Åke Holm skriver om varför våld inte är lösningen.
1 av 3
Åke Holm skriver om varför våld inte är lösningen. - Foto: Privat/TT
Åke Holm.
2 av 3
Åke Holm. - Foto: Privat
"Som pappa måste jag dämpa ilskan".
3 av 3
"Som pappa måste jag dämpa ilskan". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Därför nitade jag inte mannen som antastade min fru

Åke Holm berättar om reaktionerna han fick när hans fru blev sexuellt ofredad, och varför våld inte är lösningen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Efter att jag berättat om hur min fru Pia utsattes för sexuellt ofredande var det många som uttalade sitt stöd och som kommenterade på olika sätt. De flesta kommentarer har varit varma, empatiska och fint uttryckta och det har påverkat både Pia och mig positivt.

Men jag har också noterat att det finns en uppdämd frustration, vilket hos många yttrar sig i bokstavligt uttryckta hat och önskan om straff som inte står i juridisk paritet med själva brotten av den här arten. Jag skulle vilja ta upp även det ämnet, för det känns viktigt. I synnerhet för allas våra barns skull.

Att personligen vilja straffa gärningsmännen och dessutom utgå ifrån individuella mått och steg blir lätt den första spontana reaktionen och man drar lätt iväg i tanken.

Mina intentioner var dock att få fast och kvarhålla brottslingen, utan mer (eventuellt) våld än lagen kräver. Nu behövde det inte gå så långt, eftersom polisen hann gripa brottslingen innan jag personligen hann upp honom.

Det kanske inte framgick tydligt att jag inte var ute efter att ta lagen i egna händer. Om jag däremot inte hade haft tre underåriga barn så hade konsekvensperspektivet med all sannolikhet varit annorlunda (vilket för all del i sig påminner om att jag inte är guds bästa barn).

Men som pappa måste jag dämpa ilskan och agera utifrån två för mig viktiga utgångspunkter; Lag och Föredömlighet.

Mina barn har säkerligen, utan att jag tänkt på det, hört mig yttra en och annan tanke om sådana där "idioter". Visserligen inte lika illa som flera andras uttryck, som t.ex. "borde kastreras", "halstras över öppen eld", "arkebuseras" eller "låsas in på livstid (och kasta bort nyckeln)", "borde vara skottpengar på" etc. Sådana uttryck skrämmer mig nästan lite mer än brottslingars förehavanden i sig.

Men det är lyckligtvis inte mina (något mildare än ovanstående) yttranden som formar mina barn. Det är mina handlingar. Om jag i ett sånt här läge håller mig inom lagens gränser och bara agerar föredömligt så har jag gjort en större insats för barnen än vad jag har gjort för dagens samhälle.

Däremot gör jag då en större insats för morgondagens samhälle. För så länge jag agerar föredömligt medan mina barn i dag befinner sig i den finkänsligt livslärande barndomen, så lägger jag ju också grunden för en bättre framtid. För nutidens barn kommer att ta över som framtidens ledare och pionjärer. Och säg den vuxne som inte känner till uttrycket "barn gör inte som vuxna säger, de gör som vi gör".

Om alla vuxna medborgare/föräldrar av i dag tänkte så, då skulle vi inte ha någon större anledning att oroa oss över morgondagens samhälle; politik, statsekonomi, humanitet, brottslighet etc.

Enligt min mening, vill säga. Men jag kan ju inte helt säkert säga om mina reflektioner och övertygelser rent allmänt sett är föredömliga, eller bara naiva?

Åke Holm

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.