Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det tog mig 23 år att våga lägga upp en bild som visar hur jag faktiskt ser ut

- 16/06/2016, 09:18
Stephanie Rung skriver om utseendehetsen.
1 av 3

Stephanie Rung skriver om utseendehetsen.

Privat

Stephanie Rung.
2 av 3

Stephanie Rung.

Copyright 2016. All rights reserved.

"Sveriges två största kvällstidningar väljer att göra reklam för ett mallstyrt ideal på sina löp".
3 av 3

"Sveriges två största kvällstidningar väljer att göra reklam för ett mallstyrt ideal på sina löp".

Privat

Debattören: Jag kämpar varje dag med att förmedla min positiva syn på min kurviga kropp.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det tog mig 23 år att våga lägga ut en bild på mig själv på sociala medier som visar min verklighet. Men också en bild och en text som speglar vem jag är. Jag som gemene man skulle kalla för "tjock", "mullig", "överviktig" eller vad man nu vill kalla mig och mitt utseende för.

Även om jag, som är en stor mediejunkie, som läser allt från Resumé till Svenska Dagbladet varje dag, så brukar jag inte fångas av löpets texter. Men något fick mig att stanna upp ikväll utanför min lokala Ica och till och med ta ett foto.

"Gå dig smal", "gifterna som gör dig fet" och "platt mage". Är något jag läser. Det får mig att fundera på vad det sänder för signaler när samhället fångar upp dessa texter.

Inte konstigt att vi får skeva uppfattningar och obehagliga kroppsideal med dessa texter på löpsedlarna.

Jag vill inte att människor runt om mig går förbi Pressbyrån och läser att man ska "banta" eller "promenera och få en platt mage". Och om fallet nu skulle vara så att hen vill "unvika gifter och gå ner 9 kilo" ja, då antar jag att personen i fråga inte tar efter allt som står i dessa tidningar.

Världen står i brand, bara för några dagar sedan mördades 49 personer på en hbtq-nattklubb, Daesh slaktar människor på löpande band, valet i USA närmar sig och EM öppnar upp Europa på ett glatt sätt. 50 000 flygresenärer har suttit fast på olika flygplatser utan information flera dagar.

Är inte det viktigare saker att skriva om? Eller har journalisterna som ansvarar för löpsedlarna redan tagit semester och då blir det automatiskt nyhetstorka?

Sveriges två största kvällstidningar väljer att göra reklam för ett mallstyrt ideal på sina löp. Det är så fel på så många olika plan.

Jag kämpar varje dag med att förmedla min positiva syn på min kurviga kropp som fungerar exakt lika bra som vilken annan kropp som helst.

Att utseendenormerna i dagens samhälle är enligt en viss mall, och vi som inte uppfyller den är både "ohälsosamma" och "lata". Men är det hälsosamt att hetsa människor på detta sätt som de båda löpen gjorde idag att banta och undvika att bli "fet".

Det är bland annat dessa texter som gör så att människor inte vågar visa upp sina kroppar på stranden i sommar. För alla har inte en "platt mage" som kvällstidningarna försöker sälja in. Min mage är inte platt, men den är fin ändå.

I morgon önskar jag att det stod på löpet "håll dig undan gifterna som trycker ner din självbild". Men det lär vi inte se.

Nu är det sommar och vad jag har förstått är detta ett bekymmer för många människor. Bry er inte om vad någon/något tycker om dig själv eller din kropp.

Du är du, och du ska inte passa in i någon mall som ett skevt samhälle byggt upp. Ta på dig badkläder och var nöjd med dig själv, visa upp din unika kropp.

Vi alla ser olika ut, och det är det som är så häftigt! Njut nu, det är äntligen sommar!

Stephanie Rung