Tobaksfakta svarar Tom Lesnak.
1 av 2
Tobaksfakta svarar Tom Lesnak. - Foto: NTB scanpix
2 av 2
- Foto: TT

Nej, neutrala ciggpaket gynnar inte den svarta marknaden

Föreningen Tobaksfakta: Ingenting talar för att neutrala cigarettpaket skulle trigga den illegala handeln.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den illegala handeln med tobak är ett globalt problem. På den punkten har signaturen Tom Lesnak rätt i sin debattartikel på Nyheter24. Däremot har han helt fel när han påstår att neutrala tobakspaket gynnar de kriminella och att den illegala handeln drastiskt ökar.

Det ingår i tobaksindustrins strategier att skrämma politiker och allmänhet för katastrofala följder av nya restriktioner eller höjda tobaksskatter.

Ett praktexempel är frågan om rökfria serveringar som infördes 2005. Enligt tobaksbolagen och deras ombud skulle ett rökförbud innebära katastrofer. Restauranger och kaféer skulle gå i konkurs.

Många restaurangägare blev oroliga och var emot ett rökförbud. Nu står det klart att rökförbudet blev rena vinsten.

Ingenting talar för att neutrala cigarettpaket skulle trigga den illegala handeln. Vad tobaksbolagen stöder sig på i denna skrämselpropaganda är en räkning av tomma, kastade cigarettpaket de låtit göra i Australien sedan neutrala paket införts där 2012.

Undersökningen beskrivs av ansvariga myndigheter som oseriös. Studier med vetenskapliga metoder visar att ingen ökning av illegal handel skett. Däremot är det fler unga som inte velat börja röka.

Tobaksbolagen har även misslyckats med att via rättsliga processer stoppa neutrala paket. De har förlorat samtliga fall. Slutbetänkandet "En översyn av tobakslagen" konstaterar att krav på neutrala paket är förenliga med den svenska regeringsformen. De strider inte mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter, varumärkesrätten, mönsterrätten, WTO-rätten och EU-rätten.

I det läget ser tobaksindustrin inte någon annan utväg än att skrämmas med ökad illegal handel.

WHO:s konvention för tobakskontroll erbjuder sedan 2012 bindande riktlinjer för en global bekämpning av den illegala tobakshandeln. Där ingår märkning för spårning av tobaksvaror och licensiering hela vägen från tillverkare till försäljare. Inga sådana uppgifter får delegeras till tobaksindustrin.

Samma artikel av Tom Lesnak har publicerats i Malaysia, vilket illustrerar tobaksindustrins orkestrering av sin världsomfattande skrämseltaktik.

Ewy Thörnqvist,
Generalsekreterare, Tobaksfakta

Margaretha Haglund,
Tobakspolitisk expert,
Tobaksfakta

/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.