Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Neutrala ciggpaket är en dröm för maffian

- 31/05/2016, 09:04 -
Tom Lesnak menar att neutrala cigarettförpackningar kommer leda till framgångar för maffian.

Tom Lesnak menar att neutrala cigarettförpackningar kommer leda till framgångar för maffian.

NTB scanpix

Debattören: Neutrala förpackningar kommer att gynna den organiserade brottsligheten.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Världshälsoorganisationen (WHO) har i år gjort neutrala förpackningar till temat för sin årliga “World No Tobacco Day”. Det finns mycket att säga om huruvida neutrala förpackningar är ett bra verktyg för att främja folkhälsa.

Tyvärr har det pratats alldeles för lite om hur neutrala förpackningar kommer att gynna den organiserade brottsligheten och terrorister runt om i hela världen.

Det finns en fundamental sanning bakom all kriminell verksamhet: om det finns pengar i att sälja något, sälj det. Och sälj mycket av det. Droger, vapen, musik, filmer, designkläder, elektronikprodukter, alkohol, olja eller till och med människor, det gör ingen skillnad för den kriminelle. Om det finns pengar att tjäna på att sälja något så kommer det att säljas.

Den stora globala droghandeln är välkänd. Betydligt mindre känd för allmänheten är den illegala tobakshandeln som både till omfattning och lönsamhet kan mäta sig med droghandeln och som snabbt håller på att omfamnas av både den internationella organiserade brottsligheten och terrororganisationer.

Såväl det amerikanska utrikesdepartementet som Interpol, FN och andra överstatliga institutioner betraktar illegal tobak som en global epidemi, som finansierar både brottslighet och terroraktioner.

Varje år säljs globalt mer än 400 miljarder illegala cigaretter, vilket gör det till den mest smugglade legala produkten i världen. Varför? Ingen annan vara är lika enkel att smuggla, samtidigt som straffen är låga och vinsterna är mycket stora.

Införandet av neutrala förpackningar för alla tobaksprodukter i Australien är ett tydligt exempel på hur en aningslös regering har lyckats underlätta för kriminella, vilket inneburit att såväl omfattningen som lönsamheten för försäljningen av illegal tobak har ökat.

Två år efter det att Australien införde neutrala förpackningar hade den illegala tobaken i landet ökat med nästan 25 procent, enligt en rapport genomförd av KPMG 2014.

Aktuella underrättelser vittnar om att det Provisoriska IRA, som rankas ingå bland världens mest framträdande cigarettsmugglare, inför introduktionen av neutrala förpackningar på Irland, som sker nu i maj, studerar hur neutrala förpackningar har gjort att försäljningen av illegal tobak rusat i Australien.

Redan i dag är nära 30 procent av de cigaretter som säljs på Irland illegala, vilket årligen undandrar statskassan 600 miljoner Euro. Vi kan utgå ifrån att båda siffrorna kommer att stiga framöver.

Naturligtvis går det inte att lita på produkter som säljs av kriminella. Illegal tobak innebär stora risker för hälsan.

Kriminella följer inte strikta tillverkningsprocesser och använder sig ofta av ingredienser såsom golvsopor eller ännu värre. Kriminella bryr sig inte heller om vem som köper deras produkter. Inget hejdar dem från att sälja billiga cigaretter till ungdomar.

På global nivå har WHO:s protokoll för att eliminera olaglig handel med tobaksvaror potential att störa handeln med illegal tobak, men det kan även undermineras om WHO väljer att bortse ifrån följderna av de förslag man driver på andra områden. På den här punkten har verkligheten talat klarspråk: neutrala paket gör livet enklare för tobakssmugglarna.

Tom Lesnak