Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag tänker fortsätta amma offentligt – jag tänker inte gömma mig

- 13/06/2016, 14:07 -
Annsofie Lööv skriver om offentlig amning.
1 av 3

Annsofie Lööv skriver om offentlig amning.

Privat/Privat

Annsofie Lööv med barn.
2 av 3

Annsofie Lööv med barn.

Privat

Annsofie Lööv.
3 av 3

Annsofie Lööv.

Privat

Debattören: Hur tror ni det känns för mammor som blir uttittade när de ammar?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag blir förvånad över att folk år 2016 fortfarande har något emot att folk ammar sina barn offentligt. Ett barn måste väl ha mat när den är hungrig, är det bättre att barnet skriker och är ledsen för att den är hungrig? Då blir ju ni störda av det i stället, eller ska ni be mamman och gå då? Fast det kan ni ju inte heller göra för hon har lika rätt att vara där som ni.

Alla kanske inte känner sig bekväma med och amma offentligt, och det är helt okej det är upp till var och en. Men då finns det andra alternativ som funkar: I vissa butiker och ställen finns det ju amningsrum, där kan man gå in med sitt barn och sitta och amma det ifred, man kan även ha med sig ersättning till barnet om man är okej med det eller så kan man välja och gå lite undan med barnet för och få amma i fred.

Men detta är inget som man ska tvingas till bara för att folk inte kan acceptera att man behöver amma eller inte kan behärska sig och känner sig illa till mods.

För det är ju inte er det är synd om, det är synd om mamman och självklart barnet. Bröst är ju en sån naturlig sak, man kan säga att alla människor har sett bröst och är vana vid det.

Men så fort det kommer till amning så är det tabu. Helt plötsligt kanske man inte tål och se ett bröst, eller en mamma sitta och amma sitt barn och måste slänga ur sig några ord eller bara stirra. Varför då? Är det bara för att ni ser ett barn som ligger i mammans famn och suger på ett bröst?

Duger det helt plötsligt inte att se bröst, när det inte är kopplat till något sexuellt? Hur skulle ni känna er och bli uttittad när ni försöker ge ert barn mat och försöker göra det bästa av situationen?

Det är inte er det är synd om som tycker och tänker saker, för ni överlever ju av och se en mamma amma. Det är mamman och barnet som får lida, och känna att de behöver gå iväg för att få vara i fred för att slippa få klagomål.

Det krävs mycket för att vara mamma redan som det är. Måste vi även då behöva tänka på ännu en sak, för och passa in i samhället och göra alla andra nöjda när det kommer till amning och mata våra barn på det sättet.

Jag trodde vi hade kommit längre en det här. Vet ni hur många mammor som är osäkra när de ska börja amma sitt barn offentligt, hur mycket mod det krävs måste man då göra det värre för dem?

Hur tror ni det känns för mammor som blir uttittade när de ammar, eller när de märker att en snuskgubbe sitter några bord bort och glor? Ska vi behöva ta med oss massa filtar, gå undan och gömma oss bara för att ni sitter annars och glor eller inte tål och se när man matar sitt barn.

Alla kanske inte har fått igång sin mjölkproduktion, och då krävs det att man ammar oftare, ska man då behöva stanna hemma för att man inte kan göra det offentligt, man kan inte alltid styra när och var man behöver amma.

En klapp på axeln till mig själv och alla er mammor som vågar amma offentligt och orkar stå i mot dessa larviga klagomål.

Annsofie Lööv