Lördag 24 Jul
Stockholm

Muslimer är inga massmördare – män är det

Linn Svansbo skriver om det alla massmördare har gemensamt.
1 av 7
Linn Svansbo skriver om det alla massmördare har gemensamt. Foto: Daniela Juvall/TT/Ap/Ap/Instagram/TT
Linn Svansbo.
2 av 7
Linn Svansbo. Foto: Daniela Juvall
Omar Mateen.
3 av 7
Omar Mateen. Foto: Faksimil: Instagram
James Holmes, Aurora-mördaren.
4 av 7
James Holmes, Aurora-mördaren. Foto: Ap
Dylan Klebold, en av Columbine-mördarna.
5 av 7
Dylan Klebold, en av Columbine-mördarna. Foto: ap
Anton Lundin-Pettersson.
6 av 7
Anton Lundin-Pettersson. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Eric Harris.
7 av 7
Eric Harris. Foto: AP

Debattören: Det är dags att vi börjar prata om det alla massmördare har gemensamt.

Kommentera (272)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Linn Svansbo är ursprungligen från Örebro men bor nu i Stockholm. Hon är en 24-årig feminist, mamma och operativ chef.

För tre och ett halvt år sedan gick en beväpnad man in på Sandy Hook Elementary School i Conneticut och sköt ihjäl 27 personer - varav 20 var barn.

En av de dödligaste masskjutningarna i amerikansk historia, beskriven som ”samvetslöst ondskefull” och ”sällsynt våldsam” av president Barack Obama. Sedan dådet på Sandy Hook har 5 088 amerikaner dödats eller skadats i ytterligare 998 masskjutningar.

I helgen hände det igen. Trots både debatter om hårdare vapenlagar och mängder av politiska brandtal om att det är nog, kunde Omar Mateen i lördags natt promenera in på gayklubben Pulse med ett lagligt inhandlat vapen, och skjuta ihjäl 49 personer.

Eftersom det var just Omar Mateen som sköt den här gången, har den rasistiska diskussionen inte låtit vänta på sig. Föga förvånande var det kanske att bland andra presidentkandidat Trump var snabb med sina rasistiska slutsatser på Twitter, men även svenska medier har i mängder av artiklar kartlagt Mateens religiösa vanor och hans föräldrars flykt från Afghanistan.

Omar Mateens pappa har i flera intervjuer fått försvara sin religion, förklarat att han inte tror att det var sonens afghanska bakgrund som motiverade honom att mörda.

Jag kan inte låta bli att undra om Seung-Hui Cho’s föräldrar - utbytesstudenten bakom skolmassakern på Virginia Tech 2007 - tvingades svara på samma frågor. Eller Adam Lanzas. Lanza, den amerikanska 20-åringen som klev in på Sandy Hook Elementary School den 14 december 2012 och sköt ihjäl 20 barn, 6 lärare och sedan sin egen mamma – har inte ens en egen Wikipedia-artikel.

Jag kan inte heller hitta någon information om vilka eventuella religiösa vanor 41-årige James Huberty, mannen som mördade 21 McDonalds-besökare i Kalifornien för många år sedan, hade. Inte en enda artikel med religiösa kartläggningar över Patrick Sherrill (gärningsman i masskjutningen i Oklahoma 1986), Aaron Alexis (gärningsman i masskjutningen i Washington DC 2013) eller James Holmes (24-åringen bakom masskjutningen i Aurora, 2012).

998 masskjutningar på tre och ett halvt år - i 2 av fallen har gärningsmännen varit muslimer. I 998 av fallen har gärningsmännen varit män.

Så om nu alla Twitter-användare, journalister och republikanska presidentkandidater prompt ska ägna sig åt att kartlägga motiv, hitta förklaringar och leta efter mönster - föreslår jag att vi börjar med att erkänna den givna gemensamma nämnaren för exakt 100 procent av gärningsmännen bakom amerikanska masskjutningar:

De är män. Huruvida de tillbringar sina söndagar med att gå till kyrkor, moskéer, synagogor eller brunchrestauranger spelar faktiskt ingen roll alls. Det vi däremot vet säkert är att de allihopa är män som vill mörda – och som i många fall kunnat köpa sig ett vapen att göra det med, lika lätt som 20-åriga killar i Sverige kan köpa cigg.

Linn Svansbo

---

* Definition: minst fyra (exklusive skytten själv) skjutna - dödade eller skadade - vid samma tillfälle. Statistik: Gun Violence Archive.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (272)
Kopiera länk
Dela