Söndag 18 Apr
Stockholm

Grattis till examen - och jobbet på Ica!

Sacos studentråd skriver till alla nyutexaminerade.
Sacos studentråd skriver till alla nyutexaminerade. Foto: TT

Saco studentråd: Regeringen måste ta ett krafttag för att underlätta övergången från utbildning till arbetslivet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Är du en av tusentals studenter som tar examen i veckan? Grattis! Äntligen ska du få kliva in på arbetsmarknaden där nya utmaningar och spännande arbetsuppgifter väntar.

Om du har tur, det vill säga.

Risken är nämligen stor att du går en helt annan framtid till mötes. En framtid där drömjobbet bytts ut mot en plats i kassan på ICA, på lagret på IKEA eller i ett bås i ett kontorslandskap på ett callcenter i Härnösand.

Alla bra jobb, förvisso. Men det var inte vad du hade i åtanke när du sökte till högskolan. Faktum är att du är långt ifrån ensam.

För många studenter blir examen och inträdet på arbetsmarknaden en besvikelse. Så många som var tredje student hittar inte ett jobb som kräver högskoleutbildning.

Men det är inte studenterna som drar den största nitlotten. Det gör alla arbetslösa ungdomar och nyanlända, vars möjligheter är mer begränsade. För när arbetsgivaren kan välja mellan en nyexad student och en nyanländ flykting med vare sig utbildning eller språkkunskaper är valet oftast enkelt.

Felmatchade studenter ska inte stå i vägen för unga och nyanlända som vill ta sig in på arbetsmarknaden. Regeringen måste därför ta ett krafttag för att underlätta övergången från utbildning till arbetslivet.

Saco studentråds uppmaning till politikerna är:

· Skärp kraven på högskolorna. I dag kan lärosätena nämligen fullständigt strunta i hur det går för studenterna efter examen. Det är oacceptabelt.

· Visa hur många som får jobb efter examen. Idag saknas information om hur det går för studenterna efter examen. Lärosätena borde få i uppdrag att följa upp hur väl deras studenter lyckas på arbetsmarknaden och göra statistiken lättillgänglig för de som söker in till högskolan.

· Stärk tryggheten med ett matchningsstöd. Ge studenter som söker jobb rätt till fortsatt bidrag och lån från CSN under tre månader efter examen. Det skulle ge studenterna en tidsfrist att hitta rätt jobb och därmed minska konkurrensen om de enkla jobben.

Ingen ska behöva ångra sin utbildning. Genom att underlätta övergången från studier till arbete kan fler studenter få det jobb som de utbildat sig för.

Och jobbet på Ica gå till dem som behöver det bättre.

Kristin Öster,
Ordförande Saco studentråd

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela