Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, neutrala ciggpaket gynnar inte den svarta marknaden

- 07/06/2016, 11:07 -
Tobaksfakta svarar Tom Lesnak.
1 av 2

Tobaksfakta svarar Tom Lesnak.

NTB scanpix

2 av 2

TT

Föreningen Tobaksfakta: Ingenting talar för att neutrala cigarettpaket skulle trigga den illegala handeln.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den illegala handeln med tobak är ett globalt problem. På den punkten har signaturen Tom Lesnak rätt i sin debattartikel på Nyheter24. Däremot har han helt fel när han påstår att neutrala tobakspaket gynnar de kriminella och att den illegala handeln drastiskt ökar.

Det ingår i tobaksindustrins strategier att skrämma politiker och allmänhet för katastrofala följder av nya restriktioner eller höjda tobaksskatter.

Ett praktexempel är frågan om rökfria serveringar som infördes 2005. Enligt tobaksbolagen och deras ombud skulle ett rökförbud innebära katastrofer. Restauranger och kaféer skulle gå i konkurs.

Många restaurangägare blev oroliga och var emot ett rökförbud. Nu står det klart att rökförbudet blev rena vinsten.

Ingenting talar för att neutrala cigarettpaket skulle trigga den illegala handeln. Vad tobaksbolagen stöder sig på i denna skrämselpropaganda är en räkning av tomma, kastade cigarettpaket de låtit göra i Australien sedan neutrala paket införts där 2012.

Undersökningen beskrivs av ansvariga myndigheter som oseriös. Studier med vetenskapliga metoder visar att ingen ökning av illegal handel skett. Däremot är det fler unga som inte velat börja röka.

Tobaksbolagen har även misslyckats med att via rättsliga processer stoppa neutrala paket. De har förlorat samtliga fall. Slutbetänkandet "En översyn av tobakslagen" konstaterar att krav på neutrala paket är förenliga med den svenska regeringsformen. De strider inte mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter, varumärkesrätten, mönsterrätten, WTO-rätten och EU-rätten.

I det läget ser tobaksindustrin inte någon annan utväg än att skrämmas med ökad illegal handel.

WHO:s konvention för tobakskontroll erbjuder sedan 2012 bindande riktlinjer för en global bekämpning av den illegala tobakshandeln. Där ingår märkning för spårning av tobaksvaror och licensiering hela vägen från tillverkare till försäljare. Inga sådana uppgifter får delegeras till tobaksindustrin.

Samma artikel av Tom Lesnak har publicerats i Malaysia, vilket illustrerar tobaksindustrins orkestrering av sin världsomfattande skrämseltaktik.

Ewy Thörnqvist,
Generalsekreterare, Tobaksfakta

Margaretha Haglund,
Tobakspolitisk expert,
Tobaksfakta