Hagaskolan i Varbergs elevråd är trötta på sin dåliga skolmat. Skolmaten på bilden har inte serverats på Hagaskolan.
1 av 3
Hagaskolan i Varbergs elevråd är trötta på sin dåliga skolmat. Skolmaten på bilden har inte serverats på Hagaskolan. - Foto: Privat/Privat/Snapchat
Leo Lundell Thorén.
2 av 3
Leo Lundell Thorén. - Foto: Privat
Kevin Shaka.
3 av 3
Kevin Shaka. - Foto: Privat

Rå potatis och sönderkokt pasta – det är maten skolan ger oss

Hagaskolans elevråd: Det är inte ovanligt att maten antingen är är totalt överkörd eller nästan rå.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Efter ett byte av kökschef i årsskiftet 2015 till 2016 märkte vi elever på Hagaskolan i Varberg att matens kvalité försämrats drastiskt.

Vi har sedan länge gått i tron om att maten vi äter tillagats från grunden i vårt skolkök, detta på grund av den nya köksstyrelsens närmast fanatiska miljötänk.

I Hallandsnyheter publicerades även en artikel om att all mat som serveras i Hagaskolans skolbespisning är fullkomligt hemlagad. Efter den stora försämringen lade elever märke till att matens dåliga kvalitet kanske kan bero på att maten som köps in redan är färdiglagad och fryst.

Ett antal elever pratade med kökschefen för att få reda på hur det låg till med matsituationen. De fick reda på att maten värms upp i en ugn. Det tydligaste beviset för det faktum att vi äter uppvärmd och färdig mat är det att det inte finns något stekbord i köket.

Ett exempel på detta är att vi utav information ifrån kökschefen vet att stekt fisk som serveras i matsalen köps färdigstekt och värms upp i ugnen. Kockarna, lärarna och rektorn på skolan påstår att detta är hemlagad mat.

Detta faktum att maten inte är hemlagad plus det extrema klimattänket samt att kockarnas kunskaper och skicklighet inte är fullständig har fått konsekvensen att maten blivit mycket sämre.

Vi har givits lakto-ovo-vegetariska rätter som visat stor brist på proteinkällor. Ett mycket vanligt fenomen är att man får stå och vänta på maten eftersom man antingen har uppskattat mängden mat som går åt då planeringen i köket rent utsagt varit hemsk.

Det har hänt att man har fått vänta upp till en hel matrast det vill säga omkring 30 minuter, och i nödfall har flingor serverats. Kallar man detta kvalitet?

När man ändå nämner kvalitet kan det även nämnas att själva kvaliteten aldrig är riktigt okej. Man behöver inte ha skyhöga krav på (för elever) gratis mat men man kan väl åtminstone förvänta sig att maten är korrekt tillagad.

Det är inte ovanligt att maten antingen är är totalt överkörd eller nästan rå. Sällan lagom eller perfekt tillagad. Att få stenhårda råa potatis eller att äta pasta som är så sönderkokt att det nästan bara är deg är alltså vardag för Hagaskolans elever. Inte accepabelt!

Kevin Shaka,
Hagaskolans elevråd

Leo Lundell Thorén,
Hagaskolans elevråd

---

Vi har tidigare publicerat en artikel om att göra vegetariskt till norm när det kommer till skolmatläs den här.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.