Håkan Hellström, du måste fortsätta stjäla låtar

- 13/06/2016, 12:47 -
Jonathan Lundberg skriver om Håkan Hellström.
1 av 3

Jonathan Lundberg skriver om Håkan Hellström.

Privat/TT

Jonathan Lundberg.
2 av 3

Jonathan Lundberg.

Privat

Håkan Hellström.
3 av 3

Håkan Hellström.

TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Om Håkan Hellström stulit så hoppas jag verkligen att han fortsätter med det.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

“Good artists copy, great artists steal”.

Steve Jobs berättade för journalister att det var ett citat från Pablo Picasso. De flesta är numera överens om att Picasso aldrig sa så.

Däremot var det ett kärt förhållningssätt för grundaren av Apple, som ansåg att uppfinningar skulle vara fria så att den som använde dem bäst - inte den som uppfann dem först - skulle tjäna pengar på dem.

I fallet Håkan Hellström måste vi backa ett steg redan där, en direkt jämförelse med Steve Jobs vore orättvis. Steve Jobs stal datormusen från Xerox, fick ut den på marknaden före dem och satte dem i en sits där de konkurrerade med sin egen uppfinning. Håkan Hellström anklagas för att ha tagit små stycken av 30-40 år gamla låtar, blandat dem med sina egna texter och skapat något helt unikt.

Missförstå mig rätt, jag förstår vad ni menar. Om han stulit hela texter från unga artister och konkurrerat ut dem med sina egna låtar så hade vi nog allihop varit lite sura. Så som man kan vara på någon man älskar som gjort något dumt, eller en hundvalp som burit iväg på en sko.

Om jag däremot var Neil Young och en svensk artist använde några rader ur min 30 år gamla låt så skulle jag bara dra på smilbanden. Glädjas över att något jag skrev håller för ännu ett varv runt jorden. Jag skulle knappast begära att bli nämnd, för att två av mina rader fanns översatta i en tre minuter lång låt.

Det är knappast stöld så mycket som det är ett osynligt handslag till alla oss som också haft udda musiksmak: “Jag har varit där. Jag vet vad du har gått igenom. Vi har lyssnat på samma skivor och beundrat samma artister.” Tro mig, vi som lyssnar på The Smiths träffar inte allt för ofta andra som gör detsamma.

Om Håkan Hellström stulit så hoppas jag verkligen att han fortsätter med det. Att han plockar ut det vackraste av The Smiths, The Beatles, Rolling Stones, Bob Dylan, Oasis, Canned Heat, Bruce Springsteen och Evert Taube, mixar det med västkustens stränder och strösslar det över sina egna texter tills det känns som om varenda rad utspelat sig på Göteborgs bakgator.

För kom igen, det är väl knappast för den stulna datormusen vi minns Steve Jobs?

Jonathan Lundberg

Här skapar Håkan Hellström magi på Ullevi: