Ivan Midjich skriver om attacken i Orlando.
1 av 3
Ivan Midjich skriver om attacken i Orlando. - Foto: Privat/Bullit Marquez
Ivan Midjich.
2 av 3
Ivan Midjich. - Foto: Privat
"Så nej jag är inte Orlando, inte Florida och definitivt inte USA".
3 av 3
"Så nej jag är inte Orlando, inte Florida och definitivt inte USA". - Foto: Bullit Marquez

Jag är inte Orlando

Ivan Midjich, We are Dalarna: Nej, jag är inte Orlando, inte Florida och definitivt inte USA.​


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ivan Midjich är en av aktivisterna i det ledarlösa nätverket We Are Dalarna.

Det är ett partipolitiskt och religiöst obundet nätverk av aktivister. De arbetar utomparlamentariskt och efter en strikt ickevålds-princip för att människor ska ges en möjlighet att påverka samhället i en positiv riktning.

Alltsedan tragedin på nattklubben Pulse i Orlando inträffade har jag sett många som på sociala medier velat uttrycka sin sympati med offren genom att lägga upp bilder med texten "Jag är Orlando". Syftet är naturligtvis gott men för oss som vet hur mycket förtryck HBTQ-personer upplever till vardags, även i Orlando, blir det en smula märkligt.

Nu menar jag inte förtryck från privatpersoner som av olika skäl hatar människor för deras sexuella identitet. Sådana människor finns det i och för sig väldigt gott om i både delstaten Florida och i hela USA.

Gäng som drar runt i närheten av gayklubbar för att ”knacka bögar”, föräldrar som hotar med att stämma sina barns skolor för att de har homosexuella lärare, grannar som vandaliserar brevlådor och pekar ut vissa boende som perversa pedofiler enbart på grund av att de valt att leva med en person av samma kön.

Men även om detta är vardag för många HBTQ-personer handlar den här artikeln om det statliga motståndet mot de människor som valt att leva sina liv utanför heteronormen i Orlando.

● Fram till 2003 var det fortfarande ett lagbrott att ha sex med någon av samma kön. Nu används inte lagen längre men den är ännu inte borttagen.

● Lagen om hatbrott gäller inte om du blir utsatt för brott på grund av din könsidentitet.

● Det är inte förbjudet för arbetsgivare att avskeda anställda baserat på deras sexuella läggning. Extra obehagligt efter att så många medier ogenerat visat bilder och filmer på besökarna till nattklubben Pulse.

● Det är tillåtet för läkare att vägra behandla patienter genom att hänvisa till patienternas sexuella läggning, oavsett om de (patienterna) kommer in till sjukhuset med akuta skottskador eller inte.

● Först förra året blev homoadoptioner tillåtna efter en ganska segdragen strid i delstatens representanthus. Siffrorna blev 68-50, vilket säger en del mellan raderna om det hårdnackade politiska motståndet mot att tillerkänna alla människor samma rättigheter.

● Det är olagligt att vara HBTQ-person och blodgivare. Här ser vi den gamla förlegade AIDS-skräcken i full blomning.

Förutom ovanstående har jag dessutom svårt att bortse från att politiker i USA bara under de senaste sex månaderna fört fram över 200 olika lagförslag för att inskränka på HBTQ-personers rättigheter.

Så nej jag är inte Orlando, inte Florida och definitivt inte USA.

Ivan Midjich,
Aktivist, We are Dalarna

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.