1 av 3
- Foto: Privat/TT/FOTOGRAFERNA HOLMBERG
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Måste jag sälja mitt hus nu? Är det vad sjukdom kostar i Sverige?

Debattören: Måste jag sälja huset och allt jag äger för att sedan bli en utfattig pensionär?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lena Thomsen bor i Brottby och är biolog. Hon jobbar som affärsutvecklare och researcher på ett produktionsbolag.

Situationen i dag innebär att du inte är tryggt försäkrad om du blir sjuk. Risken med nuvarande bestämmelser är att du står helt utan inkomst om du till exempel blir långtidssjuk. Är det våra politikers mening att alla ska tvingas ha en privat sjukförsäkring för att inte riskera att ställas på bar backe i händelse av sjukdom?

I början av året 2016 togs ”bortre gränsen” (även kallat ättestupa) bort. Den innebar att alla människor i Sverige endast hade ett visst antal dagar till sitt förfogande i sjukförsäkringen i händelse av sjukdom.

Alla jublade och utgick ifrån att vi nu åter fått ett sjukförsäkringssystem som folk kunde känna sig trygga i. Så var dock inte fallet.

Det visar sig att väldigt många sjuka människor inte får någon ersättning från Försäkringskassan eftersom kassan påstår att de här personerna ska kunna arbeta trots att deras läkare intygat att de inte kan det.

Hur detta drabbar en redan sjuk person är inte svårt att föreställa sig. Särskilt som Försäkringskassan som regel inte presenterar någon medicinsk utredning som motsäger arbetsoförmågan.

Vidare redogör man inte heller för vilka skäl man har att ifrågasätta den behandlande läkarens kompetens eller underlaget för dennes bedömning.

Att kommunicera med kassan för att försöka få dem att förstå det orimliga i deras resonemang är helt enkelt inte möjligt. De hänvisar till lagar och bestämmelser och så är det med det. Alltså måste det till prejudicerande domar eller ändrade lagar och bestämmelser för att påverka besluten.

Detta har nu drabbat mig och många andra i Sverige. Hur ser då min framtid ut? Kommer jag att höra till ett nyskapat B-lag bestående av före detta lyckade medborgare som nu trillat ned i denna ekonomiska avgrund? Måste jag sälja huset och allt jag äger för att sedan bli en utfattig pensionär?

Om de styrande i vårt land anser att en privat sjukförsäkring är nödvändig för alla medborgare för att ha en tryggad ekonomi i händelse av sjukdom, så är väl det enda ärliga att de också öppet redovisar det?

Med förhoppning om att dessa missförhållanden lyfts och granskas!

Lena Thomsen

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.