Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Glöm inte Erdogans brutala styre när Turkiet spelar i EM

- 12/06/2016, 13:00
Kurdo Baksi skriver om EM och förtrycket i Turkiet.
1 av 3

Kurdo Baksi skriver om EM och förtrycket i Turkiet.

Svartvitt/TT/TT

Kurdo Baksi.
2 av 3

Kurdo Baksi.

Svartvitt

Erdogan.
3 av 3

Erdogan.

Ap

Debattören: När nu hela Europa följer fotbolls-EM bör man inte glömma bort Erdogans brutala styre.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.


I dag spelar Turkiet sin första EM-match.

Ni kanske minns Hakan Sukur som gjorde VM-historiens snabbaste mål – efter elva sekunder mot Sydkorea 2002?

Han är det turkiska landslagets bästa målskytt (51 mål) genom tiderna. Nu riskerar han fyra års fängelse för ett twitterinlägg.

Orsak: Sükür har twittrat om den kurdiske pojken som drunknade i Egeiska havet, och att Turkiets president Erdogan indirekt har skuld i denna tragedi.

Kort därefter inledde Erdogan personligen en rättsprocess mot Sükür.

Men det är inte bara fotbollsikonen Hakan Sükur – han har spelat i bland annat Galatasaray, Inter och Parma – som har drabbats av ”sultanen” Erdogans vrede. Erdogan har personligen väckt åtal mot 1800 personer i Turkiet för ärekränkning.

Och när Turkiet spelar sin första match i fotboll EM mot Kroatien i Paris går mina tankar till Hakan Sükür – och till tusentals andra som drabbats hårt på senare tid av Erdogans alltmer auktoritära styre.

Under den maktgalne Erdogan har Turkiet återigen världsrekordet i antal fänglade journalister. I en färsk rapport redovisas att 33 journalister sitter i turkiska fängelser för att ha skrivit artiklar eller fotograferat händelser, särskilt i de kurdiska områdena.

EU-kandidatlandet Turkiet rankas som nummer 151 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. På Erdogans order fängslas opioninsbildare, kända journalister stämplas som spioner och kritiska tidningar som Zaman beslagtas av den turkiska staten.

Statliga televisionen (TRT) fungerar som ren propagandakanal för Erdogan varför ingen Erdogan-kritiker tillåts arbeta eller medverka som gäst i statstelevionen.

Efter nyår har Erdogan börjat driva häxjakt även mot oliktänkande långt utanför Turkiets gränser. Som ett led i denna jakt lägger Erdogan mycket energi på att strypa yttrande- och pressfriheten även utanför Turkiets gränser.

När den kände tyske satirikern Jan Böhmermanns nidvers om Erdogan sänts i tysk TV råkade han ut för Erdogans advokater och en juridisk prövning med hjälp av en föråldrad lag. Det pinsamma är att Merkel, som är beroende av Erdogans hjälp med att stoppa syriska flyktingar i grinvakten Turkiet, tillmötesgick Erdogans krav och lät rättsväsendet pröva lagen om "förtal av ett utländskt statsöverhuvud".

Det är inte bara Tyskland som har drabbas av Erdogans raseri. Nyligen försökte turkiska ambassaden i Stockholm stoppa TV4:s dokumentär om turkisk-ottomanska folkmordet på assyrier 1915.

Ebru Umar, en kolumnist i den nederländska Metro greps i Turkiet för att i hon i ett twitter kritiserat Erdogan. Turkiet har krävt att EU drar in sitt ekonomiska stöd till Dresdens symfoniorkesters musikstycke ”Aghet” med armeniska folkmordet som tema.

Sist men inte minst har Erdogan inlett ett barbariskt krig mot kurder som kämpar för sin identitet, sitt språk och sin existens i den turkiska grundlagen. Sedan i somras har Erdogans armé förstört flera kurdiska städer och byar.

En halv miljon kurder har tvingats lämna sina hem – nästan lika många som bor i Göteborg. Erdogan meddelade i tisdags att turkiska styrkor mördat 7 600 kurder, majoriteten civila sedan ifjol 20 juli. Detta innebär att turkiska soldater varje dag har mördat 20 kurder i genomsnitt.

Trots att FNs människorättskommissarie kräver en utredning om omfattande övergrepp av turkiska soldater i kurdiska områden släpper Erdogan inte in FN-observatörer.

Visst älskar jag fotboll som är väldens största idrott. Visst är fotboll en brobyggare mellan nationer och folk runt om i världen. Men när nu hela Europa följer fotbolls-EM bör man inte glömma bort Erdogans brutala styre – som inte ens låter en fotbolslegend som Hakan Sukur vara i fred.

Kurdo Baksi,
Författare