och bläckfiskbläck. Den som läser tyska kan själv på nätet ta del av en katalog som inte står trollkarlsskolan Hogwarts efter.

Men landstingen skickar rehabiliteringspatienter till Vidarkliniken för den goda omvårdnaden, inte för att patienterna skall ges odokumenterade hittepåläkemedel. Därför handlar det stundande politiska beslutet om inte Vidarklinkens framtid, utan om det är rimligt att en variant av religiös medicin ska ges specialbehandling med egen lagstiftning.

Förhoppningsvis blir regeringens beslut ett icke-beslut: om man väljer att inte ge vidare dispens betyder det bara att antroposofiska läkemedelsbolag får börja följa samma regler som alla andra.

Mats Reimer,
Barnläkare och bloggare på Dagens Medicin